foto: unsplash.com
Sievietes darba tirgū sliktākā stāvoklī nekā vīrieši — pie mums Eiropas Savienībā lielākā dzimumu atalgojuma atšķirība
Ilustratīvs attēls
Sabiedrība
2023. gada 8. marts, 12:35

Sievietes darba tirgū sliktākā stāvoklī nekā vīrieši — pie mums Eiropas Savienībā lielākā dzimumu atalgojuma atšķirība

Jauns.lv

Latvijas darba tirgū sieviešu stāvoklis ne tikai neuzlabojas – tas pasliktinās, uzskata eksperti un liecina statistika. "Eurostat" dati rāda, ka Latvijā pērn vīriešu algas bijušas par 23,3% augstākas nekā sievietēm; tā ir lielākā atšķirība Eiropas Savienībā, vēsta portāls "lsm.lv".

Lai uzlabotu situāciju, nepieciešama aktīva valsts institūciju iesaiste, uzņēmumiem izvirzot stingras prasības – kā tas ir Skandināvijā, uzskata Latvijas Universitātes (LU) asociētā profesore Marita Zitmane, kura pētījusi dzimtes stereotipus.

"Teorijā to sauc par valsts vadītu feminismu – ka valsts apzināti dzimumu līdztiesību liek kā prioritāti un tātad problēmu risinājumus meklē caur dzimumu līdztiesības prizmu," skaidroja Zitmane.

Pētniece norādīja: vēl viens dziļi iesakņojies stereotips ir par vīrieti kā galveno pelnītāju un apgādnieku, tāpēc sievietēm var atļauties maksāt mazāk. Latvijā sievietes daudz biežāk nekā vīrieši strādā zemu atalgotās nozarēs, kā medicīna un izglītība, kurās arvien skaļāk izskan brīdinājumi par darbaroku trūkumu un dziļu krīzi.

Sabiedrības integrācijas fondā savukārt kā pozitīvu tendenci izcēla to, ka sievietes arvien biežāk apzinās, ka darbā tiek diskriminētas, un ziņo par to. Darba devējiem arī esot liela interese par programmām iekļaujošas darba vides veicināšanai, vēsta "lsm.lv".

"Mums ir arī tāds pašvērtējums darba devējiem. Salīdzinoši nesen tas ir, un vairāk nekā 100 darba devēji ir pieteikušies, lai viņu izietu – savas darba vides vērtējumu, vai viņi ir pietiekami iekļaujošs, dažādību akceptējošs uzņēmums," sacīja Sabiedrības integrācijas fonda vadītāja Zaiga Pūce.

Eiropas Savienībā pērn apstiprināta prasība lielajos biržā kotētajos uzņēmumos līdz 2026. gada jūlijam veikt pasākumus, lai palielinātu sieviešu pārstāvību vadošos amatos. Pūce minēja, ka, iespējams, derētu apsvērt līdzīgu kvotu sistēmu ieviest plašāk, ja citiem līdzekļiem dzimumu vienlīdzību darba tirgū neizdodas panākt.