foto: Smiltenes novada pašvaldība
25 Latvijas pilsētās un pagastos var tikties ar attālinātajiem ierēdņiem, iedzīvotāji pagaidām no viņiem “baidās”
Smilteniete Vita Leite bija pirmā, kas pilsētas VPVKAC izmantoja attālinātā ierēdņa konsultāciju. Viņu interesēja jautājumi par kapitāla pieauguma nodokļa nomaksu.
Novadu ziņas
2023. gada 26. jūlijs, 05:32

25 Latvijas pilsētās un pagastos var tikties ar attālinātajiem ierēdņiem, iedzīvotāji pagaidām no viņiem “baidās”

Elmārs Barkāns

"Likums un Taisnība"

Jau apmēram gadu vairākos Latvijas novados, kur nav Valsts ieņēmumu dienesta, sociālās apdrošināšanas aģentūras vai Zemes dienests filiāles un ierēdņi iedzīvotāji ar viņiem var tikties attālinātā video režīmā. Tomēr, kā liecina žurnāla “Likums un Taisnība” aptauja, cilvēki ne īpaši vēlas ar ierēdņiem runāt caur datora monitoru.

Kopš pagājušā gada Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija īsteno projektu “Attālinātais ierēdnis”, kas jau pieejams 25 no 166 valsts un pašvaldību vienotajos klientu apkalpošanas centriem (VPVKAC), kurā var saņemt attālinātas un personalizētas videokonsultācijas no Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA), Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un Valsts zemes dienesta (VZD) speciālistiem. Tas nozīmē, ka jebkurš cilvēks sev interesējošos jautājumus ar šo iestāžu ierēdņiem vai amatpersonām var risināt ne tikai ar e-pastu vai telefonsarunu starpniecību, bet arī “aci pret aci” klātienes videosarunā. Sevišķi nozīmīgi tas varētu būt cilvēkiem, kuri dzīvo attālākos lauku pagastos vai pilsētās, kur nav VSAA, VID vai VZD filiāles.

foto: Olaines novada pašvaldība
Darba vieta Olaines VPVKAC sarunai ar attālināto ierēdni.


 
* VID “Attālinātā ierēdņa” ietvaros sniedz konsultācijas fiziskai personai par kapitāla pieaugumu situācijās, kad tiek atsavināts personīgais nekustamais īpašums;

* VSAA - fiziskai personai par vecuma pensiju, slimības pabalstu, invaliditātes pensiju un vecāku pabalstu;

* VZD - fiziskai personai par visiem Valsts zemes dienesta sniegtajiem pakalpojumiem.

Šīs videokonsultācijas jeb videosarunas interesentam sev tuvākajā VPVKAC jāpiesaka iepriekš un pēc tam uz centru jau jādodas, lai video formātā tiktos ar attiecīgo ierēdni. Jāņem vērā, ka dažviet šādas konsultācijas tiek nodrošinātas ne visās darbdienās. Tādēļ, iepriekš internetā būtu vēlams iepazīties, kad šādas konsultācijas saņemt: www.varam.gov.lv/lv/attalinatas-iestazu-specialistu-konsultacijas. Tur arī minēti tālruņu numuri, pa kuriem zvanīt, lai noskaidrotu detaļas.

Pašreiz “Attālinātā ierēdņa” pakalpojums pieejams 15 pilsētās (Aizkraukle, Alūksne, Balvi, Bauska, Cēsis, Gulbene, Ilūkste, Līvāni, Ludza, Olaine, Smiltene, Tukums, Valka, Viesīte, Viļaka) un desmit pagastos (Drusti, Ērģeme, Gaujiena, Pededze, Rubene, Rundāle, Stopiņi, Variņi, Vecumnieki, Višķi).
 
Ierodoties uz videokonsultāciju iedzīvotājam līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments un visi ar viņa jautājumu saistītie dokumenti, lai tos izskatītu kopā ar iestādes speciālistu. VPVKAC darbinieks nodrošinās sazināšanos ar iestādes speciālistu tiešsaistē un paskaidros visas tehniskās nianses. Konsultācijas laikā ar iestādes speciālistu klients varēs netraucēti bez citu klātbūtnes izrunāt savu jautājumu.

Līdz šim gan iedzīvotāji nav bijuši naski komunikācijā ar attālināto ierēdni. To žurnālam “Likums un Taisnība” apliecināja gan VZD un VID, gan VSAA.

