foto: EP / Publicitātes
Eiropas Parlaments pieņem likumu par kopīgiem aizsardzības iepirkumiem
Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ijabs.
Politika
2023. gada 13. septembris, 16:09

Eiropas Parlaments pieņem likumu par kopīgiem aizsardzības iepirkumiem

Jauns.lv

Otrdien Eiropas Parlaments Strasbūrā galīgajā lasījumā apstiprināja likumu par Eiropas aizsardzības industrijas nostiprināšanu, veicot kopīgus aizsardzības iepirkumus. Tas veicinās ātrākus un izdevīgākus militāros iepirkumus un stiprinās Eiropas spēju ražot bruņojumu savai aizsardzībai un Ukrainas uzvarai.

Eiropas Parlamenta Iekšējā tirgus komitejā darbu pie likuma vadīja deputāts Ivars Ijabs. Viņš piedalījās arī sekmīgajās sarunās ar dalībvalstīm par likuma saskaņošanu. Deputāts uzsver, ka šis likuma ļaus ātrāk atjaunot izsīkstošās bruņojuma rezerves Eiropas armiju noliktavās un nosūtīt vairāk ieroču Ukrainai.  

"Nepieciešamība pēc lielākām  Eiropas valstu investīcijām aizsardzībā, it īpaši kopīgos aizsardzības sistēmu iepirkumos bija nobriedusi jau sen.  Krievijas agresīvais karš pret Ukrainu to padarīja tikai vēl akūtāku. Ir acīmredzami, ka rīkojoties kopīgi, Eiropas valstis palielinās savu bruņoto spēku sadarbspēju un vienlaikus ietaupīs nodokļu maksātāju naudu," uzskata Ijabs.

Eiropas Aizsardzības rūpniecības stiprināšanas likums, izmantojot kopīgu iepirkumu (EDIRPA) ir pirmais ES kopīgo aizsardzības iepirkumu instruments. Tam tūdāļ sekoja arī Eiropas Munīcijas ražošanas atbalsta likums (ASAP). Šie likumi pirmo reizi ES pastāvēšanas vēsturē tieši iespējo ES budžeta līdzekļu tiešu ieguldīšanu bruņojuma un munīcijas iegādei. To mērķis ir gan stiprināt ES aizsardzības industriju, gan nekavējoties atjaunot bruņojumu tā vietā, kuru Eiropas valstis ir nodevušas Ukrainai.

Ivars Ijabs: "Kopīga Eiropas rīcība aizsardzībā, kopīgi iepirkumi un bruņojuma ražošana tikai nostiprina NATO. Vienlaikus mēs uzstājām, ka tuvākajā laikā par Eiropas Savienības naudu ir jāveicina arī  ASV  un citu sabiedroto ražotu ieroču kopīgi iepirkumi. Kara laikā karavīriem  pirmkārt vajag tos ieročus, kurus var nekavējoties likt lietā, nevis tos, kuri vēl ir uz inženieru darbagaldiem."