foto: Augšdaugavas novads
Ar musturdeķi simboliski savienos abus Daugavas krastus
Novadu ziņas
2023. gada 9. jūnijs, 12:19

Ar musturdeķi simboliski savienos abus Daugavas krastus

Jauns.lv

Sestdien, 10. jūnijā, Lielais Augšdaugavas musturdeķis beidzot tiks nostiepts no viena Daugavas krasta līdz otram. Šobrīd 1,6 metrus platā musturdeķa garums jau ir vairāk nekā 500 metri jeb puskilometrs, un tā darināšanā iesaistījušies vairāk nekā 5000 cilvēku no visas Latvijas un ārvalstīm.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Augšdaugavas novada Naujenes pagasta Slutišķu sādžā notiks Tautas mākslas festivāls "Augšdaugava 2023", kurš šogad ir veltīts Lielajam Augšdaugavas musturdeķim. Tiek prognozēts, ka Lielais Augšdaugavas musturdeķis tiks iekļauts arī Ginesa Pasaules rekordu grāmatā, kā lielākais tāda veida roku darbs, vēsta pasākuma organizatoru sagatavotā informācija. 

2011. gadā šis muzejs sāka Lielā Augšdaugavas musturdeķa veidošanu ar mērķi izveidot lielāko musturdeķi Latvijā, kuru varētu nostiept pāri Daugavai, iesaistot šī deķa veidošanā pēc iespējas vairāk dalībnieku un iekļūstot Ginesa rekordu grāmatā.

Musturdeķis ir veidots no daudziem gabaliem, katrs no tiem izgatavots tamborēšanas, aušanas un adīšanas tehnikā. Deķa veidošana sākta par godu Naujenes Novadpētniecības muzeja 15 gadu jubilejai. Ideja pieder muzeja direktorei Evita Kusiņa-Koļesņika.