foto: Getty Images via AFP
Rīgā bāzētā medija “Meduza” izdevējas telefonā atklāta spiegošanas programma “Pegasus”
“Meduza” izdevēja Gaļina Timčenko.
Sabiedrība
2023. gada 13. septembris, 16:53

Rīgā bāzētā medija “Meduza” izdevējas telefonā atklāta spiegošanas programma “Pegasus”

Jauns.lv

“Meduza” izdevējas Gaļinas Timčenko telefonā atklāta spiegu programma “Pegasus” — tā ļauj pilnībā piekļūt tālruņa saturam, ieskaitot mājas adresi, tikšanos grafiku, fotogrāfijas un pat saraksti šifrētos mesendžeros. "Meduza" ir ziņu portāls krievu valodā. Tā birojs atrodas Rīgā. Lielākā daļa darbinieku ir bijušie Lenta.ru darbinieki.

“Meduza” raksta, ka programmu Timčenko telefonā uzstādīja 2023. gada februārī, divas nedēļas pēc tam, kad “Meduza” Krievijā pasludināja par “nevēlamu organizāciju”. Kādus tieši datus mēģināts iegūt no izdevēja “Meduzas” telefona, redakcija nezina.

Izdevums arī precīzi nezina, kurš tieši uzstādījis "Pegasus" Timčenko telefonā. Viena no versijām ir kādas Eiropas valsts specdienesti.

“Es nevaru saprast to Eiropas specdienestu loģiku, kas varēja uzstādīt "Pegasus", un negribu nodarboties ar pieņēmumiem,” saka Timčenko. "Tālāk mēs rīkosimies atbilstoši tam, ko mums saka mūsu juristi. Es neklusēšu.”

Kas ir Pegasus

Izraēlā ražotu spiegošanas programmu "Pegasus" visticamāk iegādājušās vismaz 9 Eiropas Savienības dalībvalstis, taču par četrām ir zināms, ka tur tā izmantota, lai noklausītos politiskās opozīcijas pārstāvju, pilsoniskās sabiedrības locekļu un žurnālistu telefonus. Tās ir Grieķija, Polija, Ungārija un Spānija.

Spiegprogrammatūras ir paredzēts izmantot, lai cīnītos pret terorismu, korupciju, organizēto noziedzību un vardarbību pret bērniem. Tā ļauj pārņemt kontroli pār tālruni un var, piemēram, ieslēgt audio vai video ierakstīšanu, lai nodrošinātu reāllaika uzraudzību. Spiegošanas programmu "Pegasus" uzinstalēt uz sveša telefona ir relatīvi vienkārši – "Washington Post" raksta, ka iespējams – nav pat nepieciešams klikšķināt uz kādas saites, pietiek saņemt "WhatsApp" zvanu. 

Ar Izraēlas kompānijas NSO programmu "Pegasus" un "Preditor" izspiegoti arī ungāru žurnālisti, Polijas prokurore, advokāts, opozīcijas politiķi, EK tiesiskuma komisārs Reinderss, Spānijas premjers un aizsardzības ministrs, un ap 60 Katalonijas neatkarības atbalstītāji Spānijā. Un visi, visticamāk, nelikumīgi.

Džordi Solē, pirms kļūšanas par Eiropas Parlamenta deputātu, bija politiķis Katalonijā, kas atbalstīja reģiona neatkarību. Viņš atzīst, ka par noklausīšanos iepriekš nenojauta: "Es to pavisam nepamanīju. Cik es zinu, ir ļoti grūti to pamanīt. Manā gadījumā telefons visu laiku funkcionēja normāli. Es tikai uzzināju, ka mani izspiego, kad ļāvu speciālistiem pārbaudīt savu telefonu."

Izraēlas kompānija NSO, kas ražo spiegošanas programmatūru "Pegasus", arī "Preditor" un citas, teic, ka tā tiek pārdota tikai tiesībaizsardzības un izlūkošanas valsts aģentūrām. Taču pašam uzņēmumam, kura vērtību lēš ap 1 miljardu eiro, neiet viegli – tas cīnās ar parādiem un tiesvedībām, ko ierosināja Meta (Facebook), Apple un privātpersonas, kas cietušas no spiegošanas. Intervijā "New Yorker" NSO bijušais vadītājs (Shalev Hulio) savulaik atzinis - "gandrīz visas valdības Eiropā izmanto mūsu rīkus".

Arī Latvijā daži politiski aktīvi cilvēki un vismaz viens žurnālists saņēmis brīdinājumu, ka, iespējams, viņu konts ir bijis spiegošanas programmu mērķis. 

Nesen Jaunā Rīgas teātra mākslinieciskais vadītājs un režisors Alvis Hermanis apgalvoja, ka viņa telefonu noklausās.