Sabiedrība
2023. gada 2. jūlijs, 11:59

Rīgas centrā valda Dziesmu un deju svētku dalībnieku gājiens "Novadu dižošanās"

Jauns.lv

XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku trešajā dienā no Brīvības laukuma līdz Dailes teātrim notiek svētku gājiens "Novadu dižošanās".

Dziesmu un deju svētku dalībnieku "Novadu dižošanās" gājiens; 2023. gada 2. jūlijs

Dziesmu un deju svētku dalībnieku gājiena "Novadu dižošanās" piedalās aptuveni 45 000 svētku dalībnieki no 1800 dažādiem kolektīviem.

gallery icon

Svētku dalībnieku gājiens ir būtiska svētku tradīcijas sastāvdaļa. Kā krāšņa upe tas vīsies pa galveno Rīgas ielu, aizsākoties pie Brīvības pieminekļa un noslēdzoties pie Dailes teātra. Gājienu raksturo tautas tērpu krāšņums, gaviles, satikšanās prieks un Svētku svinēšana. Gājienā būs iespēja ieraudzīt mūsu kultūras bagātību un katram novadam raksturīgās kultūrzīmes.

Gājiens sākās plkst. 10:00 no Brīvības laukuma un plānots, ka tas ilgs līdz apmēram 18:30, tā kopējais  garums – 1.8 kilometri. Gājiena priekšgalā iet NBS štāba orķestris, tad – goda virsdiriģenti un goda virsvadītāji, valsts pirmās amatpersonas, dziesmu un deju svētku padome, mākslinieciskā padome, rīcības komiteja,  LNKC un UNESCO pārstāvji, svētku atbalstītāji. Dalībnieki dodas šādā secībā – Vidzemes, Kurzemes, Zemgales, Sēlijas, Latgales novadu, diasporas pārstāvji, bet gājienu noslēdz Rīgas kolektīvi.

Gājiena ceļš Brīvības ielā raksturo Latviju un sadalīts septiņos kvartālos – Vidzeme, Kurzeme, Zemgale, Sēlija, Latgale, diaspora, Rīga. Paredzēts, ka katra kvartāla sākumā gājiena dalībniekus sveic novadu pārstāvošas ģimenes un personības, ar kurām novads lepojas. Gājiena beigas noslēgs pūtēju orķestru sveicēji.

Dziesmu un deju svētku dalībnieki gatavojas "Novadu dižošanās" gājienam; 2023. gada 2. jūlijs

Dziesmu un deju svētku 150 jubilejas gadā gājienā pirmo reizi kopā satiekas dalībnieki no jaunizveidotajiem Latvijas novadiem. Gājienā pārstāvēta Kurzeme, ...

gallery icon

Dziesmu svētki "Koru kari". 2023

Latvijas Universitātes Lielajā aulā un Rīgas Latviešu biedrības namā Dziesmu svētkos šodien, 1. jūlijā, norisinājās koru konkursa fināls "Koru kari".

gallery icon

Dziesmu un deju svētku virsdiriģentu un virsvadītāju godināšanas pasākums Viestura dārzā; 2023. gada 30. jūnijs

Tas ir tradicionāls Dziesmu un deju svētku rituāls, kurā godina tās personības, kas ir rūpējušās par tradīcijas un latviešu nacionālās ...

gallery icon