foto: Shutterstock
E-cigarešu melnā tirgus apjomi ir graujoši, tikmēr Saeimā plāno vērsties pret legālajiem tirgotājiem
Jauns.lv pārliecinājās, ka jau šobrīd interneta ēnainajos nostūros ir iespējams nelegāli iegādāties visdažādākā veida un izcelsmes (tostarp neskaidras) elektroniskos smēķus.
Sabiedrība
2023. gada 22. marts, 06:00

E-cigarešu melnā tirgus apjomi ir graujoši, tikmēr Saeimā plāno vērsties pret legālajiem tirgotājiem

Jauns.lv

Arī Latvijā ir aktualizējies jautājums par alternatīvu parasto cigarešu smēķētājiem, kas ar katru gadu kļūst arvien populārāka – aromatizētām elektroniskajām cigaretēm.

Saeimā rītdien 2. lasījumā Sociālo un darba lietu komisija skatīs likumprojektu "Grozījumi Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā". Citiem vārdiem – tiks lemts par tā saucamo e-cigarešu aprites ierobežošanu.

Šis produkts, kā zināms, ir salīdzinoši nesena alternatīva parastajām cigaretēm.

To pievilcība pamatā tiek izskaidrota ar neskaitāmajām garšām, formām, smaržām un krāsām, kā arī faktu, ka šādu pīpju pīpēšana nerada sadūmojumu.

Aromatizēto cigarešu aizliegums iecerēts kā mēģinājums pasargāt nepilngadīgos, kurus šādi esot viegli pievilināt.

Tikmēr attiecīgā nozare argumentē, ka šāds skatījums uz situāciju – ka bērnus pievilina smaržas, garšas un krāsas – neiztur kritiku un norāda, ka aromatizētu bezdūmu cigarešu aizliegums faktiski nozīmētu visu e-cigarešu aizliegumu tirgū.

Ņemot vērā to, ka šī faktiski ir uzskatāma par inovāciju, iztrūkst pētījumu par šādu smēķējamo ierīču ietekmi ilgtermiņā.

Tikmēr viedokļi joprojām dalās kā sabiedrībā, tā arī Saeimā. Citi e-cigaretes sparīgi dēvē par “sērgu”, bet citi – norāda uz to, ka tā it kā esot mazāk skādējoša alternatīva tradicionālajām cigaretēm.

Tās, kā zināms, nedz likumus pieņemošajām, nedz sargājošajām iestādēm tā arī nav izdevies izraut no bērnu, jauniešu rokām.

Jautājums – kā tad būtu gadījumā, ja aizliegtas tiktu arī aromatizētās e-cigaretes?

Jauns.lv pārliecinājās, ka jau šobrīd interneta ēnainajos nostūros ir iespējams nelegāli iegādāties visdažādākā veida un izcelsmes (tostarp neskaidras) elektroniskos smēķus.

Un satraucoši ir tas, ka anonīmajās Krievijā izveidotā sociālā tīkla-aplikācijas “Telegram” saziņas grupās tirgoņiem absolūti neinteresē pircēju vecums.

“Telegram” – nelegālo vielu Meka

Jauns.lv uzrunāja personas, kurām ir pieredze un pieeja šādiem sociālo tīklu resursiem, lai kopīgi ilgākā laika periodā pavērotu šādās saziņas grupās notiekošo.

Jāsaka, ka redzētais viegli šokēja, jo runa nekad nav tikai par nelegāli nopērkamām e-cigaretēm.

Turpat blakus gandrīz vienmēr ir arī visdažādākā veida aizliegtās vielas (marihuāna, amfetamīns, kokaīns, arī heroīns), banku konti, “derīgi” īres automašīnu kompāniju profili un citas lietas.

foto: Telegram
foto: Telegram
foto: Telegram
foto: Telegram
Ierasta lieta - tirgot šādas neskaidras izcelsmes pīpes ar krāsainām emociju zīmītēm un aplinkus izstāstot par piegādes procesu. Nianses regulārie šādu pretlikumīgu tirgotāju klienti tāpat zina no galvas un prot. Pieprasījums liek domāt, ka nevienu īpaši nesatrauc acīmredzamie riski veselībai un drošībai.

Šādu saziņas vietņu saturs teju vai 100% sastāv no pretlikumīgām darbībām, taču vienlaikus nav grūti iztēloties, ka likumsargiem varētu būt ļoti grūti šo kontrolēt.

Aptuveni mēnesi neieskatoties atlasītajās grupās, sakrājās ap 50 000 jaunu ziņu – lielākoties automatizētu profilu izplatīti piedāvājumi iegādāties nelegālās e-cigaretes un citas lietas.

Neieskatoties grupās vienu nedēļas nogali – vidēji sakrājas ap 800 jaunas šāda veida ziņas. Biedru skaits ļoti dažāds – no 200 līdz pat vairāk nekā desmit tūkstošiem.

