Kāpēc deputāts Kalniņš Tibetas ministri salīdzina ar Doņeckas teroristiem?
Kalniņš, kurš pats dzīvojis trimdā un ļoti aktīvi darbojies ASV latviešu kopienā, ziņu aģentūrai BNS iepriekš paziņojis, ka tikties ar Tibetas trimdas valdības ārlietu ministri būtu tas pats, kas tikties ar Doņeckas teroristu valdību. Biedrība „Latvija Tibetai” par šiem izteicieniem no deputāta vairākkārt pieprasījusi atvainošanos.
Politika
2015. gada 11. marts, 06:08

Kāpēc deputāts Kalniņš Tibetas ministri salīdzina ar Doņeckas teroristiem?

Jauns.lv

10. martā pasaule pieminēja 56 gadadienu kopš Ķīnas Tautas Republika agresīvi okupēja Tibetu. Tikmēr biedrība „Latvija Tibetai” paziņojusi, ka nedomā aizmirst deputāta Ojāra Ērika Kalniņa (Vienotība) šokējošos izteikumus par austrumu valsts trimdas valdību. Biedrības dibinātājs Jānis Mārtiņš Skuja uzstāj – deputātam Kalniņam par saviem meliem nāksies atvainoties.

Pikets pie Ķīnas vēstniecības

Rīgā, Tibetas okupācijas piemiņas pasākums notika plkst. 17:00 – 17:45 pretī Ķīnas vēstniecībai, Ganību Dambī. „Kā katru gadu, pie Ķīnas vēstniecības pieminējām vairāk kā piecdesmit tūkstošus tibetiešu, kuri vairāku mēnešu laikā tika nogalināti cīņās par savu valsti un tās neatkarību,” pulcēšanās iemeslu skaidro J. M. Skuja. Pikets bijis miermīlīgs – ar Tibetas karogiem un klusuma brīdi.

Tibetas ministri salīdzina ar Doņeckas teroristiem

 „Nogalināti cīņās par savu valsti un neatkarību”, šādi un līdzīgi saukļi lielākajai daļai latviešu nav jāskaidro. Teju katrs, kurš zina Latvijas pagātni spēj saskatīt paralēles ar Tibetas tagadni un izsaka līdzjūtību smagi cietušajai tautai. Izrādās, pavisam citādākas paralēles šeit redz Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš, kurš Tibetas trimdas valdības ārlietu ministres Diki Čojangas (Dicki Chhoyang) kundzes vizītes laikā izcēlies ar īpaši nicinošiem izteicieniem. Deputāts, kurš pats dzīvojis trimdā un ļoti aktīvi darbojies ASV latviešu kopienā gan sabiedriski, gan politiski, ziņu aģentūrai BNS iepriekš paziņojis, ka tikties ar Tibetas trimdas valdības ārlietu ministri būtu tas pats, kas tikties ar Doņeckas teroristu valdību. Papildus tam deputāts mēģinājis no tikšanās ar ministri atrunāt arī kolēģus.

Apmaksātā Ķīnas lobēšana?

Kalniņa „drosmīgos” apgalvojumus pēc tam sadzirdējusi arī biedrība „Latvija Tibetai” un tās dibinātājs J. M. Skuja nu jau atkārtoti pieprasījis deputāta atvainošanos: „Joprojām gaidu atvainošanos, gan Viņa Svētībai Dalai Lamam, gan Tibetas tautai no Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēža Ojāra Ērika Kalniņa par saviem izteikumiem un meliem.” Skuja uzskata, ka Kalniņa rīcība ir bijusi apzināta – to pierādot zvans uz Ķīnas vēstniecību,  Tiesībsarga no „zila gaisa” atteiktā, iepriekš saskaņotā tikšanās, citu Saeimas deputātu aicināšana netikties ar ministri. „Faktiski Kalniņš ir iegāzis savus partijas biedrus un kolēģus, pierunādams viņus nedarīt darbu, kuram kolēģi piekrituši ar savu parakstu. Nezinu, vai Kalniņš, pilda Ķīnas vēstniecības melno darbu, vai tas ir viņa izslavētais politkorektums, reāl-politika, vai varbūt arī apmaksāta lobēšana?” spriež „Latvija Tibetai” dibinātājs, kuru šokējuši Kalniņa apzinātie meli. „Tas ir Ķīnas propagandas izcils paraugs! No Kalniņa sacītā jāsecina, ka Nobela Miera prēmijas laureāts Viņa Svētība Dalailama ir separātists un vēlas neatkarību no Ķīnas. Īsi sakot, Kalniņš melo, un man ir bail par Ārlietu komisijas darbu, ja viņš ir tās priekšsēdis!,” Turpina Skuja.

