foto: Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde
Jūrmalniekus samulsina dīvainais "dievnams" Dzirnavu ielā
Aizpagājušā gadsimta beigās celtā dzīvojamā guļbūve Jūrmalā, Dzirnavu ielā 37.
Novadu ziņas
2023. gada 15. augusts, 08:14

Jūrmalniekus samulsina dīvainais "dievnams" Dzirnavu ielā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Jūrmalniekus samulsinājusi vietvaras sociālajos tīklos publicētā ziņa “Ar pašvaldības atbalstu atjauno Jūrmalas dievnamus”, kurā vēstīts, ka pašvaldība piešķīrusi līdzfinansējumu sakrālo celtņu restaurācijai - Ķemeru katoļu baznīcai, kā arī Bulduru un Dubultu luterāņu dievnamiem. Pēc šo dievnamu uzskaitījuma vēstīts: “Izstrādāta un valsts pašvaldības institūcijās akceptēta būvniecības iecere būvei Dzirnavu ielā 37”.

Tomēr šajā adresē nav nevienas konfesijas celtne un līdz ar to rodas jautājums – kāda šai adresi saistība ar reliģiju un kas tur atrodas? Jauns.lv skaidro “noslēpumainās būves” izcelsmi.

Jūrmalas Kultūrtelpas un vides dizaina centrs paziņojis, ka četru projektu īstenošanai piešķirti 48 367 eiro. Ķemeru katoļu dievnama torņa fasādes un jumta remontam pašvaldība piešķīrusi 15 000 eiro, Bulduru luterāņu baznīcas altārtelpas logu restaurācijai-remontam un apkures sistēmas uzstādīšana – 14 737,72 eiro, bet Dubultu luterāņu baznīcas torņa un bēniņu elektroinstalācijas nomaiņa- 15 000 eiro. Un pēc šo tempļu uzskaitījuma vēsts:

“Izstrādāta un valsts pašvaldības institūcijās akceptēta būvniecības iecere būvei Dzirnavu ielā 37. Projekta izmaksas - 7260 eiro, finansējums: 3630 eiro”. Bez nekāda tuvāka paskaidrojuma, kas šī ir par būvi un kāpēc tai no pašvaldības budžeta atvēlēti vairāki tūkstoši eiro.

Publiski pieejamajos informācijas resursos redzams, ka Dzirnavu ielā 37 nav nekāda sakrāla celtne, bet gan vietējas nozīmes kultūras piemineklis nr. 5458 – dzīvojamā ēka.

Jūrmalas valstspilsētas administrācijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietniece Elita Cepurīte portālam "Jauns.lv" atzina, ka “mazliet maldinošs bija ziņas virsraksts”:

foto: Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde
Pirms teju pusgadsimta Slokā būvēta guļbaļķu māja neveiklas komunikācijas dēļ pieskaitīta sakrālām celtnēm.

“Dzīvojamā māja Dzirnavu ielā 37 ir būvēta ap 1890. gadu, un tai ir arhitektūras pieminekļa statuss. Ēka ir viena no divām pēdējām uz vēsturisko apbūvi attiecināmajām guļbūvēm Slokā, kas saglabājusies līdz mūsdienām. Ar Jūrmalas valstspilsētas atbalstu tiks izstrādāts projekts šī kultūrvēsturiskā mantojuma restaurācijai.

Līdzfinansējums konkursa veidā tiek piešķirts kultūrvēsturiskiem pieminekļiem, to saglabāšanai un atjaunošanai. Šajā gadījumā trīs dievnamiem un vienai dzīvojamai ēkai”.