Sabiedrība
2023. gada 1. septembris, 08:49

Video: Latvijas iedzīvotāju saziedotie kara ievainojumu apkopes komplekti dodas uz fronti

Jauns.lv

Kopš Krievijas karaspēka iebrukuma Ukrainā apritējis jau vairāk nekā pusotrs gads. Latvija aizvien uzskatāma par līderi ziedojumu jomā Ukrainai. Platformā "Ziedot.lv" vien Latvijas iedzīvotāji saziedojuši vairāk nekā 22 miljonus eiro. Kaut arī nedaudz gausāk, tomēr ziedošana turpinās. Patlaban platformā var nosūtīt līdzekļus ap 20 ar Ukrainu saistītām iniciatīvām. Viena no tām biedrības "Bruņotava" aicinājums ziedot pirmās palīdzības komplektu – kara aptieciņu – iegādei Ukrainas aizstāvjiem.

Pirmais simts šādu komplektu jau iegādāts un drīz nonāks pie Ukrainas kareivjiem karstākajos cīņu punktos. Tāds dzīvības glābšanas komplekts būtu nepieciešams katram kareivim, bet patlaban tāds pieejams tikai aptuveni sestajai daļai. Biedrības "Bruņotava" valdes loceklis Ingus Ostrovskis stāsta: "Nesen tiešsaistes laikrakstā "The Kyiv Independent" lasīju, ka šogad Ukrainas Aizsardzības ministrija nav iegādājusies nevienu šādu aptieciņu. Tāpēc šīs aptieciņas nonāks dažādās kara daļās, jo īpaši Kupjanskas rajonā, Limānā, kā arī Konstantinovkā, kur patlaban norisinās ļoti smagas cīņas."

foto: Ekrānuzņēmums
Pirmais simts šādu komplektu jau iegādāts un drīz nonāks pie Ukrainas kareivjiem karstākajos cīņu punktos.

Pēc izskata somiņas līdzinās labi pazīstamajām aptieciņām. Tās stiprina pie formas tērpa, un to saturu lieto kareivju dzīvības glābšanai. Līdzās žņaugam, apsējiem un elastīgajām saitēm komplektos ir arī Izraēlas saite, kas aptur asiņošanu, hemostatiskā saite, plaušu plāksteris ar vārstu, nazofaringeālā caurule ar lubrikantu elpceļu atbrīvošai, dekompresijas adata gaisa spiediena mazināšanai plaušās, folijas sega, nitrila cimdi, šķēres ar titāna pārklājumu, marķieri atzīmju veikšanai uz ievainotā miesas vai uz apkoptā ievainojuma apsējiem. Viena šāda komplekta cena ir 130 eiro.

foto: Ekrānuzņēmums
Tāds dzīvības glābšanas komplekts būtu nepieciešams katram kareivim.

Līdz ar dzīvību glābšanas komplektiem Ingus uz Ukrainu vedīs arī Latvijas Iekšlietu ministrijas ziedoto automobiļu rāciju kravu.

foto: Ekrānuzņēmums
Šīs aptieciņas nonāks dažādās kara daļās, jo īpaši Kupjanskas rajonā, Limānā, kā arī Konstantinovkā, kur patlaban norisinās ļoti smagas cīņas.

Patlaban platformā ziedot.lv var nosūtīt līdzekļus ap 20 ar Ukrainu saistītām iniciatīvām. Skaties pievienoto video un uzzini, kā mainās ziedotāju aktivitāte un kāds šobrīd ir Ukrainas aizstāvju noskaņojums frontē.