„Iespējams, viņš ticis pārprasts”

Lai noskaidrotu, ko par Kalniņa aktivitātēm pret Tibetas trimdas valdību domā viņa partijas biedri sazinājāmies ar „Vienotības” pārstāvjiem Saeimas „Tibetas atbalsta grupā”. Hosams Abu Meri (Vienotība) komentējot situāciju Kasjauns.lv apgalvo, ka viņam pašam šāda saruna ar Kalniņu nav bijusi: „Tiešām nevaru komentēt, jo neesmu dzirdējis šādus Kalniņa kunga apgalvojumus. Cik zinu, ar maniem kolēģiem viņš ir šādi runājis, bet man neko tādu nav teicis. Vispār es viņu uzskatu par korektu cilvēku. Iespējams, viņš ticis pārprasts.” Hosams Abu Meri uz „Tibetas atbalsta grupas” tikšanos ar ministri nebija ieradies, jo, kā pats apgalvo, tajā dienā bijis Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes komisijas izbraukuma sēdē. Arī Lolita Čigāne (Vienotība) neskatoties uz savu dalību „Tibetas atbalsta grupā” uz tikšanos ar ministri nebija ieradusies.

Kalniņš atvainojas, bet aizstāv savu rīcību

Kasjauns.lv izdevās sazināties arī ar pašu deputātu Kalniņu, kurš tūlīt pat atvainojās un skaidroja savu rīcību: „Tiešām atzīstu, ka salīdzinājums ar Doņeckas separātistiem bija neveikls taču vēlos teikt, ka mans mērķis bija pamatot saviem kolēģiem to kā Ķīna uz šo tikšanos varētu skatīties.” Kalniņš sarunā ar Kasjauns.lv uzsver, ka viņa prioritāte Tibetas jautājumā vienmēr bijušas Latvijas attiecības ar Ķīnu: „Uzskatu šādas tikšanās plānošanu Saeimā par diplomātisku provokāciju no Skujas kunga puses. Šobrīd mums palielinās iespējas piekļūt Ķīnas tirgum, veicināt sadarbību, kas šajā laikā, kad ir krīze ar Krieviju, būtu ļoti nozīmīgi. Protams, man nav iebildumu pret tiem, kas aizstāv Tibetas intereses, bet labas attiecības ar Ķīnu ir mūsu tautas interesēs.” Kalniņš uzsver, ka saviem kolēģiem vien skaidrojis šādas tikšanās diplomātiskās sekas un apgalvo, ka Tibetai nekādu izmērāmu labumu tās nedos.

Jau ziņojām, ka nesen Latvijā viesojās Tibetas trimdas valdības ārlietu ministre Diki Čojangas (Dicki Chhoyang) kundze, lai runātu par cilvēktiesībām Ķīnā un par „Vidusceļa pieeju” jeb autonomijas piešķiršanu Tibetai Ķīnas sastāvā. Ministres vizīti traucējusi gan Ķīnas vēstniecība, gan arī vietējie deputāti. Šī nav pirmā reize, kad Ķīnas valdība nosoda Tibetas trimdas valdības pārstāvju kontaktēšanos ar Latviju.

Kasjauns.lv / Foto: Ieva Lūka/LETA, no biedrības „Latvija Tibetai” arhīva