Pie Brīvības pieminekļa partija "Tautas varas spēks" un tās sekotāji protestē pret VAD

Sestdien, 29. aprīlī, pie Brīvības pieminekļa pulcējās neliels skaits cilvēku, lai protestētu pret obligāto militāro dienestu. Sanākušajiem rokās bija plakāti, ...

gallery icon
Sabiedrība
2023. gada 29. aprīlis, 13:00

Pie Brīvības pieminekļa partija "Tautas varas spēks" un tās sekotāji protestē pret VAD

Jauns.lv

Sestdien, 29. aprīlī, pie Brīvības pieminekļa pulcējās neliels skaits cilvēku, lai protestētu pret obligāto militāro dienestu.

Savu uzrunu no lapiņas lasīja partijas "Tautas varas spēks" valdes loceklis Valentīns Jeremejevs.

Sanākušajiem rokās bija plakāti, kā arī Latvijas un partijas "Tautas varas spēks" karogi. Dažiem bija apdrukāti krekli ar vēstījumu: "Rokas nost no mūsu bērniem". Uz plakātiem varēja lasīt tādus uzrakstus, kā "Bērni nav karotāji, bet dzīvie mērķi!", "Esmu mīkstais nu i čo", kā arī "Nē karam! Nē obligātajam dienestam!"

foto: Juris Rozenbergs
Savu uzrunu no lapiņas lasīja partijas "Tautas varas spēks" valdes loceklis Valentīns Jeremejevs.

Sanākušos protestētājus uzraudzīja Valsts policija, kā arī Rīgas pašvaldības policisti.

5.aprīlī Saeima trešajā - galīgajā - lasījumā pieņēma Valsts aizsardzības dienesta likumu, nosakot pienākumu dienēt VAD katram Latvijas pilsonim, vīrietim viena gada laikā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas, vai viena gada laikā pēc izglītības iestādes absolvēšanas, bet ne vēlāk kā līdz 24 gadu vecumam. Vienlaikus noteikts, ka VAD brīvprātīgi var pieteikties Latvijas pilsones, sievietes no 18 līdz 27 gadu vecumam.

Tikmēr Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandiera preses virsniece Sandra Brāle apliecinājusi, ka Valsts aizsardzības dienestam (VAD) jau pieteikušies 260 jaunieši, tostarp trīs sievietes un trīs ārvalstīs dzīvojoši jaunieši. Viņa atzīmēja, ka jauniešu vidū turpina saglabāties paaugstināta interese par pieteikšanos VAD.

Brīvprātīgā pieteikšanās valsts aizsardzības dienesta pirmajam iesaukumam notiks līdz 15.maijam. Lai pieteiktos, kandidāti aicināti izmantot elektronisko vienoto rekrutēšanas platformu www.klustikaravirs.lv, savukārt jautājumu gadījumā zvanīt uz tālruni 67072793 vai rakstīt uz e-pastu vad@klustikaravirs.lv.