Ir laiks sagaidīt pavasari. Tapis “100 labu padomu” marta numurs
Sabiedrība
2023. gada 3. marts, 05:36

Ir laiks sagaidīt pavasari. Tapis “100 labu padomu” marta numurs

Jauns.lv

Domājot par pavasara tuvošanos, ir tapis arī “100 labu padomu” marta numurs. Zinām, ka žurnāls vilšanos nesagādās, jo tajā netrūkst noderīgu padomu nedz dārzkopjiem un puķu mīļotājiem, nedz tiem, kas nolēmuši ķerties pie pavasara tīrīšanas un kārtošanas, nedz arī tiem, kas rūpējas par veselību. Ir laiks sagaidīt pavasari – lai tas nāk priekpilns, darbīgs, saulains un košs. Lai briest, plaukst un zied!

Es diezgan ilgi nesapratu, kāpēc man pēdējos pāris gados nepatīk ziema, jo pirms tam nebija itin nekādu pretenziju pret šo gadalaiku. Bet tagad zinu – tāpēc, ka tā ar mani spēlējas, un man šīs spēlītes nepatīk. Redz, es tikai astoņus gadus dzīvoju Zemgalē, agrāk manas mājas bija Vidzemē – Madonā un Cesvainē. Tur dzīvojot, biju pieradusi, ka novembrī uzsnieg sniegs – citu gadu mazāk, citu vairāk – un nokūst tikai pavasarī, kad saulīte spīd spožāk un dienas kļūst garākas. Viss notika secīgi – nokusa sniegs, izplauka sniegpulkstenītes un vizbulītes, gaiss sāka smaržot pēc pavasara, atkusa zeme. Savukārt Jelgavā šoziem sniegs uzsniga un nokusa vismaz desmit reizes. Un ikreiz, kad tas kusa, man bija sajūta, ka tūlīt būs klāt pavasaris. Maldi! Pēc pāris dienām zemi atkal klāja balta sniega sega. Gaidītā pavasara vietā atgriezās ziema, un es piedzīvoju kārtējo vilšanos. Iedomājies, ka esi bērns un tev tiek solīta visgaršīgākā konfekte, un tad tev tādu iedod – apaļu, baltu, glāsmainā pūdercukura glazūrā. Tu ieliec to mutē, gaidot cukuraini saldo garšu, pārkod un jūti tikai   – tā ir dzērvene pūdercukurā. Milzīga vilšanās – dusmas, skumjas, pat apjukums. Tikai tad, kad sagaršo pūdercukuru, jūti nelielu mierinājumu, ka nav jau nemaz tik slikti. Tā arī es, skatoties kalendārā, secinu, ka vēl tikai janvāris, februāris... Bet nu jau klāt marts, tāpēc šoreiz ceru, ka sniegs nokusīs uz neatgriešanos, jo man pavasara darbi jau saplānoti un nav vairs laika ziemas spēlītēm.

