foto: AP/Scanpix
Kāpēc Krievijas armijas karavīriem vajadzīgas Latvijas zāles - mildronāts?
Mildronāts no Maskavas aptiekas. 2016. gada attēls.
Sabiedrība
2023. gada 9. augusts, 06:14

Kāpēc Krievijas armijas karavīriem vajadzīgas Latvijas zāles - mildronāts?

Jauns.lv

"Nē. Nē," tā atbildēja "Grindeks" īpašnieks Kirovs Lipmans uz Latvijas Radio jautājumu, vai ar viņu zālēm ārstē Krievijas karavīrus, kas karo Ukrainā. Tikmēr Krievijā šiem karavīriem iesaka iegādāties "mildronātu", pazīstamākās Latvijas zāles.

Nesenās ziņas par to, ka vairāk nekā simts Latvijas kompāniju turpina eksportēt uz Krieviju produkciju, izraisījušas skaļu rezonansi, lai gan ne par kādu sankciju pārkāpumu nav runa.

Tomēr šāda prakse tiešām Latvijas biznesam liek uzdot nepatīkamus jautājumus. "Rus.LSM.lv" tika skaidrībā, kas notiek pašā "humanitārākajā" eksporta - farmācijas nozarē, ar tās flagmaņa, kompānijas "Grindeks" piemēru.

Latvijas zāļu ražotne ir viena no vairākām nozarēm, kurai tradicionāli ir liels eksports uz Krieviju, un plašāk - uz karojošām vai kara skartām valstīm (Ukraina, Baltkrievija). Lūk, tikai daži no jautājumiem un paziņojumiem, kas radušies Krievijas-Ukrainas kara laikā industrijas iekšienē.

Pēdējo 10 gadu laikā "Grindeks" ir izdevies būtiski samazināt Krievijas (kā arī Ukrainas un eksPSRS valstu) daļu savā apritē.
Salīdzinājumam - 2013. gadā Krievijai bija 57% no kopējā gatavo zāļu formu pārdošanas apjoma, bet Krievijai un pārējām postpadomju valstīm kopā (neskaitot Baltiju) - 87%. Par pašreizējo situāciju noieta tirgos (arī Krievijā) kļūs zināms tikai 2024. gadā, kad tiks publiskots šī gada pārskats.

"Grindeks" preses dienests neatbildēja uz "Rus.LSM.lv" jautājumiem par apgrozījuma pieaugumu Krievijā pirmajā kara gadā, "mildronāta" izmantošanu militārpersonām un tā piegādēm Krievijā.

Iepriekš, šā gada februārī, atbildot uz citiem jautājumiem par biznesu Krievijā un Ukrainā, "Grindeks" preses sekretāre Laila Kļaviņa atteicās no komentāriem ar šādu formulējumu: "Grindeks ilgtermiņa stratēģija ir darbības paplašināšana ES valstīs, ASV, Japānā, Dienvidkorejā, Austrālijā, Jaunzēlandē un Kanādā, tāpēc uzņēmums nesniegs atbildes un nekomentēs situāciju Krievijā un Ukrainā."

Mūsu zāles nav domātas Krievijas karavīriem

"Nē. Nē," tā atbildēja "Grindeks" īpašnieks Kirovs Lipmans uz Latvijas Radio jautājumu, vai ar viņu zālēm ārstē Krievijas karavīri, kas karo Ukrainā. Tomēr tā ir pārāk vienkārša atbilde. Kas un kam pērk zāles par savu naudu aptiekā - neizsekosi.

Piemēram, "Mildronāts". Komerciāli veiksmīgākās Latvijas zāles: vēl pirms aptuveni desmit gadiem to pārdošanas nodrošināja "Grindeks" vairāk nekā divas trešdaļas no apgrozījuma (Pēc tam uzņēmums pārstāja publicēt produktu datus). Tas tika izstrādāts orgsintēzes institūtā 70. gadu beigās — bet izmantots sākotnēji, lai vairotu Afganistānā karojošo padomju karavīru izturību, par ko ne reizi vien stāstīja tā veidotājs Ivars Kalviņš (piemēram, te un te).

Krievijā "Grindeks" ražotnes "mildronāts" (tāpat kā tā kopijas no Krievijas ražotājiem) 2023. gadā pieejams aptiekās. Zāļu aprakstā norādīts: "Paaugstina kustību aktivitāti un fizisko izturību."

Ieteikumi iekļaut "mildronātu taktiskajā aptieciņā" atrodami pēdējā gada laikā publicētajos blogos un rakstos, kur doti padomi Krievijas mobilizētajiem, - no sērijas "ko pirkt pirms došanās uz Ukrainu".

Protams, ražotājs ne vienmēr var zināt, kur nonāk viņa zāles - it īpaši, ja runa ir par personīgajiem pirkumiem, nevis par Krievijas aizsardzības hipotētiskajiem valsts iepirkumiem.

Zāles ir tiesības uz dzīvību

Patiesībā: praktiski katram Latvijas preparātam ir ārzemju analogi, arī Krievijas.

"Nepiegādāt zāles [Krievijai] nozīmē, ka mēs aizliedzam tiesības uz dzīvību," nesen paziņoja Ķīmijas un farmācijas asociācijas vadītājs Vitālijs Skrīvelis, skaidrojot, kāpēc Latvijas nozare turpina eksportu uz Krieviju.