foto: jelgava.lv
No zemes virsmas pazudīs vēl viens milzu grausts, šoreiz - Jelgavā
Nepabeigtā dzemdību nama karkass Jelgavā.
Sabiedrība
2023. gada 26. augusts, 07:20

No zemes virsmas pazudīs vēl viens milzu grausts, šoreiz - Jelgavā

Jauns.lv

Pēc SIA "Jelgavas pilsētas slimnīca" pasūtījuma veikta ekspertīze nepabeigtajai būvei, kas savulaik celta kā dzemdību nams pie slimnīcas. Tās rezultāti apliecina, ka nepabeigtais būvniecības objekts neatbilst tādām prasībām kā mehāniskā stiprība un stabilitāte un tas atrodas pirmsavārijas stāvoklī.

25. martā Jelgavas domes sēdē deputāti lēma par ēkas nojaukšanu, informē pašvaldība.

Objekta ekspertīzi veica SIA "Cilds", atzinumā norādot, ka "nepabeigtā dzemdību nama karkass kopā ar telpiskās noturības elementiem ir neapmierinošā tehniskā stāvoklī un neatbilst Būvniecības likuma 9. pantā noteiktajām būvei izvirzāmajām būtiskajām prasībām".

Pamatojoties uz šo atzinumu, SIA "Jelgavas pilsētas slimnīca" 10. martā ārkārtas dalībnieku sapulcē pieņēma lēmumu par nepabeigtā dzemdību nama nojaukšanu. Taču, lai lēmums stātos spēkā, tas vēl jāapstiprina Jelgavas domei.

Jauns.lv iepriekš vēstīja, ka aprīlī tika uzsākta līdzīga tipa nepabeigtas daudzstāvu jaunbūves nojaukšana Rīgā, Sedas ielā 12.

Būve atrodas netālu no Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas "Gaiļezers". Demontāžas grafiks paredz darbus pabeigt līdz 2024. gada augustam.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Padomju laikā šo ēku cēla kā Dzemdību namu, taču nepabeidza.

Zināms, ka 2016. gada pavasarī notika traģēdija, no nepabeigtās mājas jumta nokrītot 1996. gadā dzimušam jaunietim. 20 gadu vecais puisis gāja bojā.

Ēkas celtniecība tika uzsākta 1987. gada septembrī, tā pirmo kārtu bija iecerēts pabeigt 1990. gadā, bet otro - 1991. gadā. Projektā bija paredzēts, ka celtni veidos divstāvīga ēka un trīs torņi.

Deviņstāvu grausts Mežciemā, no kura jumta nokrita jaunietis

Padomju laikā šo ēku cēla kā dzemdību namu, taču nepabeidza.

gallery icon

Būvniecība tika pārtraukta 1992. gada pavasarī. Pārtraucot darbus, ēka tika ierobežota, taču tās konservācija netika pabeigta.

Celtnē bija pabeigti apmēram 80% būvdarbu, bija iebūvēti 11 no 13 paredzētajiem liftiem, uzbūvēti divi pazemes tuneļi uz Gaiļezera slimnīcu, daļēji bija izbūvētas komunikācijas, bija nepieciešams pabeigt siltumpievades, ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmu izbūvi un veikt iekšējo apdari.

Dzemdību nama specifiskās uzbūves dēļ to būtu bijis sarežģīti piemērot izmantošanai citiem mērķiem. Plānotās projekta izmaksas bija 6 miljoni rubļu.

1994. gadā tika lēsts, ka būvniecībā ieguldīti 4 081 000 rubļu un tās pabeigšanai nepieciešami vēl aptuveni 1 700 000 latu, kam valsts budžetā nepietika līdzekļu, turklāt dzimstībai samazinoties bija zudusi nepieciešamība pēc jauna dzemdību nama, tāpēc ēku tika nolemts nodot privatizācijai.

1999. gada beigās ēka tika pārdota izsolē ar lejupejošu soli ar sākumcenu 25 000 latu.