Iedzīvotājs nejauši atklāj, ka viņa mājas pagrabā jau 10 gadus darbojas vecs faksa aparāts
“Elektrum” Energoefektivitātes centra eksperts Toms Lācis.
Sabiedrība
2023. gada 12. aprīlī, 06:37

Iedzīvotājs nejauši atklāj, ka viņa mājas pagrabā jau 10 gadus darbojas vecs faksa aparāts

Jauns.lv

Parasti mājokļos visvairāk elektrības patērē apkures un dzesēšanas iekārtas, ledusskapji, kā arī ēst gatavošanas un mājokļa tīrīšanas iekārtas. Taču gadās, ka ievērojamu elektrības daudzumu patērē arī tādas iekārtas, par kuru darbošanos iemītnieki ir aizmirsuši. “Elektrum” Energoefektivitātes centra eksperts Toms Lācis intervijā portālam Jauns.lv pastāstīja par kādu iedzīvotāju, kurš nejauši atklāja mājas pagrabā darbojošos faksa aparātu, kas jau 10 gadus gaidīja signālu.

Iedzīvotājs nejauši atklāj, ka viņa mājas pagrabā ...

“Vislielākais enerģijas patērētājs mājoklī noteikti ir apkures vai dzesēšanas sistēma. Tā prasa vislielāko enerģiju. Tā var būt elektrība, centrālais siltums, gāze vai kaut kas cits.”

Tad gaisa temperatūras vai ventilācijas samazināšana parasti sniedz vislielāko ietaupījumu, jo tādā veidā mūsu mājās tiek patērēts lielākais enerģijas daudzums.

Elektriskais sildītājs un kondicionieris

No elektroierīcēm daudz elektrības patērē elektriskais sildītājs, kondicionieris un līdzīgas iekārtas. Tie ir lielākie elektrības patērētāji, kas nodrošina mājokļa mikroklimatu.

Piemēram, gaisa temperatūras samazināšana par vienu grādu var sniegt 5% ietaupījumu. Naktī vai tad, kad esam prom no mājām, var ievērojami samazināt telpas temperatūru un tādējādi arī elektrības patēriņu. Tas radīs lielāko ietaupījumu, speciālists skaidroja.

Jāparūpējas par ledusskapja apkopi

“Ja runājam par elektroierīcēm, kas visbiežāk sastopamas mājās, tad parādās ledusskapis, jo tas darbojas konstanti, mēs to neslēdzam ārā.

Noteikti jāparūpējas par ledusskapi, regulāri veicot tā apkopi, lai tas nav aizsalis ar ledu, lai blīvgumijas nav ieplaisājušas, lai tas ir novietots atstatus no sienas un sildierīcēm un lai tā apkārtnē nav citu iekārtu, kas to varētu sildīt.

Tas viss var palielināt ledusskapja elektrības patēriņu. Piemēram, katrs lieks ledus centimetrs saldētavā palielina ledusskapja elektrības patēriņu par 10%.

Ēst gatavošanas un tīrīšanas iekārtas

Pēc ledusskapja seko tās iekārtas, ko mēs mājās parasti visbiežāk lietojam, piemēram, ēst gatavošanas iekārtas: plīts, cepeškrāsns, dažādi multivārāmie katli u.c. “Vienkārši mēs tās bieži mājās lietojam. Tām ir arī saistība ar situmu, tāpēc patēriņš varētu būt lielāks.”

Ierīces, kas tērē diezgan daudz elektrības, lielā mērā atkarīgas no konkrēto iedzīvotāju paradumiem. “Tās var būt iekārtas, ko lietojam, ja bieži tīrām māju: putekļu sūcēji, tīrīšanas roboti.

Līdzīgs patēriņš ir arī izklaides ierīcēm: televizoriem, radio aparātiem, mūzikas centriem, datoriem. Tos mēs arī ilgstoši lietojam, tāpēc tie mājās var radīt lielāku patēriņu.”

10 gadus pagrabā darbojas faksa aparāts

Lācis dalījās arī kādā neparastākā situācijā: “Mums ir bijuši gadījumi, kad [klienti] mājās nopērk viedās rozetes vai modernākas sistēmas, ar kuru palīdzību var mērīt elektrības patēriņu ne tikai konkrētām ierīcēm, bet arī atsevišķām fāzēm jeb līnijām.

Kāds klients šādi atklāja, ka viņa mājas pagrabā stāvēja pieslēgts faksa aparāts, kas darbojās jau 10 gadus un visu laiku gaidīja signālu.

Faksa aparāta elektrības patēriņš bija diezgan liels

Kādreiz šī iekārta varbūt bija efektīva, bet tai bija diezgan liels elektrības patēriņš.

Atrodot vienu tādu iekārtu, klients teica, ka viņam uzreiz atmaksājās viedā rozete vai viedā monitoringa sistēma. Vienkārši viņš bija aizmirsis par pagrabā esošo faksa aparātu.”

Noderīgi būtu ielūkoties arī bēniņos un pagrabā

Vēl daudz elektrības patērē elektriskās pirtis un citas iekārtas, kas saistītas ar siltumu un augstāku ūdens un gaisa temperatūru. Tādas iekārtas parasti prasa lielāku enerģijas daudzumu.

Notikums ar pagrabā atrasto faksa aparātu māca, ka, domājot par iekārtām, kas mājoklī patērē visvairāk elektrības, ieteicams ielūkoties ne tikai dzīvojamā platībā, bet arī bēniņos, pagrabā un citās ikdienā neapdzīvotās telpās.

Iesaka veikt pilnu mājas auditu

Tādā veidā varam atklāt ieslēgtu, bet kādu laiku aizmirstu ūdens sūkni un citas iekārtas, kas nevajadzīgi tērē elektrību.

“Var veikt pilnu mājas auditu, izstaigāt visas vietas un paskatīties, kas un kur varētu tērēt elektrību. Var būt lietas, par ko mēs neaizdomājamies, bet kas kaut ko dara,” eksperts aicināja izvērtēt visas mājoklī esošās elektroierīces.

Tēmas