Deputāti konceptuāli atbalsta ar iestājpārbaudījumiem ģimnāzijās saistītos grozījumus
Foto: Shutterstock
Politika
2023. gada 5. aprīlis, 10:31

Deputāti konceptuāli atbalsta ar iestājpārbaudījumiem ģimnāzijās saistītos grozījumus

Jauns.lv/LETA

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja ar iestājpārbaudījumiem ģimnāzijās saistītos grozījumus Vispārējās izglītības likumā, kurus virzījusi Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājas biedrs Česlavs Batņa (AS) iepriekš norādījis, ka likumam jābūt apstiprinātam aprīlī, lai maijā ģimnāzijas varētu rīkot iestājpārbaudījumus.

Tāpēc deputāti Normunds Dzintars (NA), Edgars Tavars (AS), Atis Deksnis (AS), Juris Viļums (AS) un Agnese Krasta (JV) rosināja šos grozījumus iekļaut šodienas Saeimas darba kārtībā.

Likumprojekts dos atļauju rīkot iestājeksāmenus šogad, taču sākotnēji par šiem grozījumiem radās bažas daļā sabiedrības, jo to formulējums arī paredz no 2024.gada liegt vispārējās vidējās izglītības iestādēm rīkot iestājpārbaudījumus mācību priekšmetos, kuros pamatskolēni kārto centralizētos eksāmenus.

Ņemot vērā šīs bažas, Saeima pagājušajā nedēļā vienbalsīgi no darba kārtības izslēdza valdībā atbalstītos grozījumus Vispārējās izglītības likumā. Taču par šādu lēmumu neizpratnē bija Saeimas Izglītības komisija un IZM, kas uzsvēra, ka atteikšanās no likuma grozījumu virzības radīs pretēju efektu, proti, jauna regulējuma trūkums liegšot šogad rīkot iestājeksāmenus, tāpēc lietderīgāk būtu bijis likuma izmaiņas sākt skatīt parlamentā un tur veikt pēc deputātu domām nepieciešamos labojumus.

Tagad publiski izskan vēlme diskusijās likumprojektā rast risinājumu attiecībā uz iestājeksāmenu ģimnāzijās organizēšanas iespējām no 2024.gada. Likumprojekts ļauj rīkot iestājeksāmenus šogad.

Izglītības komisijas deputāti iepriekš vienojās skatīt likumprojektu komisijā pirms pirmā lasījuma nākamnedēļ, 12.aprīlī, uzklausot IZM pārstāvjus, kā arī citas ieinteresētās puses. Plānots, ka jautājumu par grozījumiem Vispārējās izglītības likumā pirmajā lasījumā Saeima skatīs 20.aprīlī.