Valsts zemes dienesta sabiedrisko attiecību vadītāja Baiba Kantiņa: “Uzsākot dalību projektā bijām sagatavojušies, ka mūsu speciālistiem varētu pieaugt darba apjoms, taču mūs tieši pretēji pārsteidza negaidīti zemā atsaucība, jo aizvadītajā gadā mūsu klientu apkalpošanas konsultanti šī projekta ietvaros sniedza tikai divas attālinātās konsultācijas. Viena no konsultācijām bija par ēkas kadastrālās uzmērīšanas jautājumiem un tās gaitā palīdzējām noformēt nepieciešamo pieprasījumu arhīva dokumentu saņemšanai, bet otra konsultācija izrādījās pat par mūsu kompetencē neesošu jautājumu. Jāpiebilst, ka šogad pagaidām vēl neesam saņēmuši nevienu attālinātās konsultācijas pieteikumu. 

Esam iekšēji vienojušies, ka šī projekta ietvaros konsultācijas sniedz mūsu Rīgas reģionālās pārvaldes Klientu apkalpošanas daļas speciālisti”.

Attālināto ierēdni ievieš Augšdaugavas novadā:

Valsts ieņēmumu dienesta galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Teice-Mamaja: “Sākot no 2021. gada 15. decembra, VID ir sniedzis 46 video konsultācijas. VID nodokļu speciālisti video režīmā sniedz konsultācijas saistībā ar kapitāla pieauguma nodokli, ja tiek pārdots personīgais nekustamais īpašums. Līdz šim attālinātā ierēdņa konsultācijas visbiežāk sniegtas iedzīvotājiem, kas vērsušies Olaines un Višķu VPVKAC.

Video konsultācijas iedzīvotajiem sniedz attiecīgajā jautājumā kompetentie VID darbinieki saskaņā ar laika grafiku.  Saņemot iedzīvotāju lūgumu pēc šādas  konsultācijas, vienotā pakalpojumu centra darbinieks sazinās ar atbildīgo  VID kontaktpersonu un vienojas par konkrētu video konsultācijas datumu un laiku, un attiecīgi tālāk par to informē cilvēku. Iedzīvotāju, kas vēlas saņemt video konsultāciju, pašvaldības VPVKAC darbinieks identificē un palīdz pieslēgties video konsultācijai. Tālāk iedzīvotājs savu interesējošo jautājumu pārrunā ar VID ekspertu diskrēti - bez citu personu klātbūtnes”.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras preses sekretāre Iveta Daine: “Pilotprojekta ietvaros klienti reti izmantoja šo iespēju, vairāk cilvēku videokonsultācijas iespēju izmantoja Ilūkstes VPVKAC, pārsvarā konsultējoties par pensiju jautājumiem. Mūsu pieredze liecina, ka cilvēki, kuri nelieto internetu un nekad nav izmantojuši videosarunas, kautrējas vai varbūt baidās - viņiem šķiet nepierasta šāda iespēja.
 
Videokonsultācijas iespējamas par vecuma pensiju, invaliditātes pensiju, slimības pabalstu un vecāku pabalstu. VPVKAC rīcībā ir nodots saraksts ar mūsu aģentūras “attālināto ierēdņu” kontaktinformāciju. Par katru tēmu ir vairāki konsultanti no piecām VSAA reģionālajām nodaļām, kas atbild par konkrētajiem pakalpojumiem - līdz ar to saslēgšanās videokonsultācijai ar mūsu speciālistu notiek operatīvi 10-15 minūšu laikā”.

Jūnija sākumā Smiltenes VPVKAC pirmā, kas izmatoja attālinātā ierēdņa pakalpojumus bija Vita Leite, kura interesējās par kapitāla pieauguma nodokļa nomaksu, rakstīts novada pašvaldības mājaslapā. Viņa atzina: “Ļoti laba iespēja, jo nebija jādodas uz VID konsultāciju centru klātienē, kas ir Valmierā. Konsultēja ļoti atsaucīga darbiniece, kura visu sīki izskaidroja. Vajadzības gadījumā, šo pakalpojumu izmantošu arī turpmāk. Piemēram, informāciju par pakalpojumiem mājas lapā ne vienmēr var saprast tā, kā tas ir domāts. Mutiskas konsultācijas ir daudz vērtīgākas”.