Cēsu novadā dzīvojas brīvsolī izsprucis strausa radinieks emu
Bēglis pamanīts pie Cēsu apļa (Foto: Mārīte Lemos/"Facebook")
Novadu ziņas
2023. gada 3. septembris, 09:01

Cēsu novadā dzīvojas brīvsolī izsprucis strausa radinieks emu

Māris Puķītis

Jauns.lv

Cēsu novada iedzīvotājus un viesus jau divas nedēļas pārsteidz Latvijas faunai neierasts putns – strausam radniecīgais emu (Dromaius novaehollandiae). Dabā šie lielie putni (par viņiem lielāki ir tikai strausi) mīt vienīgi Austrālijā, bet konkrētais īpatnis ir devies brīvsolī no brīvdabas zoo saimniecības “Rakši”, kas atrodas pie Gaujas Drabešu pagastā.

“Viņš mums staigāja pa āru, pa stāvlaukumu, dzīvojās brīvi, bet vienmēr nāca atpakaļ. Svētdien, 20. augustā, redzējām, ka viņš iziet ārā, bet nepiefiksējām, cik tālu aizgājis,” portālam Jauns.lv stāsta “Rakšu” saimniece Elija Krauze.

Pirmais zvans par bēgli saņemts no viesu nama “Laimes ligzda”, kas atrodas diezgan tālu. Citā dienā emu redzēts pie Āraišu stacijas. “Bet, kad atbrauc mūsu darbinieki, viņš laižas prom. Skrien visai ātri un domā, ka ar viņu jokojas,” saka Krauze. Redzēts arī pļavā pie degvielas uzpildes stacijas, bet, kad atbraukuši, jau bijis prom.

Tā jau savā nodabā emu jau divas nedēļas “ganās” pa novadu. Šajā gadalaikā viņš barību var viegli atrast –  ēd zāli, ābolus, citus augļus, lielākus kukaiņus. “Mēs ļoti gribam viņu atpakaļ,” Elija aicina, ja redzat emu, zvanīt pa tālruni 20009097. “Un lai pastaigā vai pabrauc līdzi, kamēr atbrauc mūsu darbinieki.” 

“Rakšos” septiņus kilometrus no Cēsīm mīt arī divi Āfrikas strausi, septiņi emu, kopumā ir vairāk nekā 150 dzīvnieku – kamieļi, lamas, alpakas, lemuri, ķenguri, zebras, ēzeļi, papagaiļi aras, surikāti un citi.