Viedokļi
2023. gada 12. septembris, 05:39

Šaha lielmeistare Dana Reizniece-Ozola par Eviku Siliņu kā valdības galvu: "Viņa vienmēr bijusi otrajā plānā"

Jauns.lv

Dana Reizniece-Ozola uzskata, ka Evikai Siliņai priekšā nav vieglas dienas: “Viegli nebūs, nevienam premjeram nav bijis viegli vadīt valdību”. Vēl viņa uzsver, ka līdz šim politikā premjeres kandidāte vienmēr ir spēlējusi otrā plāna lomu, nekad nav bijusi komandas vadītāja. Nu viņai jāuzņemas līderes loma...

Pēc Krišjāņa Kariņa demisijas arī nākamo valdību uzticēts veidot “Jaunajai vienotībai” tās premjeres kandidātes Evikas Siliņas vadībā. Tiesību eksperte un zvērināta advokāte Evika Siliņa politikā ienāca caur Zatlera reformu partiju, vēlāk pieslējās “Vienotībai” un ieņēma dažādus amatus Iekšlietu ministrijā, bija 13. Saeimas premjera Krišjāņa Kariņa parlamentārā sekretāre.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Bijusī politiķe priecājas, ka Latvijas valdības vadītāja amatā atkal varētu būt sieviete – tas ir tāds "atsvaidzinošs fakts".

Pirms  gada viņa ar ceturto piegājienu ieguva Saeimas deputātes mandātu, un valdībā tika  apstiprināta par labklājības ministri. Līdz ar to Lielais jautājums: “Kas mainīsies valdības darbā Evikas Siliņas vadībā?”. To Jauns.lv uzdeva viedokļu līderei – Starptautiskās Šaha federācijas viceprezidentei Danai Reizniecei-Ozolai.

Bijusī politiķe, šaha lielmeistare priecājas, ka Latvijas valdības vadītāja amatā atkal varētu būt sieviete – tas ir tāds “atsvaidzinošs fakts”. Bet viegli nebūs.

“Par to, vai kaut kas mainīsies, grūti spriest. Pagaidām vienīgā acīmredzamā izmaiņa ir cilvēki un izmaiņas koalīcijas partijās. Līdz šim nav dzirdētas nekādas svaigas idejas vai piedāvājumi. To gan man gribētos vairāk. Šobrīd Evika Siliņa teikusi, ka valdībai būs citas prioritātes nekā bija Krišjānim Kariņam, bet saturiski nekādu piedāvājumu nav, notiek tikai tāda figūru bīdīšana, par darbiem runāts mazāk Varbūt aizkulisēs kaut kur ir sarunas par to, kas valdībai jāizdara, bet mēs to neredzam un nedzirdam.

Visi vienmēr grib būt kopā ar uzvarētājiem, bet, man šķiet tik pat liels spēks ir arī idejām, un tas ir tas, kas šobrīd Latvijai ļoti, ļoti pietrūkst. Ja politikā parādīsies kāds cilvēks, kas spēs piedāvāt vismaz divas labas idejas, uz kurām vērts koncentrēties nākamos divus-četrus gadus, tad viņš, manuprāt, būs ļoti veiksmīgs politiķis.

Pagaidām gan Evikas Siliņas atbildes, gan runas veids vairāk izklausās pēc ierēdnes. Viņa bijusi labs palīgs gan ministriem, gan premjeram, bet viņai bijusi otrā loma. Tāda izpildītāja, bet premjeram jābūt priekšplānā – tev jābūt tam cilvēkam, kas piedāvā idejas, lai pārējie palīdz tās īstenot, nevis jāgaida, kad kāds pateiks priekšā, kas jāizdara,” saka Dana Reizniece-Ozola.

Piemēram, viņa min problēmu ar “Rail Baltica”. Visi zina, ka šis projekts ir “sadragāts”, tādēļ viņa būtu vēlējusies no Evikas Siliņas sadzirdēt, ka jaunā valdība to izlabos, bet tā vietā ir runas, kā jāskata kaut kādas izmaiņas stratēģijā, jāizstrādā jauni plāni, jāplāno iepirkumi un tā tālāk: “Galu galā rodas tādi pati sajūta kā ar austrumu robežu. Visi saprot, ka tā jāizbūvē, bet septiņi gadi pagājuši un visi joprojām skatās cits uz citu un nevar saprast, kas pie tā vainīgs, ka tā žoga joprojām nav”.

Tomēr kopumā Dana Reiznice-Ozola uzskata, ka Evika Siliņa ir konkrēta, racionāla un pieredzējusi, kura politikā darbojas jau vairāk nekā desmit gadus. Viņa nepakļausies kādām provokācijām un spēs salāgot kolēģu intereses, varētu būt laba premjere. Lielā mērā viņas veiksmes stāsts būs atkarīgs no viņas politiskā spēka atbalsta, vai tur nebūs iekšējā greizsirdība: “Lai nav tā – labi, labi pastrādā, bet tāda patiesas veiksmes vēlējuma nebūs, jo dažkārt politikā ir tā, ka spēcīgiem politiķiem ne pārāk patīk, ja parādās kāds jauns konkurents, kurš var labāk nekā tu”.

Kā Jurģis Liepnieks, Dana Reizniece-Ozola un Pēteris Šmidre vērtē Evikas Siliņas potenciālu Ministru kabineta galvgalī, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.