Sabiedrība
2023. gada 7. marts, 13:15

Stradiņa slimnīca algo darbiniekus, kuru uzdevums - nēsāt pacientus pa kāpnēm. Lifts nestrādā

Jauns.lv

Neapskaužamā situācijā atrodas vairāki Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) pacienti un arī darbinieki, kuriem ilgstoši nefunkcionējoša lifta dēļ pa kāpnēm regulāri jānēsā smagumi. Kā vēstī TV3 raidījums "Bez tabu", lifts vienā no slimnīcas korpusiem nedarbojas jau otro gadu.

Par notiekošo slimnīcā raidījumam pastāstījis Jurijs, kura mamma ir pirmās grupas invalīde. Viņa PSKUS paliatīvās aprūpes un ķirurģijas nodaļā vērsusies pēc speciālistu palīdzības.

"Man trūkst vārdu. Cieš personāls, pacienti, māsas, ārsti, sanitāri, visi," raidījumam saka Jurijs. Viņš bijis pārsteigts par situāciju slimnīcā. Pēc personāla stāstītā, lifts, kas pacientus nogādā otrajā stāvā, nedarbojas jau otro gadu, tāpēc pacientu nogādāšanai augšup un lejup pa stāvajām kāpnēm tiek izmantotas nestuves.

Paliatīvās aprūpes un ķirurģijas nodaļā, kas izvietota ēkas otrajā stāvā, vieta ir 28 pacientiem. Darbiniekiem pa kāpnēm jānēsā ne tikai slimnieki, bet arī smagās kastes ar ēdienu un gultasveļa.

"Mēs apzināmies, ka mūsu slimnīcas infrastruktūra šobrīd ir tāda, kā ir. Kopumā šobrīd tikai 32% no mūsu infrastruktūras atbilst mūsdienu prasībām, un mēs esam izstrādājuši infrastruktūras attīstības plānu, lai 2029. gadā tie jau būtu 80%," pastāstīja PSKUS valdes locekle Agra Ločmele.

Slimnīcas teritorijā atrodas 49 lifti, 19 no tiem izbūvēti padomju laikos. Liftu detaļas iepirktas preventīvi, lai tos pēc iespējas ātrāk salabotu. Jurija norādītajam liftam maijā apritēs dīkstāves gads.

foto: Ekrānuzņēmums no TV3 raidījuma "Bez Tabu"
Lifts Stradiņa slimnīcā nedarbojas jau otro gadu

Kā "Bez tabu" norāda Ločmele, pārbaužu rezultātā secināts, ka konkrētajam liftam nepieciešams izstrādāt būvniecības dokumentāciju, jo 2018. gadā, kad tika veikti lifta remontdarbi, šāda dokumentācija izstrādāta netika.

Pagājušajā gadā noslēgts līgums par dokumentācijas izstrādi un šobrīd tā ir izstrādāta un nodota ekspertam. Lifta remontdarbus iecerēts veikts līdz šī gada jūnijam.

Slimnīcā aprēķināts, ka lifta atjaunošana izmaksās iespaidīgu summu – ap 40 tūkstošiem eiro. Tāpat darbā pieņemti darbinieki, kuru pamatuzdevums – pa stāvajām kāpnēm pārvietot pacientus.

"Mums ir virkne nodaļu, kurās nav šādu liftu, līdz ar to tā viņiem ir tāda ikdienas situācija. Tā situācija, kas ir neikdienišķa, ir pacientu pārvietošana," stāsta Ločmele, norādot, ka ķirurģijas nodaļa šobrīd ir pārvietota uz pirmo stāvu, bet pacienti uz otro stāvu tiek pārvesti gadījumos, ja pirmajā stāvā trūkst gultas vietas.