foto: LETA
Piedzīvota savdabīga situācija ar lidojumu no Minhenes uz Rīgu
Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" lidmašīna.
Sabiedrība
2023. gada 21. aprīlis, 07:07

Piedzīvota savdabīga situācija ar lidojumu no Minhenes uz Rīgu

Jauns.lv

Nav normāli, ka starptautiskās lidostas “Rīga” un nacionālās lidsabiedrības “airBaltic” interneta mājaslapās būtiski (par stundu) atšķiras informācija par reisa ielidošanas laiku. Tā uzskata kāda pasažieru sagaidītāja, kas pirms Lieldienām piedzīvoja savdabīgu situāciju, kurā viņai bija jāiejūtas teju detektīva lomā. Portāls Jauns.lv skaidroja arī lidostas un aviokompānijas viedokli par šo gadījumu.

Pasažieru sagaidītāja norādīja, ka Rīgas lidostas un “airBaltic” mājaslapās viena un tā paša reisa ielidošanas laiki atšķīrās par stundu.

Lidostā nezināja, kāpēc atšķīrās ielidošanas laiki, bet aviosabiedrību neizdevās sazvanīt

Sākumā sieviete zvanīja uz lidostu. Tur atbildēja aptuveni tā: “Neko nezinām. Zinām tikai to, kas publicēts mājaslapā. Zvaniet uz kompāniju.” Lidostas pārstāve arī laipni iedevusi aviosabiedrības telefona numuru.

Uzklausījusi bargu balsi telefonā, kas brīdināja, ka katra sarunas minūte izmaksās 52 centus, pasažieru sagaidītāja tā netika pie sarunas ar aviokompānijas pārstāvi, jo visi operatori tobrīd bija aizņemti.

Klientu servisa higiēnas minimums

“Nepamet sajūta, ka šis tomēr būtu klientu servisa higiēnas minimums - saņemt savlaicīgu un, galvenais, korektu, nepretrunīgu informāciju par ielidošanu. Īpaši, ja reiss kavējas.

Īpaši sagaidītu to no pakalpojuma sniedzējiem, kuri pretendē uz zināmu reputāciju. Tāpēc telefonsarunā ar lidostu laipni aicināju uz konkrētā gadījuma pamata varbūt painteresēties, kāpēc tā noticis, kāpēc pasažieriem ir jālauza galva par atšķirīgu aktuālo informāciju mājaslapās. Man saka - lai rakstot, ja ir pretenzijas. Uzrakstīju,” pasažieru sagaidītāja klāstīja.

Pasažieriem nav jābūt detektīviem

Viņa neuzskata, ka klientiem ir jābūt detektīviem. “Labi, tiksim galā bez lidostas un aviokompānijas, taču, manuprāt, tā tam nebūtu jābūt. Aizskaroša ir attieksme. Būtu pilnīgi normāli, ja kompānijas teiktu: “Tiešām, mēs centīsimies saprast, kā tas noticis, lai neatkārtotos utt.” Bet kā vienīgo oficiālo kanālu atstāt maksas zvanu, kuru nevar sazvanīt, manuprāt, nav normāli, ja uzņēmumiem rūp reputācija.”

Pasažieru sagaidītājai ir skumji, ka “visas tās smukuma un lielīblietas “iet pa priekšu” pašam pakalpojumam”.

Stāsts par sadarbību

Viņa norādīja, ka stāsts ir par lidostas un aviokompānijas sadarbību.

“Publiskajos resursos ielidošanas informācija atšķīrās par stundu un tā arī neizdevās saprast, kurai publiskajai informācijai sekot. Lidostu neinteresēja saprast, kāpēc tāda atšķirība, bet aviokompānijas maksas zvanam operatori bija aizņemti.”

Norāda uz vārdu un darbu nesakritību

Aktualizējot šo situāciju, viņas nolūks bija norādīt uz vārdu un darbu nesakritību. “Konkrēti: kompānijas vārdos rūpējas par reputāciju un saviem pakalpojumiem; “darbos” šajā konkrētajā situācijā lidostas atbilde liecināja par pretējo.

Ja “airBaltic” ir “galvenais” operatīvais resurss informācijai par reisa izmaiņām, tad kāpēc jābūt lidostas informācijai, kura nesakrīt ar aviokompānijas informāciju? Varbūt tad jābūt vienam informācijas avotam, platformai, lai mazāk neskaidrību,” pasažieru sagaidītāja pauda.

Kā situāciju skaidro lidostā?

Savukārt “Starptautiskā lidosta “Rīga”” Komunikācijas vienības komunikācijas projektu vadītāja Ilze Salna pēc iepazīšanās ar situācijas aprakstu portālam Jauns.lv skaidroja, ka lidostas “Rīga” mājaslapa datus saņem automātiski no lidojumu gaisa vadības datubāzes.

Atsevišķos gadījumos, kad lidojumu plānā notiek operatīvas, iepriekš neplānotas izmaiņas, ir iespējama atšķirība informācijā, ko sniedz lidostas un aviokompānijas mājaslapa, jo aviokompānijas rīcībā ir aktuālie operatīvie dati par lidojumu, savukārt lidostas mājaslapā tie parādīsies ar nelielu laika nobīdi pēc datu aktualizācijas datu bāzē. Ar to skaidrojams pasažieres novērojums par atšķirībām lidostas “Rīga” un “airBaltic” mājaslapās.

Lidojuma grafika izmaiņu gadījumā pasažieriem un sagaidītājiem ieteicams vērsties aviokompānijā, kas varēs sniegt visprecīzāko informāciju gan par lidojuma grafika izmaiņām, gan citiem ar lidojumu saistītiem jautājumiem, lidostas pārstāve ieteica.

“airBaltic” norāda uz īslaicīgu tehnisku kļūmi

Bet “airBaltic” Korporatīvās komunikācijas nodaļā portālam Jauns.lv apstiprināja, ka 5. aprīlī reiss BT224 no Minhenes uz Rīgu kavējās un ierašanās laiks Rīgā ar kavēšanos bija 6.aprīlī pulksten 00.13.

Konkrētajā gadījumā uzrādītā ielidošanas laika nesakritība skaidrojuma ar īslaicīgu tehnisku kļūmi starp “airBaltic” un lidostas “Rīga” sistēmām. Tās rezultātā īslaicīgi nenotika konkrētā reisa lidojuma plāna datu sinhronizācija.

Izvērtē iespējamos situācijas risinājumus

Šobrīd tiek izvērtēti iespējamie situācijas risinājumi, lai šādi gadījumi nākotnē neatkārtotos un informācijas sistēmas sniegtu ātru, atjaunotu un precīzu informāciju. Savukārt citkārt retos gadījumos nesakritības iespējams novērot iepriekš neplānotu operatīvo izmaiņu dēļ.

Lidsabiedrībā aicināja izmantot iespēju sekot līdzi lidojumiem kompānijas mājaslapā. “airBaltic” pārstāvji arī atvainojās par sagādātajām neērtībām.