foto: Latvijas evaņģēliski luteriskā Baznīca pasaulē
Austrālijas galvaspilsētā likvidē latviešu luterāņu draudzi, kura Kanberā būvēja pirmo luterāņu baznīcu
Pirmās luterāņu baznīcas Austrālijas galvaspilsētā atklāšana 1961. gadā, kurā mājvietu bija atraduši arī trimdas latvieši.
Sabiedrība
2023. gada 17. augusts, 06:32

Austrālijas galvaspilsētā likvidē latviešu luterāņu draudzi, kura Kanberā būvēja pirmo luterāņu baznīcu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Dramatiskā latviešu skaita samazināšanās dēļ Austrālijas galvaspilsētā nolemts slēgt vienu no piecām LELBP Austrālijas latviešu luterāņu draudzēm. Tā darbojās 74 gadus un šo gadu laikā no gandrīz pārsimts cilvēku kopienas pārvērtusies par trīs cilvēku sadraudzību, kura vairs nav nevar rūpēties par dievnamu, kura, starp citu, ir pirmā Austrālijas galvaspilsētā uzceltā luterticīgo baznīca, kuru 1961. gadā kopīgi uzcēla Kanberā mītošie latvieši, igauņi, somi un vācieši.

Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas pasaulē (LELBP, agrāk tā dēvētās trimdas baznīcas) mācītājs Guntis Bukalders “Facebook” ierakstījis: “Lai arī cik žēl tas nebūtu, Kanberas latviešu luterāņu draudze vairs nespēja darboties: “Esam tikai trīs vairs palikuši, kuriem jādara šis ļoti nepatīkamais, bēdīgais darbs - draudzes slēgšana”.

Draudzes priekšnieks Egons Eversons LELBP mājaslapā publicējis atskatu uz Kanberas draudzes sākumu un tās norietu:

foto: Latvijas evaņģēliski luteriskā Baznīca pasaulē
Ārpuslatvijas latviešu luterāņu arhibīskaps Elmārs Ernsts Rozītis kalpo Kanberas latviešu luterāņu Lielās Piektdienas dievkalpojumā 2014. gadā.

“No Vācijas “dīpīšu” (bēgļu) nometnēm uz jauno Austrālijas galvaspilsētu Kanberu (tai laikā tikai ap 18 000 iedzīvotāji) atsūtītie latvieši uzreiz noorganizējās un nodibināja Kanberas Latviešu biedrību. 1949. gada 28. augustā pēc Kanberas Latviešu biedrības ierosinājuma, pulcējot 25 tautiešus, nolēma dibināt lutetrticīgo draudzi Kanberā, izraugot, un 1949. gada oktobrī tiek dibināta Kanberas latviešu evaņģēliski luteriskā draudze, bez draudzes maācītāja, bez savas baznīcas (tai laikā Kanberā vispār nebija neviena luterāņu baznīca).

Svētā Pētera baznīca bija pirmā luterāņu baznīca Kanberā, kas tika uzcelta un iesvētīta/atvērta 1961. gada 10. septembrī. Baznīcas celšanas un iekārtošanas darbos mūsu draudze aktīvi piedalījās gan ziedojot līdzekļus, gan pieliekot palīdzīgu roku vajadzības reizēs. Jaunā baznīca, ļoti labā sadarbībā ar Svētā Pētera austrāliešu draudzi, mums vienmēr bija pieejama un ir kalpojusi mums visus šos gadus, gan priekos, gan arī bēdīgos brīžos līdz šodienai.

foto: Kanberas luterāņu draudze
Kanberas Svētā Pētera luterāņu draudzes dievnams.

Ja 1949./50. gados draudzē bija ap 50 draudzes locekļi, plus vēl bērni, tad draudzes ziedu laikos - 1970./80. gados ap 140 pilntiesīgi draudzes locekļi. Svētku un citos svarīgos dievkalpojumos, jaunajā baznīcā visi soli bija piepildīti. Baznīca pilna!

Gandrīz visu pastāvēšanas laiku draudze ir cīnījusies ar finansiālām grūtībām. 2019. gadā ilggadīgs draudzes un valdes loceklis savā testamentārā novēlējumā atvēlēja naudas summu draudzes darbam. Draudzei bija nauda, bet bija sarucis aktīvo draudzes locekļu skaits. Grāmatās skaitījās 23 pilntiesīgi draudzes locekļi, par kuriem draudze maksāja nodokļus, bet īstenībā mazāk nekā puse no viņiem bija kaut cik aktīvi.