foto: Clean R
Rīgas namu pagalmos uzstāda pazemes konteinerus atkritumiem
Jauno konteineru izbūvē naudu ieguldījis “CleanR”, iedzīvotājiem nav bijis jāmaksā ne centa.
Runā Rīga
2023. gada 20. maijs, 05:23

Rīgas namu pagalmos uzstāda pazemes konteinerus atkritumiem

Jauns.lv

Atkritumu apsaimniekotājs “CleanR” Āgenskalna priedēs, pie Melnsila ielas 24. nama, atklājis pirmos pazemes konteinerus Rīgas daudzdzīvokļu namu pagalmos.

To izveidē ieguldīti aptuveni 20 000 eiro. Sešu jauno konteineru ietilpība ir no diviem līdz pieciem kubikmetriem, tie aizņem mazāk vietas, ir estētiski un vienlaikus droši pret nokrišņiem, grauzējiem un putniem, kas iznēsā atkritumus.

“CleanR” noslēdzis vēl 12 līgumus par pazemes konteineru uzstādīšanu, kuru izbūvi par saviem līdzekļiem plāno sākt tuvākajā laikā. Pavisam drīz šādi konteineri tiks atklāti Kristapa ielā 16.

Kopumā uzņēmums līdz šā gada beigām apņēmies izbūvēt pazemes konteinerus 100 vietās Rīgā un aicina namu apsaimniekotājus vēl pieteikties. Pārrunas un sadarbība sākta ar vairāk nekā 65 partneriem, tādējādi konteineru izbūvei var pieteikt vēl 35 adreses.

“Aptuveni 12 gados mums vismaz piecas reizes ir jāsamazina atkritumu apjoms, ko noglabājam poligonos. To var panākt, tikai radot mazāk atkritumu, šķirojot un pēc tam pārstrādājot sašķiroto. Līdz ar šīm prasībām jāmainās arī infrastruktūrai – atkritumu konteineriem nav jāaizņem viss pagalms vai zaļā zona, tieši otrādi,” teic “CleanR” valdes priekšsēdētājs Valerijs Stankevičs.

Atkritumu poligona “Getliņi Eko” pagājušā gada novērojumi liecina, ka pakāpeniski samazinās pieņemto nešķiroto sadzīves atkritumu apjoms. Pērn Rīgā šķiroti 29,2% atkritumu, par 9,3% vairāk nekā 2020. gadā.