foto: Edija Pālens/LETA
Krievijas deportēto bērnu atgriešanai Ukrainā jābūt starptautiskai prioritātei, pauž Kalniņa-Lukaševica
Deputāte Zanda Kalniņa-Lukaševica.
Sabiedrība
2023. gada 22. marts, 15:45

Krievijas deportēto bērnu atgriešanai Ukrainā jābūt starptautiskai prioritātei, pauž Kalniņa-Lukaševica

Jauns.lv/LETA

Krievijas prettiesiski deportēto bērnu atgriešanai Ukrainā jābūt starptautiskai prioritātei, šodien parlamentā uzņemot Maltas prezidentu Džordžu Vellu, pauda Saeimas priekšsēdētāja biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica (JV).

Saeimas priekšsēdētāja biedre atzinīgi vērtēja Starptautiskās Krimināltiesas izdotos aresta orderus Krievijas Vladimiram Putinam un "bērnu tiesībsardzei" Marijai Ļvovai-Belovai par ukraiņu bērnu deportāciju. "Mums jāsadarbojas, lai no Ukrainas deportētie bērni pēc iespējas ātrāk atgrieztos dzimtenē pie saviem radiniekiem," uzsvēra Kalniņa-Lukaševica.

Krievija no Ukrainas ir prettiesiski izvedusi un ievietojusi institūcijās vai nodevusi adopcijai vairāk nekā 15 000 bērnu, atzīmēja politiķe.

"Latvija un Malta ir līdzīgi domājošas valstis, mūs vieno labas divpusējās attiecības un kopīga nostāja par likumos balstītu starptautisko kārtību," par Kalniņas-Lukaševicas pausto informēja parlamenta Preses dienestā.

Sadarbība starptautiskajās organizācijās ir vēl jo būtiskāka šajā laikā, kad Krievija izvērsusi pilna mēroga uzbrukumu Ukrainai, uzsvēra politiķe.

Saeimas priekšsēdētāja biedre pozitīvi novērtēja Maltas paveikto tās prezidentūras laikā ANO Drošības padomē un uzsvēra, cik būtiski padomes darba kārtībā ir saglabāt jautājumus par Krievijas agresiju Ukrainā. Kalniņa-Lukaševica atzīmēja, ka nākamais solis būtu panākt starptautisku atbalstu tam, lai Krieviju sauktu pie atbildības par Ukrainā veiktajiem agresijas noziegumiem.

Paralēli maksimālam Ukrainas atbalstam visos iespējamos veidos, ir jāturpina arī Eiropas Savienības sankciju politika pret Krieviju un Baltkrieviju, pauda politiķe.

"Krievija pašlaik ir nopietnākais un tiešākais drauds Eiropas drošībai, kas neatgriezeniski mainījis stratēģiskās drošības vidi un radījis nopietnas ģeopolitiskās sekas ilgtermiņā," atzīmēja Saeimas priekšsēdētāja biedre.

Sniedzot atbalstu Ukrainai, Eiropa ir kļuvusi par nopietnu spēlētāju drošības jomā, un, lai stiprinātu drošību, mums ir jāturpina investēt savā aizsardzībā, pauda politiķe.

Sarunā ar Maltas prezidentu parlamentā piedalījās arī Saeimas priekšsēdētāja biedrs Jānis Grasbergs (NA), Saeimas sekretārs Armands Krauze (ZZS) un Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Uģis Rotbergs (JV).