Kultūra
2023. gada 26. jūnijs, 09:53

Video: Dziesmu un deju svētku ekspozīcija Mežaparkā – moderni un emocionāli par vēsturi, atstājot vietu nākotnei

Jauns.lv

Dziesmu svētku tradīcijas 150. jubilejā jūnija sākumā Mežaparka Lielajā estrādē atklāta “Dziesmusvētku telpa” – Dziesmu un deju svētku vēsturiskā ekspozīcija. Tā atklāj iezīmīgāko katros svētkos – no pirmajiem1873. gadā līdz pat nesenākajiem 2018. gadā. Vieta atlicināta arī nākotnes Dziesmu un deju svētkiem.

Ekspozīcijā elpa aizraujas pie mulitimediālā objekta "Lielākais koris pasaulē". Tā radīšana bijis pamatīgs rēbuss tehnoloģiju profesionāļiem. Ap 20 minūšu ilgais video ievada pirmssvētku noskaņā un beidzas ar visiem labi zināmās Mārtiņa Brauna dziesmas "Saule, Pēkons, Daugava" dziedājumu 100 koru balsīs. 128 dažādu izmēru ekrānos pārraidītais attēls un skaņa rada īstas klātbūtnes efektu.

foto: Ekrānuzņēmums
Dziesmu svētku tradīcijas 150. jubilejā jūnija sākumā Mežaparka Lielajā estrādē atklāta “Dziesmusvētku telpa” – Dziesmu un deju svētku vēsturiskā ekspozīcija.

Savukārt "Laika upe" apmeklētāju izved cauri visām Dziesmu un deju svētku reizēm, uzsverot īpaši nozīmīgo un inovatīvo katrā no tām. Te apskatāmi svētku plakāti, dalībnieku nozīmītes, komponistu, virsdiriģnetu un citu sava laika nozīmīgu personību svētku relikvijas, piemēram, dziesmas "Gaismas pils" autora Jāzepa Vītola brilles, vairāk nekā pusgadsimtu sens virsdiriģenta Jāņa Dūmiņa ozolu vainags un Vairas Vīķes-Freibergas tautas tērpa galvassega.

Skaties pievienoto video un uzzini, kādas svētku bagātības atrodamas Kopienas telpā otrajā stāvā un ar ko ekspozīciju vēl plānots papildināt.