foto: Shutterstock
Latvijas sinoptiķi maina kritērijus brīdinājumiem par stipru karstumu
Turpmāk brīdinājumi tiks izplatīti pie lielāka karstuma.
Sabiedrība
2023. gada 19. maijs, 05:31

Latvijas sinoptiķi maina kritērijus brīdinājumiem par stipru karstumu

Jauns.lv

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs mainījis kritērijus, pēc kuriem turpmāk brīdinās sabiedrību par tuvojošos karstuma vilni.

Izpētot 2022. gada vasarā publicēto informāciju par meteoroloģiskajiem novērojumiem un karstuma brīdinājumus, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs konstatēja, ka nepieciešams veikt izmaiņas, lai brīdinājumi efektīvi atspoguļotu gaidītos laika apstākļus.

Turpmāk brīdinājumi tiks izplatīti pie lielāka karstuma. Iepriekš visaugstākais brīdinājums par visaugstāko bīstamības līmeni - sarkano - tika izplatīts, kad tika prognozēts, ka temperatūra pārsniegs +33 grādus. Turpmāk gan šāds brīdinājums būs pie prognozētās +35 grādu un augstākas temperatūras.

Pērn vasaras mēnešos - jūnijā, jūlijā un augustā - vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +18,1 grāds, līdzīgi kā 2018. gadā. Abas šīs vasaras karstākā rangā ieņem trešo vietu kopš 1924. gada. Karstākā diena pērn bija 19. augusts, kad gaiss Pāvilostā iesila līdz +33,7 grādiem. Karstākā bija 2021. gada vasara, kad vidējā gaisa temperatūra bija 18,8 grādi.

Nacionālais karstuma rekords tika uzstādīts 2014. gada 4. augustā, kad Ventspilī tika fiksēta +37,8 grādu temperatūra.