foto: Shutterstock
Kino ļaudis Talsos meklē neremontētas mājas
Talsi būs redzami Jura Poškus jaunākajā filmā,
Novadu ziņas
2023. gada 19. marts, 05:58

Kino ļaudis Talsos meklē neremontētas mājas

Jauns.lv

Topošās filmas “Kalendārs mani sauc” komanda aicina talseniekus iesūtīt neremontētu ēku interjera fotogrāfijas.

Režisora Jura Poškus filma būs Andra Kalnozola tāda paša nosaukuma romāna ekranizējums, filmēšana sāksies šovasar, un komanda meklē  mājokļus, kur nav veikts mūsdienīgs remonts. Foto var iesūtīt e-pastā madara@fafilma.lv.

Filmas mākslinieks ir talsenieks Toms Grīnbergs, kuram piemīt īpaša gaume un talants kino pasauli veidot īpatnējā stilistikā, taču tas ir gandrīz neiespējami bez vietējo iedzīvotāju atbalsta. Talsu novada pašvaldība filmas veidošanai piešķīrusi 40 000 eiro, Nacionālais kino centrs – 289 046 eiro.

Poškus minēto romānu uzskata par unikālu un latviešu kultūrā nebijušu stāstu. Galvenais varonis ir Oskars, kurš no galvas lieliski zina kalendāru. Viņam ir grūti definējams garīgās veselības stāvoklis, Oskars ir pieaugušais, kurš dzīvo ar bērna uztveri un bērna tiešumu. “Viņš varētu būt kā latviešu Forests Gamps. Tikpat netverams un tikpat unikāls,” ReTV stāstījis Poškus.

foto: Evija Trifanova/LETA
Režisors Juris Poškus filmēšanai izvēlējies Talsus, jo viņam patīk mazpilsētas reljefs un vēsturiskā vide.

Kaut arī romāns ir izdomājums, galvenā varoņa prototips patiešām dzīvo Talsos un vietējiem ir ļoti labi zināms. Poškus filmēšanai izvēlējies Talsus, jo viņam patīk mazpilsētas reljefs un vēsturiskā vide, kas neesot padarīta sterila. Filmas producenti plāno veidot arī virtuālu ceļvedi – mobilo lietotni, kas vedīs pa “Kalendāra” pēdām Talsu ielās.