Sabiedrība
2023. gada 3. augusts, 12:12

Mūžībā devies vēsturnieks Artis Buks

Jauns.lv

Mūžībā devies pazīstamais vēsturnieks, Rīgas Angļu ģimnāzijas un Rīgas Doma kora skolas vēstures skolotājs Artis Buks (12.04.1966.–02.08.2023.), pavēstījusi viņa dzīvesbiedre Inga Damskalne.

Damskalne “Facebook” raksta: “Mīļo Bucīt, Tu biji labākais tētis mūsu BB un stiprais atbalsts visu šo laiku. Šodien Tu pievienojies vēsturnieku klubiņam debesīs, ar apmierinātu sejas izteiksmi un tā, kā biji vēlējies, “lai tas ir kā klikšķis, kad izslēdz gaismu”. Mīlam Tevi mūžībā un skumstam šeit palikdamas bez Tava atbalsta, dzirkstošā (un reizēm tik senilā) humora, drošā pleca un sarunām. Lai Tev gaiši un uz tikšanos!”

Buka kolēģis, vēsturnieks un pedagogs Valdis Klišāns raksta, ka viņš aizsaulē “aizgāja viegli un pilnīgi negaidīti visiem, kas bijām kopā ar viņu pēdējā dienā. Līdz pēdējam brīdim triecām vēsturnieku jociņus, ar kuriem viņš bija slavens. Ļoti grūti domāt kategorijās BIJA”.

Artis Buks bija aktīvs vēstures popularizētājs, veidoja jauniešiem paredzētu vēstures enciklopēdisko vārdnīcu, publicējās žurnālā “Domuzīme”, tīmekļa vietnē “Satori” un citviet. Viņa pētniecības intereses saistījās ar aristokrātijas attīstību Baltijā, izglītības vēsturi, Latvijas valsts veidošanās procesiem 20. gadsimta sākumā. Buks pieturējās pie moto: “Zinātne nevērtē, labs vai slikts, zinātne pēta.”

Jauns.lv izsaka līdzjūtību Arta Buka tuviniekiem un kolēģiem.