  • Bauskas pusē netālu no Lielupes un pilskalna, zaļa lauka vidū, dižkoku ieskauta, stāv skaista un pamatīga dzeltenu ķieģeļu māja ar ziliem logu rāmjiem un durvīm. To lolo un kopj māksliniece Laura Matilde Ikerte, kura uz Bauskas seno māju sienām uzziedinājusi košas puķes.
  • Biedrības “Popes muiža” pārstāvji uzskata, ka ar skaistām lietām jālepojas, tās jāceļ saulītē un par tām jāstāsta tuviem un tāliem. Viņi paši savas zināšanas, laiku un darbu velta tam, lai atklātu citiem vēsturisko Kurzemes pērli – Popes muižu.
  • Inese Dāvidsone – vēdiskā astroloģe, akadēmiķe, topošā kapelāne, četru bērnu mamma, sieva, ģimenes pavarda uzturētāja, pavārgrāmatas 151 garšīgas dzīves recepte autore... Šo sarakstu varētu papildināt un papildināt – tik daudzpusīga personība ir Inese. Tomēr, lai arī ko darītu, viņa vienmēr atradīs laiku, lai ģimenei galdā celtu vislabāko ēdienu pasaulē. Ēdienu, kas gatavots ar mīlestību. Žurnālā ne tikai saruna ar Inesi, bet arī trīs viņas ēdienu receptes.
  • Vecrīgā atrodas vēsturiskā Rīgas Doma ēka. Šķiet, visi to zina un pazīst, taču arī tā slēpj dažādus vēstures noslēpumus. Ielūkojies un uzzini, ko mums izdevās atklāt!
  • Vai zināji, ka arī elektroniskās cigaretes satur nikotīnu? Par tā kaitīgumu ir neapstrīdami pierādījumi. Šo cigarešu iedarbība uz organismu vēl nav izpētīta, bet par to, ka tās nav nekaitīgas, ir pārliecināta Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra Narkoloģiskās palīdzības dienesta vadītāja narkoloģe Astrīda Stirna.
  • Iedomājies situāciju – uz vakariņu galda palicis pēdējais kūkas gabaliņš vai siera šķēle. Vai tajā brīdī tu dzirdi savu vēderu, kas ir paēdis, vai arī paļaujies kārdinājumam, kas mudina – neatstāj uz rītdienu, vienu jau var, dzīve taču jāsvin… Kā iemācīties ēst apzināti un ar prieku, māca apzinātas ēšanas trenere un Latvijā pirmā starptautiski sertificētā veselības un labbūtības trenere Inese Millere.
  • Līdz ar pirmajiem siltajiem pavasara saules stariem melnos uzvalciņus nomet pūpoli – pūkaini, balti pelēcīgi, cieši piekļāvušies pie sārti brūna kārkla zara. Tomēr ne visi pūpoli ir tādi – daži ir lieli un rozā, bet citi melni un spuraini.
  • Agri pavasarī ziedošos forsītiju krūmus redz saplaukušus daudzos dārzos – pēc garās ziemas nekas tā nespēj iepriecināt sirdi kā saulainie zvanveida ziediņi. Bet kā panākt, lai forsītijas bagātīgi zied katru gadu?
  • Tuvojas pavasaris un lielie sējas darbi. Ja šogad stādus no sēklām audzēsi pati, svarīgi zināt, kā to labāk darīt, tāpēc stāstām, kādu augsni un traukus izmantot sēšanai un piķēšanai.
  • Pastinaks mūsdienās nav izplatīts dārzenis, taču patiesībā tas ir zināms sen. Tieši to Eiropā cēla galdā dažādās svinībās, pirms vēl parādījās kartupeļi.
  • Ikviens šogad, gluži tāpat kā pagājušogad, ir aicināts sēt saulespuķes, tā simboliski atbalstot Ukrainu. Izaudzēt tās nav grūti, jo saulespuķes nav cimperlīgas un labi aug gan dobēs, gan podos. Dzeltenie ziedi priecēs no jūlija līdz pat pirmajām salnām, bet nobriedušās sēklas pēc tam  noderēs putniņiem.
  • Rudenī no siltumnīcas izvāc visus vecos augus, augu atliekas, atsiešanas auklas un visu citu, kam tur nav jābūt. Taču ir lietas, ko vēlams izdarīt pavasarī pirms augu stādīšanas, un viena no tām ir siltumnīcas dezinficēšana, lai tiktu vaļā no baltblusiņām un citiem kaitēkļiem, kā arī slimībām. Stāstām, kā to izdarīt.
  • Ja jāiegādājas jauns ūdens sildītājs jeb boilers, nākas lauzīt galvu par tā ražotājfirmu, tilpumu un vēl citām specifiskām lietām. Iespējams, pieņemt lēmumu palīdzēs modernās tehnoloģijas, piemēram, tas, vai ūdens sildītāju var pieslēgt internetam ar bezvadu sistēmu jeb WiFi.
  • Līdz ar pavasari sākas arī ērču sezona. Šie parazīti ir bīstami ne tikai cilvēkiem, bet arī suņiem un kaķiem, jo var izraisīt nopietnas, grūti ārstējamas saslimšanas. Mūsdienās ir daudz līdzekļu cīņai ar šiem nejaukajiem kukaiņiem, un tie labi der gan suņiem, gan kaķiem.
  • Martā, kad vairums pagājušās sezonas dārzeņu jau apēsti vai zaudējuši labo garšu un vitamīnus, bez sirdsapziņas pārmetumiem var izmantot kārbas no veikalu plauktiem. Piedāvājam divas zupas, kas ir kā radītas martam, kad dienā jau jūtams pavasara siltums, bet vēsajos vakaros tā vien kārojas apēst kaut ko siltu un sātīgu.
  • Mums tik ierastais rīsu deserts ar putukrējumu un skābenu ķīseli nebūt nav slikts, bet reizi pa reizei ir vērts izmēģināt ko citu. Piedāvājam divus krēmīgus un ļoti aromātiskus rīsu saldos ēdienus. 
  • Nepamatots ir aizspriedums, ka mazās zivtiņas prasa daudz pūļu, lai tās pagatavotu. Vēl viens aizspriedums, ka reņģe jau tāda prasta zivs vien ir. Tā nebūt nav! Reņģes var pagatavot ļoti ātri, un tās ir pat ļoti garšīgas, ja vien zini pareizo gatavošanas veidu.
  • Nebaidies no subproduktiem, jo, prasmīgi pagatavojot, tā ir īsta delikatese. Turklāt veikalu plauktos un tirgū šiem produktiem ir krietni vien pievilcīgāka cena nekā gaļai. Gatavojam aknas un galdā ceļam mēles salātus.
  • Liec lietā veikalā pirkto kārtaino mīklu! Tā ir itin noderīga dažādās dzīves situācijās – gan tad, kad vajag pagatavot kaut ko sātīgu, ar ko piesiet dūšu, bet nav laika ilgi stāvēt pie plīts, gan tad, kad pieteikušies ciemiņi, bet griezt ierastos salātus nav lustes, gan tad, kad sakārojas kaut ko saldu.
  • Daudzi no mums šad tad nodomā, ka būtu labi pagulēt diendusu. Veselīgam cilvēkam neliela snauda var noderēt, jo tā ir iespēja relaksēties no dienas darbiem, uzkrāt enerģiju vakara cēlienam, mazināt nogurumu, kā arī uzlabot garastāvokli. Tomēr ir daži noteikumi, kas jāievēro, lai diendusa nāktu par labu, nevis kaitētu.

Žurnāls pieejams visās preses tirdzniecības vietās.