foto: Smiltenes novads
ZM aicinās atbalstīt ārkārtējās situācijas izsludināšanu mizgraužu bojājumu ierobežošanai
Politika
2023. gada 20. marts, 19:14

ZM aicinās atbalstīt ārkārtējās situācijas izsludināšanu mizgraužu bojājumu ierobežošanai

Jauns.lv/LETA

Pēc Zemkopības ministrijas (ZM) lūguma rīt, 21.martā, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) sasaucis krīzes vadības padomes (KVP) ārkārtas sēdi, kurā ZM aicinās KVP atbalstīt rosinājumu izsludināt ārkārtējo situāciju vairākās Vidzemes, Kurzemes, Zemgales un Latgales reģiona pašvaldībās 2023.gadā, lai ierobežotu egļu astoņzobu mizgrauža bojājumus egļu mežaudzēs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pēc Latvijas Valsts mežzinātnes institūta "Silava" informācijas 2022.gadā bija vērojama ļoti augsta mizgrauža lidošanas aktivitāte. Dati par mizgrauža savairošanās prognozēm 2023.gadā liecina, ka ir sagaidāma masveida egļu mežaudžu bojāeja Vidzemes reģionā, kā arī ievērojami pieaugs egļu mežaudžu apdraudējums Kurzemes, Zemgales un Latgales reģionā.

ZM norāda, ka mizgraužu izplatība noteikti ir jāierobežo, jo tā var ļoti negatīvi ietekmēt valsts tautsaimniecību, izraisot gan neatgriezeniskas negatīvas pārmaiņas mežaudžu struktūrā, gan ekonomiskus zaudējumus, kā arī koksnes kvalitātes pazemināšanos.

Lai novērstu katastrofas draudus, kas saistīti ar egļu astoņzobu mizgrauža savairošanos vērtīgajās egļu mežaudzēs, jāizsludina ārkārtējā situācija, lai aizsargātu mežaudzes un pasargātu tās no mizgrauža postījumiem. ZM rīt aicinās KVP atbalstīt priekšlikumu ārkārtējās situācijas izsludināšanai, bet gala lēmumu pieņems Ministru kabinets.

Jauns.lv jau ziņoja, ka 2. martā, Apes novada domes ārkārtas sēdē tika skatīts jautājums “Par augošu koku atsavināšanu pašvaldības nekustamajos īpašumos Apes pilsētā, Smiltenes novadā”. Pēc iedzīvotāju jautājumiem par koku stāvokli parkā un Vaidavas upes krastā, teritorijā veikti apsekojumi. Meža speciālisti kokos konstatējuši astoņzobu mizgrauža klātbūtni, tāpēc līdz šī gada maijam teritorijā tiks veikta sanitārā cirte, lai ierobežotu kaitēkļa tālāku izplatību.