Slidinot šādu laika joslu, rodas sajūta, ka tiek pētīts tikpat piesātināts un pārblīvēts sociālais tīkls, kā “TikTok”, tikai šajā gadījumā – teju 100% satura ir saistīts ar vai pats par sevi definējas kā pretlikumība.

Persona, kura vēlējās palikt anonīma, Jauns.lv pastāstīja, ka nelikumīgie darījumi parasti notiek, sazinoties “Telegram” ar “secret chat” funkciju. Tā ļauj pēc noteikta laika automātiski izdzēst saraksti, neatstājot nekādas pēdas par sarunāto.

Norēķini – retāk skaidrā naudā, visbiežāk ar pārskaitījumu uz kontu ārpus Latvijas vai kriptovalūtā.

“Drops” – no angļu valodas ievazāts apzīmējums procesam, kurā nelegālā prece pēc naudas saņemšanas tiek atstāta iepriekš norunātajā vietā, ļaujot pārdevējam iekasēt un pircējam nopirkt, abiem ne reizi nesatiekoties.

Šifrēti tiek arī nelegālie produkti – marihuāna kā “Bo”, amfetamīns kā “O-tabletes” un tamlīdzīgi.

Likumsargiem šajā visā, kā noprotams, pa vidu iespraukties diemžēl nav viegli.Zinātāji turklāt runā, ka tieši e-cigaretes pēdējā laikā esot kļuvušas par ļoti pieprasītu preci.

Ekrānuzņēmumi katrā ziņā liecina, ka nelegālais piedāvājums nudien ir ļoti plašs, turklāt visbiežāk bez skaidrības par cigaretes izcelsmi, vai smēķējamā patieso saturu.

Cena – no pāris eiro līdz pat 20-25 eiro par lādējamo, atkārtoti uzpildāmo e-cigareti.

foto: Telegram
Saziņā tiek lietoti dažādi šifrēti vārdi, kas apzīmē nelegālas, tostarp apreibinošas, vielas.

Persona, kura Jauns.lv atklāja savu pieredzi arī pauda, ka sen jau beigušies laiki, kad nepilngadīgie meklēja bezatbildīgus pilngadīgos, lai lūgtu iegādāties viņiem šādus “aizliegtos augļus”.

Mūslaikos sociālajos tīklos visai biežas esot pat situācijas, kad tieši nepilngadīga persona nelegāli, attālināti, un pilnībā anonīmi tirgo šādus produktus kā vienaudžiem, tā vecāka gadagājuma klientiem.

foto: Telegram
Starp nelegāli tirgotām aizliegtām vielām tiek tirgoti arī, piemēram, auto diski un citas mantas.

Nav resursu nelegālās aprites apkarošanai

Šā gada februārī Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) rīkoja divas tikšanās ar Valsts policijas pārstāvjiem, lai apspriestu, vai Saeimā iesniegtie Veselības ministrijas priekšlikumi likumprojektā par tabakas ierobežošanu neveicinās nelegālo e-cigarešu apriti, it īpaši jauniešu vidū.

27. februārī notika jau otrā kopš šā gada sākuma LTA asociācijas rīkotā tikšanās ar Valsts policijas pārstāvjiem Selēnu Lauri un Prevencijas vadības nodaļas vecāko inspektori Tatjanu Cauni.

Raksturojot šā brīža situāciju, Laure norādīja, ka elektronisko cigarešu izplatība skolēnu vidū ir satraucoša un to skolās nav iespējams izkontrolēt.

Līdz ar legālo tirgu, kur tiek rasti veidi, kā apiet vecuma cenzu, vērojama tendence elektroniskās cigaretes iegādāties interneta vietnēs.

"Mēs nedrīkstam nonākt situācijā, ka elektroniskās cigaretes skolās kļūst par normu, " brīdināja Selēna Laure.

Savukārt Beztabakas asociācijas valdes loceklis Emīls Ozoliņš norādīja, ka būtu vēlams, lai Valsts policija aktīvāk iesaistītos arī interneta tirgoņu aizturēšanā un sodīšanā.

Inspektore Tatjana Caune, apzinoties šo problēmu, atzina, ka tās efektīvai risināšanai pagaidām nav piešķirti atbilstoši resursi.

Rezumējot tikšanos laikā pausto, LTA prezidents Henriks Danusēvičs atgādināja, ka tirgotāji nav tie, kas padara pieejamus šos produktus bērniem.

Tāpat LTA atbalsta vecuma cenzu līdz 19 gadiem, kā arī smēķēšanas produktu aizliegumu, kas imitē dabīgās, bērniem pievilcīgās garšas.

Viņš atgādināja, ka mums ir vienotais Eiropas Savienības tirgus, tāpēc jebkuri ierobežojumi vienā valstī to kropļo un rada zaudējumus tajā valstī, kur noteikumi ir atšķirīgāki.