Kultūra
2023. gada 28. jūlijs, 06:41

VIDEO: desmitgadi svin festivāls “Sansusī”, kas nekad nav drukājis plakātus ar festivāla zvaigžņu sejām

Jauns.lv

No 11. līdz 13. augustam Susējas ciemā Aknīstes pagastā jau desmito reizi notiks laikmetīgās kamermūzikas festivāls “Sansusī”. Tā rīkotāji festivāla programmu iepriekš nekad neizsludina. Apmeklētāji labi zina, ka, nopērkot biļetes uz šo festivālu, dodas nezināmajā, un gadu gaitā viņiem tas cilvēkiem ir iepaticies.

Rīkotāji raksturo “Sansusī” kā akadēmiskās mūzikas festivālu rokfestivāla gaisotnē. Tiesa, atšķirības ir ne tikai mākslinieciskajā piedāvājumā, bet arī sadzīviskās lietās, kas kādam varbūt ir ļoti svarīgas. Piemēram, “Sansusī” labierīcības nav vis plastmasas būdiņas, bet gluži tādas pašas kā vairumam mājās, ēdinātāji piedāvā veģetāru pārtiku un to pasniedz keramikas, nevis vienreizlietojamos traukos, kā arī ir pieejamas āra dušas.

Katru gadu festivāla trīs dienās notiek ap 20 dažādu pasākumu, kas neatkārtojas un nenotiek paralēli. Tā ir ne tikai mūzika, bet arī laikmetīgais cirks, deja, kino, 20 minūšu diskotēka, mūziķu cīkstiņi profesionālajā varēšanā un citas aktivitātes.

Festivāla idejas autors un rīkotājs operdziedātājs Armands Siliņš-Bergmanis mierina tos, kas bažījas, vai spēs uztvert laikmetīgo mākslu un mūziku: “Ļoti liela daļa publikas, kas kas brauc uz “Sansusī”, ar laikmetīgo mūziku sastopas pirmoreiz. Patiesībā laikmetīgā mūzika mūsdienām ir daudz tuvāka nekā Baha mūzika. Bija viens spilgts koncerts, kad kamerorķestris “Sinfonietta Rīga” graudu kaltē spēlēja Platona Buravicka skaņdarbu “Dekonstrukcija”. Tas bija reiva estētikā, un reivs taču mums ir ļoti tuvs!”

Pašam Armandam Siliņam-Bergmanim spilgtā atmiņā palikusi komponistes Annas Ķirses “Koku opera”, kad dziedātāji uzstājās desmit metrus augstu koku galotnēs. Varam tikai minēt, kādi pārsteigumi sagaidāmi jubilejas reizē.