foto: Ekrānuzņēmums
Talsu novada muzejs un parks iekļauts Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā
Talsu novada muzejs atrodas augstākajā no pilsētas deviņiem pakalniem - Tiguļu kalnā.
Novadu ziņas
2023. gada 18. marts, 12:09

Talsu novada muzejs un parks iekļauts Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā

Jauns.lv/LETA

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde iekļāvusi Talsu novada muzeju un parku Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā kā reģiona nozīmes arhitektūras pieminekli, informēja pašvaldībā.

Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā kā vietējās nozīmes kultūras pieminekli var iekļaut objektus ar zinātnisku, kultūrvēsturisku vai izglītojošu nozīmi, kas raksturīga konkrētas pašvaldības teritorijā.

Lai objektu iekļautu kultūras pieminekļu sarakstā tam ir jābūt autentiskam un tam jābūt unikālam vai retam raksturam savā īpašajā tipoloģiskajā grupā. Tāpat tiek vērtēts objekta novietojums, interešu daudzveidība un koncentrācija vienā objektā, kā arī objekta kultūrvēsturiskā nozīme un citi kritēriji.

Kā vēstīts muzeja mājaslapā, Talsu novada muzejs atrodas augstākajā no pilsētas deviņiem pakalniem - Tiguļu kalnā. Pirms vairāk nekā simts gadiem šis zemes gabals piederēja Nurmuižas baronam Firksam un uz tā atradās Tiguļu - Upseju mājas un tīrums.

Līdz 1920 gadu sākumam ēku apdzīvoja Fridriha fon Firksa ģimene. Zemes reformas laikā zemi un ēkas piešķīra Izglītības ministrijai valsts vidusskolas ierīkošanai. 1923.gadā ēkā atvēra Valsts Talsu vidusskolu, kas 1929.gadā ieguva ģimnāzijas statusu.

Atsaucoties uz Latvijas Etnogrāfiskā muzeja aicinājumu - dibināt novados muzejus un vākt materiālus - ēkas pirmā stāva telpās 1923.gadā iekārtoja Talsu vēstures muzeju ar deviņām nodaļām. Muzeja pamatlicējs bija skolotājs un novadpētnieks Teodors Dzintarkalns (1874 - 1937) un muzeja darbā iesaistījās arī 1924.gadā dibinātās Latviešu Senatnes pētītāju biedrības Talsu nodaļa. Ieinteresējot šajā darbā skolotājus, skolēnus un sabiedrību, līdz 1928.gadam jau bija savākts 8500 dažādu priekšmetu.

Otrā pasaules kara laikā muzeja arhīvs un lielākā daļa priekšmetu gāja bojā. Saglabājušos priekšmetus izvietoja divos muzejos - Talsu apriņķa vēstures muzejā Baznīcas laukumā 2 un Talsu apriņķa Mākslas muzejā Fabrikas ielā 1.

1945.gada septembrī padomju vara abus muzejus apvienoja Talsu vēstures un mākslas muzejā, ierādot telpas Rožu ielā 7 - nacionalizētā ēkā, kas bija piederējusi Talsu pilsētas advokātam Vilim Kaijgaram.

Muzejs Rožu ielā 7 kļuva par dabas un vēstures pieminekļu izpētes, mākslas un kultūras dzīves centru.

1996.gada beigās Talsu novada muzejs atgriezās tā vēsturiskajās telpās K. Mīlenbaha ielā 19, kur izstādes un ekspozīcijas izvietotas ēkas trijos stāvos.