Zvagžņu lietus Lielajā Ķemeru tīrelī

Naktī uz svētdienu bija vērojams krāšņākais zvaigžņu lietus - Perseīdu meteoru plūsma. Ne tikai Jūrmalas pludmalē, bet arī Lielajā Ķemeru ...

gallery icon
Sabiedrība
2023. gada 13. augusts, 10:22

FOTO: ļaudis Ķemeru tīrelī romantiski vēro zvaigžņu lietu

Jauns.lv

Naktī uz svētdienu bija vērojams krāšņākais zvaigžņu lietus - Perseīdu meteoru plūsma. Ne tikai Jūrmalas pludmalē, bet arī Lielajā Ķemeru tīrelī varēja “noķert” krītošās zvaigznes.

Zvaigznes vērot un īpašo atmosfēru izbaudīt bija sabraukuši daudzi, un apmeklētāju plūsma daudz neatšķīrās no dienas laika, Jauns.lv pavēstīja Jūrmalas valstspilsētas administrācijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Zane Leite.

Naktī no sestdienas uz svētdienu Latvijā, tāpat kā citviet pasaulē, bija vērojama ikgadējās Perseīdu meteoru plūsmas maksimums. Šogad gaidāms labākais "zvaigžņu lietus" pēdējo gadu laikā. Viens no iemesliem ir Mēness fāze - Mēness būs izgaismots par aptuveni 10%, tādējādi Mēness gaisma netraucēs vērot "krītošās zvaigznes".

Eksperto norāda, ka vērotāji varēja redzēt vidēji vieniu meteoru minūtē.

Perseīdas ir slavenas kā gada krāšņākā meteoru plūsma, turklāt to vērošanai parasti ir labvēlīgi laikapstākļi, jo augustā naktis ir siltas un nereti arī skaidras.