Cilvēki Cēsīs sanāk uzklausīt cits citu

Šodien un rīt. 9. un 10. jūnijā, Cēsis notiks devītais Sarunu festivāls "Lampa", piedāvājot vairāk nekā 300 pasākumu. Šogad programma ...

gallery icon
95
Sabiedrība
2023. gada 9. jūnijs, 18:42

FOTO: kas notika sarunu festivāla "LAMPA" pirmajā dienā

Jauns.lv

Šodien, 9. jūnijā, Cēsīs devīto reizi atklāts Sarunu festivāls LAMPA, kas divās dienās aicina apmeklēt kādu no vairāk nekā 300 pasākumiem 55 teltīs un skatuvēs par dažādām sabiedrībā aktuālām tēmām. Festivāls notiek Cēsu pilsētvidē un tiešraidē festivāla mājaslapā.

“Šobrīd pasaule piedzīvo straujas pārmaiņas, un šādos laikos mēs vairs nevaram atļauties nesarunāties. Tomēr arī sarunāties mums vēl jāmācās, tāpēc šajā festivāla gadā jo īpaši aicinām ieklausīties. Ieklausīties savās domās un citu viedokļos, sadzirdēt un saprast vienam otru. Ieklausīties, lai saprastos. Šajā nedēļas nogalē svinam demokrātiju, un šos demokrātijas svētkus mēs esam radījuši visi kopā – festivāla komanda, vairāk nekā 300 pasākumu rīkotāju un 1000 runātāju, festivāla atbalstītāji, brīvprātīgie. Lai mums visiem spožs festivāls!” atklājot festivālu, pauda Sarunu festivāla LAMPA direktore Ieva Morica. Viņa kopā ar Cēsu novada domes priekšsēdētāju Jāni Rozenbergu, “Swedbank Latvija” valdes priekšsēdētāju Lauri Menci, British Council pārstāvniecības Latvijā vadītāju Zani Matesoviču un Vācijas vēstnieku Latvijā Kristianu Heltu (Christian Heldt) atklāja LAMPU uz skatuves DOTS Cēsu pils parkā.

Festivāla programma šogad izceļas ar spraigām un viedokļu bagātām diskusijām par aktuālo, sarežģīto un šķietami pretrunīgo, izgaismojot individuāli un valstiski svarīgus jautājumus par labbūtību, kultūru, zaļo domāšanu, nākotnes izvēlēm, politiku un vēl daudz ko citu. Šī gada festivāla aicinājums ir ieklausīties, lai saprastos – ieklausīties savās domās un citu viedokļos, jo sarunu ceļš ir vienīgais cieņpilnais un demokrātiskais veids, kā vienoties par mierīgu kopā sadzīvošanu. Tādēļ festivālā iespējams ne tikai trenēties sarunāšanās mākslā, bet arī izvingrināt prātu interaktīvajās spēlēs, ierakstīt podkāstus, iekāpt skolēna un tiesneša “kurpēs”, aiziet uz randiņu ar Saeimas deputātu un pat teikt savu prezidenta inaugurācijas runu.

Dienas izskaņā plkst. 23.45 skatuvi DOTS pieskandinās par lielisku tradīciju kļuvusī “Politiķu disko” nakts ballīte, kurā LAMPAS apmeklētājiem būs iespēja novērtēt vairāku Latvijas politiķu muzikālo gaumi kopā ar labāko klubu un ballīšu dīdžeju Tomu Grēviņu. Šogad mūzikas ritmos un dīdžeja lomā iejutīsies veselības ministre Līga Meņģelsone (“Apvienotais saraksts”), 14. Saeimas deputāts Hosams Abu-Meri (“Jaunā Vienotība”), 14. Saeimas deputāts Kaspars Briškens (“Progresīvie”) un Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis.