foto: LETA
Maskavas forštatē VUGD rīkos mācības; iedzīvotāji aicināti neuztraukties
Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Sabiedrība
2023. gada 10. augusts, 08:25

Maskavas forštatē VUGD rīkos mācības; iedzīvotāji aicināti neuztraukties

Jauns.lv

Šodien, 10. augustā, no plkst. 11.00 jauno mājokļu projekta “Krasta kvartāls” būvlaukumā, kas atrodas Rīgā, Maskavas forštatē, Grēdu ielā 15, notiks nekustamo īpašumu attīstītāja “Bonava Latvija” rīkotās ārkārtas situācijas praktiskās mācības.

Mācību ietvaros tiks simulēta ugunsgrēka izcelšanās būvobjektā un cietušo personu glābšana. Mācību laikā tiks pārbaudīts uzņēmuma izstrādātais ārkārtas situāciju vadības process, kā arī sadarbība ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD). Mācību laikā būvlaukuma teritorijā iespējams īslaicīgs lokāls piedūmojums.

Prakstiskajās mācībās tiks simulēta ugungrēka izcelšanās daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas jaunbūvē, ugunsgrēka trauksmes izziņošana, darbinieku evakuācija no ēkas, pirmās palīdzības sniegšana cietušajiem, kā arī evakuēto personu identificēšana, lai pārliecinātos, ka pilnīgi visi būvlaukumā esošie cilvēki ir drošībā. Vienlaikus tiks simulēta arī cietušas personas glābšana no būvlaukumā esoša celtņa torņa. Mācību laikā būvlaukuma teritorijā tiks izmantotas dūmu pūtēju iekārtas, kas nav kaitīgas cilvēku veselībai.

“No darba aizsardzības viedokļa būvniecība tiek uzskatīta par vienu no bīstamākajām nozarēm pasaulē, jo tajā strādājošie vidēji biežāk cieš dažādos nelaimes gadījumos darbā vai saslimst ar arodslimībām. Vienlaikus būvniecības procesā iesaistīto dalībnieku veselību un drošību var ietekmēt arī citi, ar tiešajiem būvdarbiem nesaistīti faktori un ārējie riski, kas pie noteikta apstākļu kopuma var rezultēties ārkārtas situācijās, kur ātra un precīza rīcība var būt izšķiroša cilvēku dzīvību glābšanā. Viena no identificētajām krīzes situācijām ar augstāko iespējamības potenciālu ir ugunsgrēks, tādēļ mācībās simulēsim tieši šo scenāriju. “Bonava Latvija” ir sociāli atbildīgs uzņēmums, kas vienmēr rūpējas kā par savu darbinieku, tā ikviena iedzīvotāja, kurš varētu atrasties “Bonava Latvija” būvlaukumā vai tā tuvumā, drošību. Esam izstrādājuši detalizētu ārkārtas situāciju un krīžu vadības procesu, kuru tad mācību laikā arī pārbaudīsim praksē, radot reālai krīzes situācijai maksimāli pietuvinātus apstākļus. Vēlamies pārliecināties gan par izstrādātā procesa efektivitāti un mūsu darbinieku spējām un prasmēm rīkoties ārkārtas apstākļos, gan savstarpējo sadarbību ar atbildīgo glābšanas dienestu,” norāda “Bonava Latvija” valdes priekšsēdētājs Mareks Kļaviņš.

“Bonava Latvija” un VUGD aicina iedzīvotājus, kā arī apkārtējo ēku iemītniekus un darbiniekus neuztraukties, pamanot piedūmojumu un  operatīvā transporta pārvietošanos projekta “Krasta kvartāls” būvlaukuma teritorijā.