foto: LETA
Ko darīt, ja esi kļuvis par ceļu satiksmes negadījuma liecinieku? Ārsta padomi
Smagās mašīnas avārija Skanstes un Duntes ielas krustojumā. (2023. gada 29. martā)/Ilustratīvs attēls.
Sabiedrība
2023. gada 22. maijs, 10:19

Ko darīt, ja esi kļuvis par ceļu satiksmes negadījuma liecinieku? Ārsta padomi

Jauns.lv

Ja esat ieraudzījis ceļu satiksmes negadījumu, svarīgi saglabāt mieru un nekrist panikā. Pirmais un pats galvenais ir brīdināt citus ceļu satiksmes dalībniekus par notikušo ceļu satiksmes negadījumu, Latvijas Radio 2 padomu ciklā "Dzīvo vesels" sacīja anesteziologs reanimatologs, "glabsim.lv" vietnes veidotājs Roberts Fūrmanis.

Nonākot ceļu satiksmes negadījuma vietā, jāzvana pa ārkārtas palīdzības tālruni 112, maksimāli precīzi norādot savu atrašanās vietu, adresi, ceļa numuru un kilometru.

Pēc tam jāskaidro avārijas raksturs - kas noticis, cik daudz automašīnu piedalījušās ceļu satiksmes negadījumos, kādi bijuši avārijas apstākļi. Obligāti jāpaziņo, cik ir cietušo, lai ātrā medicīniskā palīdzība un VUGD zinātu, cik brigāžu jānovirza uz notikuma vietu, vēsta portāls "Rus.lsm.lv".

"Vispirms jums vajadzētu izvairīties no panikas un censties saglabāt mieru," uzsvēra Fūrmanis.

Pēc viņa teiktā, vispirms sava automašīna jānovieto drošā attālumā no avārijas vietas, lai tā netraucētu citu transportlīdzekļu satiksmi un operatīvā transporta piebraukšanu notikuma vietai. "Izejot no auto, uzvelciet gaismu atstarojošu vesti, paņemiet aptieciņu un avārijas trīsstūri," instruēja Fūrmanis.

Avārijas zīme vai trijstūris jāizliek vismaz 15 metru attālumā pilsētas robežās un vismaz 100 m ārpus pilsētas no notikuma vietas.

Pēc Fūrmaņa teiktā, izliekot avārijas zīmi, jāvelk cimdi un jāpieiet tuvāk avārijā nonākušam auto, pārliecinoties, ka tas neapdraud jūsu pašu drošību.

Ja cietušais ir pie samaņas, viņam nekas nedraud un traumas ir niecīgas, tad vēlams cilvēku atstāt mašīnā.

Savukārt, ja cilvēks ir bezsamaņā ar dzīvību apdraudošu asiņošanu, kuru nav iespējams apturēt automašīnā, viņš būtu jāizņem no mašīnas uz maksimāli drošu vietu un jāsniedz tur medicīniskā palīdzība.

"Ceļu satiksmes negadījumu situācijās ļoti bieži glābēji saskaras ar to, ka vadītājs vai pasažieris iestrēgst automašīnā. Tā tas būs vairumā gadījumu. Nevajadzētu cietušo mēģināt izvilkt no automašīnas ar spēku, gaidiet glābšanas dienestus, kas ar speciālām ierīcēm izvilks cietušo no bojātās automašīnas," sacīja Fūrmanis.