foto: "Kurzemnieks"
Saldus mācītājs iesvēta musulmaņu lopkautuvi
Novadu ziņas
2023. gada 9. jūnijs, 06:47

Saldus mācītājs iesvēta musulmaņu lopkautuvi

Jauns.lv

Ar plašu vērienu Nīkrāces pagasta Dzeldā atvērta jaunā lopkautuve, kas pieder Polijas uzņēmumam "Skłodowscy". Tā atrodas telpās, kurās agrāk bija SIA "Lankalni" gaļas ražotne. Tagad uz ēkas lieliem burtiem rakstīts jaunais nosaukums, informē Kuldīgas laikraksts “Kurzemnieks”.

Atklāšanā piedalījās īpašnieki un darbinieki, biznesa partneri, Kuldīgas novada pašvaldības pārstāvji un citi aicināti viesi. Poļu valodā lopkautuvi iesvētīja katoļu mācītājs Valdis Drīksna, lielākā daļa pasākuma dalībnieku poliski arī noskaitīja Tēvreizi.

Pēc uzrunām varēja apskatīt telpas, kas šajā dienā bija tukšas un iztīrītas, proti, kautķermeņu tajās nebija, taču tika skaidrots, kā notiek viss process. Uzņēmumam ir tādi sertifikāti, lai tur varētu notikt arī rituālā kaušana jeb halāls saskaņā ar musulmaņu tradīcijām un bioloģiskās gaļas sagatavošana, proti, ja piegādāti bioloģiski audzēti lopi, tos kauj atsevišķā dienā, nejaucot kopā ar gaļu, kurai šāda sertifikāta nav. Nodrošināt rituālo kaušanu uzņēmumam esot svarīgi, jo tā galvenajam gala produktam – liellopu gaļas burgeriem – viena no eksporta valstīm ir Francija, kurā dzīvo daudz musulmaņu. Turklāt rituāli kauto liellopu gaļa ir dārgāka, tāpēc tas esot arī izdevīgi.

Atbildot uz jautājumu, kāpēc Polijas uzņēmums lopkautuvi atver Latvijā, valdes priekšsēdis Tomašs Sklodovskis skaidroja, ka viens no būtiskiem iemesliem ir vēlme samazināt lopu transportēšanas attālumu, lai tiem mazāk stresa, jo viena no uzņēmuma vērtībām ir lauksaimniecības dzīvnieku labbūtība. Plānots sadarboties gan ar vietējiem lopu audzētājiem, gan uzpircējiem.