foto: Ieva Leiniša/LETA
Padomju režīma slavinošo simbolu dēļ Valmierā mainīs ielu nosaukumus. Kādi tie būs?
Novadu ziņas
2023. gada 12. jūlijs, 11:46

Padomju režīma slavinošo simbolu dēļ Valmierā mainīs ielu nosaukumus. Kādi tie būs?

Jauns.lv

Valmieras novada pašvaldības domes sēdē tika pieņemts lēmums septiņām ielām Valmieras novadā mainīt nosaukumus, jo tie ietver padomju un nacistiskā režīma slavinošus simbolus. Savus priekšlikumus jauniem ielu nosaukumiem piedāvā kultūras un vēstures eksperti, aicināti iesaistīties un pašvaldībai savus priekšlikumus sniegt arī iedzīvotāji.

Lai noteiktu, kurām ielām ir jāmaina nosaukumi, Valmieras novada pašvaldībā tika izveidota  “Ielu nosaukumu izpētes un izvērtēšanas darba grupa”. Tās eksperti ir izvērtējuši Valmieras novadā esošo ielu nosaukumu atbilstību mūsdienu politiskajai iekārtai un situācijai, un snieguši pamatojumu maiņai, kā arī priekšlikumus jauniem ielu nosaukumiem.

Septiņas ielas, kurām Valmieras novadā mainīs nosaukumus, ir:

1.    Andreja Upīša iela Valmierā. Darba grupas priekšlikums pārsaukt par Pāvila Rozīša ielu.

2.    Riharda Gredzena iela Valmierā. Darba grupas priekšlikums pārsaukt par Hermaņa Enzeliņa ielu.

3.    Leona Paegles iela Valmierā.  Darba grupa vēl strādā pie priekšlikuma ielas nosaukuma maiņai.

4.    Jāņa Vintēna iela Burtniekos, Burtnieku pagastā. Darba grupas priekšlikums pārsaukt par Zandarta ielu.

5.    Oktobra iela Matīšos, Matīšu pagastā. Darba grupas priekšlikums pārsaukt par Kārļa Ābeles ielu.

6.    Uzvaras iela Sedā. Darba grupas priekšlikumus pārsaukt par Saules ielu.

7.    Pionieru iela Valmiermuižā, Valmieras pagastā. Darba grupas priekšlikums pārsaukt par Ķīša Pētera ielu.

Valmieras novada pašvaldība aicina iedzīvotājus divu mēnešu laikā – līdz 2023. gada 1. septembrim iesniegt savus priekšlikumus par ielu nosaukumiem vai izvēlēties “Ielu nosaukumu izpētes un izvērtēšanas darba grupas” priekšlikumus ielu nosaukumu maiņai.

Aptauja pieejama šeit, kā arī pašvaldības un apvienību Facebook lapās, lietotnē “Valmiera”, kā arī aptaujas anketa publicēta pašvaldības informatīvā izdevuma jūlija numurā, kas iedzīvotājiem tiks izplatīts no 17. līdz 21. jūlijam. Aptauja būs anonīma un priekšlikumi tiks prezentēti publiskajā apspriešanā apkopotā veidā.

Pēc priekšlikumu saņemšanas, apkopošanas un izvērtēšanas tiks izsludināta sabiedriskā apspriešana par ielu nosaukumu maiņas priekšlikumiem. Sabiedriskās apspriešanas rezultāti tiks virzīti izskatīšanai pašvaldības pastāvīgajās komitejās un apstiprināšanai pašvaldības domes sēdē, ne vēlāk kā mēnesi pēc sabiedriskās apspriešanas termiņa beigām.