foto: Latvijas Nacionālais dabas muzejs
Meklē Latvijas lielākos skudrupūžņus
Sabiedrība
2023. gada 13. jūlijs, 12:15

Meklē Latvijas lielākos skudrupūžņus

Jauns.lv

Latvijas Nacionālais dabas muzejs aicina ikvienu dabas draugu iesaistīties foto iniciatīvā „Meklējam Latvijā lielākos skudru pūžņus”. Tās mērķis ir aicināt sabiedrību iesaistīties dabas vērošanā un datu sniegšanā.

Muzejs cer iegūt datus par skudru pūžņiem Latvijā. Labākās fotogrāfijas ar Latvijā lielākajiem skudru pūžņiem, iespējams, tiks iekļautas arī topošajā izstādē „SKUDRA” Dabas muzejā. Piedalīties var ikviens interesents no 18 gadu vecuma, kurš pastaigas laikā atradis lielu skudru pūzni. 

Noteikumi:

  •  fotogrāfijai jābūt uzņemtais Latvijā,
  •  viens dalībnieks drīkst iesniegt vienu digitālu fotogrāfiju,
  •  fotogrāfija var būt uzņemta ar fotokameru vai mobilo ierīci,
  •  lai gūtu priekšstatu par pūžņa izmēru, fotogrāfijā blakus pūznim aptuveni pusmetra attālumā vēlams iemūžināt arī cilvēku, tādējādi neapdraudot pūžņa struktūru. Fotogrāfijas, kurās varēs konstatēt skudru pūznim nodarītu kaitējumu, netiks vērtētas,
  •  piedaloties iniciatīvā, pieteicējs apliecina, ka ir iesūtītās fotogrāfijas autors,
  •  pieteicējam jānorāda savs vārds, uzvārds, e-pasta adrese un fotogrāfijā redzamā skudru pūžņa atrašanās vieta.

Fotogrāfijas iesniegšana iniciatīvai „Meklējam Latvijā lielākos skudru pūžņus” līdz 31. jūlijam plkst. 23.59 jāiesniedz elektroniski, sūtot uz e-pastu: info@lndm.gov.lv.
Vairāk informācijas par šo iniciatīvu: info@lndm.gov.lv, 67356025, 67356058.

 Skudras ir viena no izplatītākajām kukaiņu dzimtām, kas dzīvo labi organizētās kolonijās ar attīstītu darbu sadali un komunikācijas sistēmu. Skudru pūžņi ir tikai redzamā daļa, jo tikpat liela celtnes daļa atrodas arī pazemē. Vienā pūznī var sadzīvot pat vairāk nekā miljons skudru.