foto: president.lv
Latvijas prezidentu lielās un mazās inaugurācijas ballītes. FOTO. VIDEO
Atjaunotās Latvijas Valsts prezidenti pēc inaugurācijas balles rīkojuši ar dažādu vērienu un pompozitāti. Visgreznākās bijušas Vairai Vīķei-Freibergai (pa labi ar kungu Imantu), bet visneatbilstošākās protokolam Egilam Levita (pa kreisi ar kundzi Andru).
Politika
2023. gada 3. jūlijs, 05:02

Latvijas prezidentu lielās un mazās inaugurācijas ballītes. FOTO. VIDEO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pašreiz notiekošie Vispārējie latviešu Dziesmu un deju svētki ieies vēsturē ar to, ka tie ir ne tikai jubilejas svētki, kuros atzīmējam šīs tradīcijas 150. jubileju, bet arī to, ka tie, iesākušies pie viena Valsts prezidenta, noslēgsies jau otra valdīšanas laikā. Dziesmu svētku gājienu sagaidīja Egils Levits, bet Mežaparka Lielajā estrādē svētku dalībniekus jau sveiks Edgars Rinkevičs. Šīs nedēļas galvenā balle, protams, būs Dziesmu svētku zaļumballe, bet tikpat nozīmīga arī Prezidenta inaugurācijas balle.

Tāpēc Jauns.lv izseko prezidentu inaugurācijas baļļu tradīcijai atjaunotajā Latvijā, kas gan nav tik fundamentāli noturīga kā Dziesmu svētki.

Eksprezidenti sveic Levitu ar jauno amatu un valsts augstāko apbalvojumu saņemšanu

Valsts prezidentam Egilam Levitam, šodien stājoties valsts pirmās amatpersonas amatā, tika piešķirta Triju Zvaigžņu ordeņa un Viestura ordeņa augstākā šķira, ...

gallery icon

Pēdējo 30 gadu laikā Latvija pie jauniem prezidentiem (divi no viņiem gan tikuši atkārtoti pārvēlēti) tikusi astoņas reizes. Vienīgā kaut cik stabilā tradīcija ir tā, ka šīs ceremonijas notikušas 8. jūlijā. Bet to skaļums un vieta gan bijušas dažādas: trīs reizes inaugurācijas balles vispār nav rīkotas, divas reizes notikušas Rundāles pilī un pa reizei Rīgas un Jelgavas pilīs, kā arī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

Šīs nedēļas beigās Valsts prezidenta inaugurācijas balle jau otro reizi notiks Rīgas pilī, tāpat kā pirms 27 gadiem. Tikai šoreiz jau restaurētās telpās un viesiem par ēdienu vairs pašiem nebūs jāmaksā, kā tas bija Gunta Ulmaņa laikā. Jauns.lv ieskatās vēsturē, kā notika iepriekšējās Valsts prezidentu inaugurācijas ceremonijas, un kas gaidāms šosestdien, 8. jūlijā – Edgara Rinkēviča ballītē Rīgas pilī. 

Nākamā lapa: Gunta Ulmaņa inaugurācija: uz balli nedodas smokinga dēļ