Sabiedrība
2023. gada 17. marts, 11:22

Jēgas nav, bet nospiest patīkami: visa patiesība par luksoforu pogām Rīgā

Jauns.lv

Daudzas luksoforu pogas uz gājēju pārejām Rīgā nekādi neietekmē signāla pārslēgšanas ātrumu un tām ir drīzāk terapeitisks efekts: gaidīt nākas tikpat ilgi, ziņo TV3 raidījums "Bez tabu".

Lai to pierādītu, rīdzinieks Elvis Strazdiņš veica eksperimentu. Viņš dzirdējis, ka daudzviet pasaulē gājēju pogas darbojas gājēju "nomierināšanai" un nolēmis pārbaudīt: vai tiešām zaļā luksofora signāla gaidīšanas laiks nekādi nav atkarīgs no pogas nospiešanas?

Ziņkāres vadīts, Elvis izgāja Rīgas ielās un pārbaudīja vairākus krustojumus ar luksoforiem, kuros uzstādītas gājēju signāla pārslēgšanas pogas. Eksperiments atklāj, ka Latvijas galvaspilsētā ir vismaz dažas vietas, kur pogu nospiešana patiesībā neko neietekmē.

"No piecām manis pārbaudītajām pogām nedarbojās trīs. Tās ir pieslēgtas un izgaismotas, bet, nospiežot tās, zaļā luksofora signāla gaidīšanas laiks nekādi nemainās: gaidīt sanāk tieši tikpat ilgi. Jēgas nospiest pogu nav - nu, tikai tad, ja jums no tā būs patīkamāk," stāstīja rīdzinieks.

Pašvaldības aģentūrā "Rīgas gaisma" noliedz, ka nospiest pogas uz daudzām pārejām tiešām nav jēgas. Runa tomēr ir tikai par tām vietām, kur ierīcēm ir tehniski bojājumi - tur ir noteikts fiksēts signālu pārslēgšanas laiks.

Aģentūrā piebilda, ka uz daudziem Rīgas luksoforiem arī uzstādīti satiksmes sensori - tāpēc signāli pārslēdzas tikai tad, kad tas nepieciešams. Arī nospiežot luksofora pogu.

"Tā mums izdodas efektīvāk organizēt transporta plūsmu un zināt, kad gājējs vēlas šķērsot ielu," norāda "Rīgas gaisma".