foto: AP/Scanpix
Baltkrievijas režīms piedāvājis migrantiem ieročus
Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko 2021. gada novembrī ieradās migrantu centrā pie robežas ar Poliju, lai tēlotu gādīgo tēvu arī šiem hibrīdkarā ievilktajiem upuriem.
Sabiedrība
2023. gada 18. jūnijs, 08:01

Baltkrievijas režīms piedāvājis migrantiem ieročus

Jauns.lv

Konstatēti gadījumi, kad Baltkrievijas varas iestādes piedāvājušas šaujamieročus nelegālajiem migrantiem, kas plānojuši šķērsot Baltkrievijas–Latvijas robežu, pavēstījis Latvijas Valsts robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts.

Baltkrievijas režīma pārstāvji migrantiem arī mēģinājuši nodot instrukcijas, proti, vērsties pret Latvijas robežas sargātājiem. Migranti no ieročiem gan atteikušies, un patlaban nekādi incidenti ar to izmantošanu pret Latvijas robežsargiem nav pieredzēti.

Šādi gadījumi bijuši pagājušā gada nogalē, bet jauni pēdējos mēnešos nav konstatēti. “Protams, šādi gadījumi paaugstina riskus, drošības riskus, un var rasties eskalācija ar apšaudēm,” uzsver Pujāts.

Novērots arī, ka Baltkrievijas varas pārstāvji otrpus robežas bijuši bruņoti ar ieročiem, kas nav raksturīgi ikdienas robežapsardzē, piemēram, ar ložmetējiem un snaiperšautenēm.

Iestājoties vasarai, pareiza izrādījusies Pujāta iepriekš paustā prognoze par pastiprinātu migrantu pieplūdumu, bet, tuvojoties jūlijā paredzētajam NATO samitam Viļņā, ir saskatāmi riski spiediena pieaugumam. “Dominējoši uz Lietuvu, bet var spiediens pieaugt kopumā uz reģionu. Tas nozīmē ne tikai imigrantus, bet arī cita veida uzbrukumus pret Lietuvu, piemēram, kiberuzbrukumus,” norāda Pujāts.

No nelikumīgas robežas šķērsošanas šogad līdz jūnija sākumam atturēti 3793 cilvēki, humānu apsvērumu dēl uzņemti 187. Pērn novērsti 5286 cilvēku mēģinājumi nelikumīgi šķērsot Latvijas–Baltkrievijas robežu, 217 cilvēkiem humānu apsvērumu dēļ robežas šķērsošana netika liegta.