Māja Āgenskalnā Ormaņu ielā, kurā dzīvo “ziloņi” - ūdens patēriņa rekordisti

Neliels divstāvu namiņš Āgenskalnā, Ormaņu ielā 18A, ar četriem nelieliem dzīvoklīšiem ar savu ūdens patēriņu kļuvis slavens visā galvaspilsētā. Februāra ...

gallery icon
9
Sabiedrība
2023. gada 28. marts, 05:03

Nenormāls rēķins par ūdeni Āgenskalnā: vienistabas dzīvoklis mēneša laikā “izlej” divas dzelzceļa cisternas

Elmārs Barkāns

"Likums un Taisnība"

Neliels divstāvu namiņš Āgenskalnā, Ormaņu ielā 18A, ar četriem nelieliem dzīvoklīšiem ar savu ūdens patēriņu kļuvis slavens visā galvaspilsētā. Februāra rēķins liecina, ka viens dzīvoklis mēnesī patērējis teju divas cisternas dzeramā ūdens - 140 kubikmetrus (standarta dzelzceļa cisternas ietilpība ir ap 70 kubikmetriem). Tā kā četrdzīvokļu ēkā tikai divi ir apdzīvoti, tad “pēc papīriem” iznāk, ka katrs dzīvoklis vidēji nedēļā patērējis teju cisternu ūdens.

Žurnāls “Likums un Taisnība” skaidro, kā tas tā sanācis? Rēķini par viena dzīvokļa komunālajiem pakalpojumiem nonācis Rīgas domnieka Valda Gavara (Nacionālā apvienība/Latvijas Reģionu Apvienība) rokās un viņš “Facebook” raksta: “Laikam Āgenskalnā uzradušies ziloņi, kas katru dienu iet vannā!”

Arī “Likums un Taisnība” devās uz Āgenskalnu aplūkot šo slaveno ēku un nekas neliecināja, ka tajā būtu glauni apartamenti ar džakuzi vannām un āra baseiniem, ierīkota pirts vai veļas mazgātava. Gluži pieticīga mierlaika ēka… Bet vienistabas dzīvokļa februāra rēķins par patērēto ūdeni – 7,8 kubikmetri plus “patēriņa starpība” – 130,3 kubikmetri, kas kopā sastāda rēķinu par 402,90 eiro (ar PVN). Savukārt kaimiņdzīvoklim rēķins ir teju tāds pats – vien par deviņiem eiro mazāks. Jāteic, ka iepriekš nevienam no šīs ēkas dzīvokļiem tik milzīgs rēķins par ūdeni nebija. Bet šī gada sākumā tas pēkšņi uzleca debesīs.

foto: Rojs Maizītis/Jauns.lv
Četru nelielu dzīvokļu ēka Ormaņu ielā 18A kļuvusi slavena ar savu nenormāli lielo ūdens patēriņu.

SIA “Rīgas ūdens” vecākais komunikācijas koordinators Sandris Vanzovičs “Likumam un Taisnībai” skaidroja par ūdens problēmām šajā namā, ar ko viss sākās:

“Šī gada 2. janvārī divos pēcpusdienā saņēmām mājas pārstāves e-pastu, ka jau kopš pagājušā gada 22. decembra ēkā esot pazemināts spiediens, tātad iespējams, ka jau ap to laiku sākušās problēmas ar mājas iekšējiem tīkliem (šeit un turpmāk uzsveram - nama iekšējo tīklu uzturēšana ir mājas īpašnieku un pārvaldnieka pienākums!).

Jau nākamajā rītā mūsu inspektori bijuši objektā un tika konstatēta ūdens noplūde - iespējams, nama iekšējos tīklos, iespējams, pie vainas bija bojāta santehnika (piemēram, pludojoša tualetes poda skalojamā kaste). Konstatēts, ka vienā no dzīvokļiem ir noplūde (par to ir arī akts). Pēc fotofiksācijām redzams, ka pie viena no dzīvokļiem uz grīdas ilgstoši krājies mitrums, iespējams, no augšējiem dzīvokļiem. Mājas vecākā tika informēta par apsekojuma rezultātiem un to, ka nepieciešams novērst noplūdi.

foto: Rīgas ūdens
Šī gada janvāra sākumā “Rīgas ūdens” fiksēja, ka ēkā Ormaņu ielā 18A pie viena no dzīvokļiem ilgstoši krājies mitrums. Tas liecināja par iespējamo ūdensvada avāriju.

Šajā mājā no pagājušā gada 31. decembra līdz šī gada 3. janvārim ūdens patēriņš bijis 531 kubikmetrs. 16. janvārī inspektori objektā bija atkārtoti un avārija iekšvados bija likvidēta, līdz ar to patēriņš no 3. līdz 16. janvārim ir seši kubikmetri. Par 2023. gada februāri patēriņš objektā bijis četri kubikmetri.

Esam saņēmuši no SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” iesniegumu, ka konstatētā noplūde ir novērsta un lūgumu veikt pārrēķinu par kanalizācijas pakalpojumiem. Pamatojoties uz Ministru kabineta noteikumu Nr.174 “Noteikumi par sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanu un lietošanu” 48. punktu, ir sagatavota patēriņa korekcija par pilsētas kanalizācijas pakalpojumiem - 545 m3 apmērā. Par ūdensapgādes pakalpojumiem norēķini diemžēl veicami par visu apjomu - iekšējo tīklu uzturēšana ir mājas īpašnieku un pārvaldnieka pienākums. Vienkāršoti runājot - pakalpojums/prece (ūdens) ir piegādāta un izlietota, kādam tā jāapmaksā”.

Sandris Vanzovičs atgādina: “Lai šādas situācijas neatkārtotos, ieteikums kopā ar pārvaldnieku izvērtēt ēkas ūdensapgādes tīkla tehnisko stāvokli un veikt nepieciešamos remontdarbus”.

Jautāts, vai arī citviet Rīgā iedzīvotāji saņem tik nesamērīgi lielus rēķinus par ūdeni, viņš atbild: “Mēs trešajām personām neesam tiesīgi paust šādu informāciju bez pašu tajā iesaistīto cilvēku piekrišanas, respektīvi, varam komentēt tikai situācijas, ja pats klients pieprasa paskaidrojumus. Taču nav jau noslēpums, ka šādas situācijas nav retums.

Bet tas nav nekas pārsteidzošs, piemēram, bojāta tualetes poda skalojamā kaste var aiznest nebūtībā 12 litrus sekundē (!).

Ūdens patēriņa starpības starp nama kopējo skaitītāju (tātad mūsu datiem) un kopējo rādījumu no dzīvokļiem var veidoties dažādu iemeslu dēļ - nesakārtoti nama iekšējie tīkli, problēmas ar skaitītājiem, slavenie “magnētiņi” uz skaitītājiem un tamlīdzīgi”.

Ūdensvada plīsums pamatīgi applūdina Dzirnavu ielu

Šodien plīsis ūdensvads Pulkveža Brieža ielā 18 pie Dzirnavu ielas un patlaban jau ir sākti remontdarbi, sacīja SIA "Rīgas ūdens" ...

gallery icon
13

Ūdensvada avārijas rezultātā pie VEF tilta iebrukusi Brīvības iela

Piektdien ap pusdienlaiku Rīgā, pie Gaisa tilta, notikusi ūdensvada avārija, tāpēc noteikti satiksmes ierobežojumi un veidojas sastrēgumi.

gallery icon
10

Ūdensvada avārija pie Augusta Deglava tilta

Notiek ūdensvada avārijas likvidācijas darbi Augusta Deglava ielā.

gallery icon
12