Kultūra
2023. gada 4. jūlijs, 05:36

Pūtēju dižkoncerts "Laiks iet pāri" un zaļumballe

Jauns.lv

Andrejsalā ( “Wondersala”) trešdien, 5. jūlijā, pulksten 21:00 sāksies un līdz trijiem naktī jeb agrai rīta stundai notiks XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku pūtēju orķestru koncerts “Laiks iet pāri” un Zaļumballe. Vispirms būs koncerts, kurā piedalīsies visi Latvijas pūtēju amatieru orķestri, solisti, tautas deju un laikmetīgās dejas dejotāji, kam sekos zaļumballe.

Muzicēšana pūtēju orķestros līdzās kordziedāšanai ir neatņemama latviešu Dziesmu svētku tradīcijas sastāvdaļa. XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki notiek svētku tradīcijas simtpiecdesmitgades zīmē, tādēļ Pūtēju orķestru lielkoncerts veidots kā ceļš no pūtēju orķestru tradīcijas aizsākumiem līdz mūsdienīgam skanējumam. Par to liecina arī koncerta nosaukumā (“Laiks iet pāri”) vēstījums – pirmām kārtām, tā ir pašreizējo pasaules un pašmāju norišu apzināšanās, bet, otrām kārtām, kā tam stāvēt pāri, lūkojoties nākotnē.

foto: Ekrānuzņēmums
Koncertā piedalīsies visi Latvijas pūtēju amatieru orķestri, solisti, tautas deju un laikmetīgās dejas dejotāji.

Pūtēju orķestrim dažādos laikos Latvijā ir bijusi svarīga vieta gan sadzīvē - spēlējot zaļumballes, bēres un kāzas, gan vēstures griežos un Brīvības cīņās. Koncerts veidots kā latviešu tautas vīrišķības un pieaugšanas stāsts – no gana stabulītes, strēlnieka dziesmām un karavīra staltuma – līdz ēverģēlībām ballītēs un dziļai emocionalitātei laikmetu griežos.

Koncertā piedalīsies visi Latvijas pūtēju amatieru orķestri (kopskaitā 60 ar apmēram 1500 mūziķiem), solisti, tautas deju un laikmetīgās dejas dejotāji. Pēc tā sekos zaļumballe!

Dižkoncerta mākslinieciskais vadītājs - Jānis Retenais, asistents - Tomass Kokamegi; režisore un scenārija autore - Elīna Apsīte; scenogrāfs - Gints Gabrāns; gaismu mākslinieks - Egils Kupčs; horeogrāfes - Diāna Gavare  un Lilija Lipora; intermēdiju mūzikas autors - Edgars Lipors; projekta vadītājs - Armands Leimanis.

Kopā būt ar