foto: LETA
Skandalozais Rūdolfs Brēmanis izdomā stāstus par policijas it kā piespriestiem sodiem
Rūdolfs Brēmanis
Sabiedrība
2023. gada 28. augusts, 05:57

Skandalozais Rūdolfs Brēmanis izdomā stāstus par policijas it kā piespriestiem sodiem

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Dienā, kad Latviju skāra postošais negaiss un cilvēki glābās, kā nu varēja, daudzi autovadītāji centās meklēt vietu, kur varētu izvairīties no lielgraudu krusas.

Gandrīz vai vistas olas lieluma krusas gabali izsita automašīnām stiklus un sabojāja virsbūvi, tādēļ īpašnieki ar saviem spēkratiem izmantoja iespēju paslēpties arī zem tiltiem. Tomēr ceļu satiksmes noteikumos stāvēšana zem tiltiem traktēta kā pārkāpums.

Neskopojas ar pārmetumiem

Iedvesmojoties no kādas sievietes “Facebook” ievietotā paziņojuma, ka “cūkas policisti uzliek sodu cilvēkiem, kas glābjas no negaisa”, skandalozais partijas “Jaunlatvieši” aktīvists Rūdolfs Brēmanis arī savā “Facebook” kontā izplatīja video ar līdzīgiem apgalvojumiem.

“Šodien Rīgā pašvaldības policija esot likusi naudas sodus visiem tiem, kas bija noparkojušies nelikumīgi zem tiltiem, lai viņiem nesasit mašīnas. Ja tā tiešām ir taisnība, tad ko tad tagad teiks Pašvaldības policijas miliči, pildījāt pavēles, vai? Jūs tiešām nevarējāt aizbraucot paskatīties, novērtēt situāciju un nelīmēt tos sodus? Jautājums arī Rīgas domei, nezinu pat, kurš tur tagad ir priekšnieks, laikam vietas izpildītājs Ķirsis. Ārzemēs pēc šādas situācijas nekad mūžā šāds cilvēks netiktu par mēru, viņš pat netiktu pārvēlēts vairs nekad,” klāstīja Brēmanis.

Neviens nav sodīts

Sazinoties ar Rīgas pašvaldības policijas runasvīru Tomu Sadovski, “Kas Jauns Avīze” secina, ka Brēmanis darbojies ar nepārbaudītām ziņām un nav teicis patiesību. Kaut arī policija saņēma visai daudz izsaukumu uz dažādām patiltēm, kur negaisa laikā bija novietotas automašīnas, neviens no šiem autovadītājiem nav sodīts.

foto: Audi Latvija fanu lapa/Facebook
Šo auto īpašniekiem nepaveicās, bet viņi vētras laikā varētu meklēt patvērumu zem tilta, neriskējot ar sodu.

“Visos gadījumos, kur autovadītāji bija uz vietas, ar viņiem tika veiktas profilaktiskas pārrunas, taču, ņemot vērā apstākļus, policijas darbinieki sodu nevienam nepiemēroja. Dažos citos gadījumos uz automašīnu vējstikliem tika atstāts informatīvs uzraksts, ka ikdienā šeit transporta līdzekli atstāt nedrīkst,” stāsta Sadovskis.

Viņš arī piebilst: “Nav saprotams, ka laikā, kad no daudziem  Latvijas rajoniem internetā tiek publicēti attēli ar izpostītiem mājokļiem un sadauzītiem transporta līdzekļiem, tomēr atrodas cilvēki, kuri zvana mums un aicina sodīt šos autovadītājus, kuri meklē glābiņu no krusas.”

Noteiktos gadījumos atļauts pārkāpt

Te jāatzīmē, ka Administratīvās atbildības likuma 10. pantā ir noteikts, ka viens no atbildību izslēdzošiem apstākļiem var būt galējā nepieciešamība, respektīvi, situācija, kad persona veic apzinātu pārkāpumu, lai “novērstu kaitējumu, kas apdraud šo vai citu personu, šīs personas vai citas personas tiesības, kā arī valsts vai sabiedrības intereses, ja attiecīgo kaitējumu konkrētajos apstākļos nav iespējams novērst ar citiem līdzekļiem un ja radītais kaitējums ir mazāks nekā novērstais”.

Neapšaubāmi, ka dabas stihijas radītā situācija pilnīgi atbilst šim likuma pantam un autovadītājus sodīt nemaz nedrīkstēja – šādi sodi arī būtu visai elementāri apstrīdami.

Saukts tiesas priekšā

Atgādināsim, ka Brēmanis ir bijis pamanāms kovida noliedzēju un Alda Gobzema pasākumos,  arī rosļikoviešu un Aināra Šlesera rīkotajās akcijās, bet pēdējā laikā darbojas paša dibinātajā partijā “Jaunlatvieši|, kurai pievienojusies arī skandalozā Saeimas deputāte Glorija Grevcova.

Šī gada janvārī komponists Boriss Rezņiks, vārdu autors Valdis Pavlovskis un grupas “Eolika” dziedātājs Viktors Zemgals vērsās tiesā par neatļautu dziesmas “Atmostas Baltija” izmantošanu Brēmaņa rīkota pasākuma reklāmai.

Kopš 2019. gada tiesā tiek skatīta lieta, kur Brēmanis apsūdzēts par vairāk nekā 100 000 eiro valsts naudas piesavināšanos laikā, kad strādāja par pilnvaroto lietvedi Latvijas vēstniecībā Apvienotajos Arābu Emirātos.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “Patiesība par meliem” saturu atbild Izdevniecība "Rīgas Viļņi".