Sabiedrība
2023. gada 24. marts, 12:19

"Glābiet bērnus" vadītāja pastāsta, kā Latvija pielikusi savu roku, lai panāktu aresta orderi pret Putinu un Ļvovu-Belovu

Jauns.lv

Biedrības "Glābiet bērnus" vadītāja, profesore Inguna Ebela TV24 raidījumā “Dienas personība” atklāj, kā viņas vadītā organizācija un daudzi Latvijas eksperti pielikuši savu roku, lai Starptautiskā krimināltiesa nonāktu līdz lēmumam izsludināt aresta orderi pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un Krievijas bērnu tiesībsardzi Mariju Ļvovu-Belovu.

Sākoties pilna mēroga Krievijas iebrukumam Ukrainā, biedrība “Glābiet bērnus” arī vēlējās sniegt savu devumu, lai apturētu Krievijas agresiju. Kā norāda I. Ebela, sākoties karam, nāca arī apjausma, ka nav mehānismu, kā apturēt Krieviju – valsti, kura joprojām ir starp Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) valstīm, kurai ir veto tiesības un līdz ar to bez tās piekrišanas nav iespējams pieņemt starptautiskus lēmumus, kas būtu saistīti arī ar cilvēktiesībām. Tas licis meklēt citus ceļus Krievijas apturēšanai. “Bija jāmeklē mehānisms, un viens no šiem mehānismiem, kā mēs apjautām, ir izmantot ANO konvenciju par bērnu tiesībām un to, ka dalībvalstīm, kuras ir šo konvenciju ratificējušas, ka viņām ir pienākums sadarboties savā starpā un aizstāvēt bērnu labākās intereses. Mums jāizmanto šī konvencija kā mehānisms, ja nav citu. Bērni ir prioritāte, tad vajag izmantot šo bērnu tiesību konvenciju, lai varētu organizēt agresora apturēšanu, un to mēs arī darījām,” atceras profesore.

foto: Ekrānuzņēmums
"Glābiet bērnus" vadītāja Inguna Ebela norāda, ka sākoties karam Ukrainā organizācija meklēja mehānismu, kā apturēt agresoru. Kā ierocis tika izmantota ANO Bērnu tiesību konvencija.

“Glābiet bērnus” sadarbojās ar Latvijas Universitāti, Latvijas Pediatru asociāciju, Latvijas Zinātņu akadēmiju (LZA), kā arī latviešu ekspertiem starptautiskajās tiesībās, ieskaitot Valsts prezidentu Egilu Levitu un tā laika tieslietu ministru Jāni Bordānu. “Izveidojām veselu shēmu, kādā veidā var nodrošināt, lai varētu sākties starptautisks krimināltiesas process par Krievijas pārkāpumiem pret bērniem Ukrainā. un kā varētu organizēt tribunālu,” atklāj I. Ebela.

Nolaupītā bērnība: kā Ukrainas bērni cenšas izdzīvot Krievijas nežēlīgajā karā

gallery icon

Tika noskaidroti vairāki mehānismi, kā iesniegt sūdzības un vākt pierādījumus. “Šo visu mēs īsā laikā izdarījām un 14. aprīlī ievietojām arī starptautiskā parakstu vietnē. 14. aprīlī arī izsūtījām NATO dalībvalstu valdībām, LZA izsūtīja visiem pasaules zinātniekiem, izsūtījām Eiropas vadības struktūrām, arī ANO cilvēktiesību komisāram, un tieslietu ministrs Bordāns arī aizveda Ukrainas centrālprokuroram,” stāsta I. Ebela, kura atklāj, ka 16. martā ir viņas dzimšanas diena un šogad kā dāvana nākusi Starptautiskās krimināltiesas lēmums, balstoties uz savāktajiem pierādījumiem, izsludināt Krievijas valsts vadītāja un Krievijas bērnu tiesībsardzes aresta orderis. Tas pierādot, ka katram cilvēkam jādara tas, ko viņš māk darīt, kā arī to, cik liels ierocis mūsu rokās var būt šādas starptautiskas konvencijas.