foto: Jūrmalas pilsētas dome
FOTO: dažiem laimīgajiem paveicies Ķemeru tīrelī redzēt iespaidīgu ziemeļblāzmu
Ziemeļblāzma Ķemeru tīrelī.
Sabiedrība
2023. gada 19. septembris, 12:14

FOTO: dažiem laimīgajiem paveicies Ķemeru tīrelī redzēt iespaidīgu ziemeļblāzmu

Jauns.lv

Dažiem veiksminiekiem izdevies atrasties īstajā vietā un laikā  - šoreiz Ķemeru tīrelī, lai novērotu un iemūžinātu iespaidīgo un krāšņo dabas parādību – ziemeļblāzmu.

Krāšņās dabas parādības lieciniekiem izdevies to iemūžināt foto, un bildes izdevušās nudien iespaidīgas – debess jumu virs Ķemeru tīreļa krāšņoja iespaidīgas krāsu spēles.

Parasti ziemeļblāzmu krāsās dominē zilie un zaļie toņi, taču šoreiz, kā liecina attēli, ļoti spilgti izteikti bija violetie un dzeltenie toņi. Turklāt ziemeļblāzma izrādījās ļoti koša.

Ziemeļblāzma Ķemeru tīrelī

Dažiem veiksminiekiem izdevies atrasties īstajā vietā un laikā  - šoreiz Ķemeru tīrelī, lai novērotu un iemūžinātu iespaidīgo un krāšņo dabas ...

gallery icon

Ziemeļblāzma, polārblāzma jeb kāvi ir atmosfēras augšējo slāņu (jonosfēra) spīdēšana. Ziemeļblāzmas laikā īsā laikā izlādējas milzīgs enerģijas daudzums (vienā no 2007. gadā reģistrētajām ziemeļblāzmām izlādējās 5 x 1014 džoulu liela enerģija, kas ir aptuveni tikpat, cik 5,5 balles stiprā zemestrīcē).

Visbiežāk ziemeļblāzmas var novērot pavasarī un rudenī, bet krietni retāk — ziemā un vasarā. Novērojot ziemeļblāzmu no Zemes, tā parādās dažādās krāsās, kuru izvietojums ātri mainās. Var vērot daudz dažādu ātri skrejošu joslu, "aizkaru" u.c. Novērots, ka paralēlie blāzmas stari bieži stiepjas Zemes magnētiskā lauka virzienā (jeb paralēli tam). Ziemeļblāzmas ilgums var būt no dažiem desmitiem minūšu līdz dažām diennaktīm.