foto: Evija Trifanova/LETA
Maģiskie Latvijas eksprezidenti un viņu laimes skaitlis – 53
Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas mums ir pieci eksprezidenti. No labās: Guntis Ulmanis, Vaira Vīķe – Freiberga, Valdis Zatlers, Andris Bērziņš un Raimonds Vējonis.
Politika
2023. gada 30. maijs, 13:18

Maģiskie Latvijas eksprezidenti un viņu laimes skaitlis – 53

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas astoņas reizes notikušas Valsts prezidenta vēlēšanas un tieši pusē jeb četras reizes Saeimas deputāti valsts pirmo amatpersonu izvēlējušies ar 53 no 100 balsīm. Gaidot jauno Valsts prezidenta ievēlēšanu, Jauns.lv atskatās un izvētī mūsu eksprezidentu – Gunta Ulmaņa, Vairas Vīķes-Freibergas, Valda Zatlera, Andra Bērziņa un Raimonda Vējoņa – veikumu: gan valstiski svarīgo, gan folklorizējušos.

Sadzīves pakalpojumu kombināta direktors Guntis Ulmanis augstajā amatā tika pateicoties savam uzvārdam un sāka klaudzināt pie NATO un Eiropas Savienības vēl cieši aizdarītām durvīm. Vaira Vīķe-Freiberga ar savu sakramentālo saukli “Mēs esam diženi!” tās gluži vai ar kāju atspēra vaļā.

Valdim Zatleram pēc visa tā atlika vien vaicāt: “Kas es esmu?”, bet Andrim Bērziņam meklēt, kam iedot “pa galvu”. Savukārt Raimonds Vējonis vienā malēnieša mierā vienkārši gribēja kaut ko ieraut un pie lūpām cēla kausu, ar to izpelnīdamies tautas atzinību.
 

Nākamā lapa: Guntis Ulmanis: ārā no Krievijas ietekmes zonas