Rīgas cirka pļekainā fasāde

Jau vairākas nedēļas cilvēki šausminās par Rīgas cirka ēkas fasādi, kas nedarot godu pašam pilsētas centram – tā ir pļekaina, ...

gallery icon
Sabiedrība
2023. gada 20. marts, 05:48

FOTO: rīdzinieki un pilsētas viesi šausminās par Rīgas cirka "atjaunoto" fasādi

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Jau vairākas nedēļas cilvēki šausminās par Rīgas cirka ēkas fasādi, kas nedarot godu pašam pilsētas centram – tā ir pļekaina, dubļaina un mitruma saēsta. Kā tas gadījies, ka pagājušā gada nogalē ar lielu pompu atklātā atjaunotā vēsturiskā Rīgas cirka ēka kļuvusi gluži vai par kauna traipu? Izrādās, ka pleķi, kas parādās uz baltās fasādes, ir sava veida “padomju mantojums”, un ēkas priekšpuses atjaunošanas darbi vēl nemaz nav īsti sākti.

Kad pagājušā gada pašās novembra beigās atklāja atjaunoto Rīgas cirka arēnu un kupolu, ēkas fasāde bija sniegbalta, bet nu tā pārvērtusies par mitruma saēstu pleķainu sienu, kas it nebūt nerada patīkamu iespaidu par vienu no Rīgas centrālās ielas, Merķeļa ielas, vidi. Daudzi sociālajos tīklos pauž sašutumu: kā tad tā, ēkas rekonstrukcijai iztērēti 5,5 miljoni eiro, bet nu uz to pat bail palūkoties?

“Biju šokā!”

foto: Valdis Gavars
Rīgas cirka Merķeļa ielā fasāde ir mitruma un dažādu ķīmisku savienojumu “saēsta”.

Lūk, tikai daži ieraksti sociālajā tīklā “Facebook”:

* “Runā, ka nesen veikti fasādes remontdarbi... Diez kas notiek ar iekšdarbu kvalitāti… Laiks rādīs...”

* “Tiešām cirks... nav ko teikt... kurš novērtē ēkas stāvokli??? Kurš izvērtē materiālus???”

* “Gāju tikai garām un biju šokā, kā izskatās fasāde, kas lobās nost no ķieģeļiem un tā tālāk.”

* “Vājprāts, tāda haltūra vēl nav redzēta!!!”

Šādi un līdzīgi ieraksti sociālajos tīklos ir pārpārēm. Tomēr satraukumam, ka tā paliks, nav pamata, apgalvo gan būvnieki, gan arī pats cirks. Fasādes atjaunošana pat īsti vēl neesot sākta, un tagad no tās tiekot “izvilkts” ārā “padomju mantojums”. 

“Velk” ārā padomju mantojumu

foto: Mārtiņš Ziders/Jauns.lv
Pērnā gada novembrī, kad pabeidza Rīgas cirka rekonstrukcijas pirmo kārtu, tā fasāde bija sniegbalta.

Cirka ēkas galvenajai fasādei veikti tikai nepieciešamākie pasākumi energoefektivitātes nodrošināšanai, pilnu fasādes atjaunošanu paredzot nākamajā kārtā. Ir atjaunots vēsturiskās fasādes siluets, likvidējot 1953. gadā izbūvētos sānu parapetus (sienu pagarinājumi), kas daļēji aizsedza kupolu skatā no ielas. Fasāde pašlaik ir apmesta ar sanējošu (uzlabojošo) kaļķa apmetumu, kas atveseļos vēsturisko ķieģeļu mūri un sagatavos fasādi pilnai atjaunošanai.

Rīgas cirks savā mājaslapā informē: “Mēs zinām, ka cirka fasāde ir pleķaina! Un šajā stadijā tādai tai arī jābūt.

Šobrīd ir realizēta tikai energoefektivitātes kārta. Fasāde tika siltināta no iekšpuses, un tās apdare neietilpa energoefektivitātes kārtā. Ēka ir siltināta, ir nostiprinātas vēsturiskās ēkas sienas un pamati, izveidots jauns kupola pārsegums un atbilstoši mūsdienu drošības un tehniskajām prasībām iekārtota arēna.

Pašlaik fasāde, kuras siluets ir atgriezies vēsturiskajā veidolā, ir pārklāta ar atveseļojošu kārtu, kam šādi jāpaliek dažus turpmākos gadus. Pirmās kārtas laikā noņemts padomju laikā (1954. gadā) ēkai uzklātais cementa apmetums, kas bojāja vēsturiskos ķieģeļus, un tā vietā uzklāts pārklājums, kas velk ārā mitrumu un dažādus nevēlamus ķīmiskos savienojumus. Līdz ar to šajā etapā fasādes pārklājums plaisās, pleķosies, un tam pat vajadzētu to darīt, lai atveseļotu fasādi un sagatavotu to tālākai apdarei. Fasādes atveseļošanās procesā šī kārta tiks arī periodiski atjaunota.

Cirka ēkas iekšējā apdarē saglabāti dažādu laiku kultūrslāņi, kas uzskatāmi parāda cirka ēkas piedzīvotās pārmaiņas laika griežos.

Rīgas cirka vēsturiskā ēka svin Spāru svētkus

Rīgas cirka ēkas pārbūves energoefektivitātes darbi iegājuši noslēguma fāzē. Nupat pabeigta kupola konstrukcijas CLT paneļu (septiņās kārtās krusteniski līmētas 250 ...

gallery icon

Nākotnē paredzēti vēl citi Rīgas cirka ēkas un kvartāla pārbūves un labiekārtošanas darbi: fasādes un kāpņu restaurācija (tostarp arī logi un durvis), publiski pieejamās Merķeļa-Kalniņa ielas pasāžas izveide, cirka skolas telpu izbūve un daudz kas cits. Tāpat kā fasādes rekonstrukcija, arī arēnas tehniskais aprīkojums neietilpa energoefektivitātes projektā, tāpēc aprīkošanu (tribīnes, skaņu, gaismu un citas sistēmas) paredzēts veikt atsevišķa projekta ietvaros šī gada beigās. Jau šobrīd arēnā notiek cirka izrādes, un uz to laiku tiek būvētas pagaidu tribīnes vai atrasti citi izrādei piemēroti tehniskie risinājumi.”

Iesildīšanās sezona

Rīgas cirka radošais direktors Mārtiņš Ķibers norāda, ka 2023. gada sezona uzskatāma par atjaunotā Rīgas cirka iesildīšanās sezonu: “Kamēr vēl nebūs tribīņu un arēna nebūs pilnībā iekārtota, tiks aicinātas izrādes, kuras pielāgojamas esošajai situācijai.”

Rīgas cirkā atklāj nupat izremontēto arēnu

Rīgas cirkā šodien notika rekonstruētās cirka arēnas atklāšana. Klātesošajiem bija iespēja piedalīties ekskursijā pa atdzimstošo leģendārā cirka ēku.

gallery icon

Rīgas cirka atjaunošanas pirmās kārtas izmaksas dažādu apstākļu dēļ (papildu un neparedzētie darbi, Ukrainas kara radītās sekas) pieauga no trim līdz 5,5 miljoniem eiro. Ēkas rekonstrukcijas projektu izstrādāja arhitektu birojs “NRJA" ("No Rules, just Architecture”), bet darbus veica pilnsabiedrība “Aidaco group”.

Līdz 2020. gada septembrim Rīgas cirka ēkā norisinājās cirka izrādes, savukārt no 2020. gada nogales vēsturiskajā ēkā sākās rekonstrukcijas darbi.

Rīgas cirka ēka ar demontēto kupolu

Vēsturiskās Rīgas cirka ēkas atjaunošana atrodas saudzīgās demontāžas fināla taisnē, un šajā būvniecības fāzē ar pietāti pret vēsturiskajām vērtībām tiek demontēti dažādu laikmetu ...

gallery icon

Rīgas cirka fasāde atdalījusies no ēkas

Rīgas cirka trepes, pret kurām, kā atzinusi Būvniecības valsts kontroles biroja vadība, balstās fasādes siena gar Merķeļa ielu, kura atdalījusies ...

gallery icon