foto: Ieva Čīka/LETA
Kļuvuši lieki un izmesti — šoziem patversmēs nokļuvis daudz vairāk mājas mīluļu
Suns biedrības "Dzīvnieku pansija "Ulubele"" apsaimniekotajā Rīgas pilsētas dzīvnieku patversmē "Līči".
Sabiedrība
2023. gada 2. marts, 10:31

Kļuvuši lieki un izmesti — šoziem patversmēs nokļuvis daudz vairāk mājas mīluļu

Jauns.lv

Arvien vairāk patversmēs nonāk mājdzīvnieki, kurus pamet un pat atstāj piesietus pie koka dziļi mežā. Iemesli ir dažādi, bet pārsvarā – vienaldzība pret dzīvnieku un arī ekonomiskā situācija. Salīdzinot ar citiem gadiem, šajā ziemā patversmēs nonācis par 20% vairāk dzīvnieku, kuri tagad gaida citus saimniekus, vēsta sabiedrisko mediju ziņu portāls "lsm.lv".

"Mēs esam atbildīgi par tiem, kurus pieradinām.” Šis teikums no Antuāna de Sent-Ekziperī grāmatas “Mazais princis” nav tikai tukši vārdi, tie ir sevišķi aktuāli cilvēku attieksmē pret saviem mājas mīluļiem. Diemžēl aina bieži liecina par pretējo, un iemesli mēdz būt dažādi, vēsta "lsm.lv".

"Šobrīd vairāk ir tā, ka vecie ļaudis dodas uz pansionātiem, ļoti daudz ir bojā gājušo cilvēku, kas ir veci cilvēki un miruši, nokļuvuši slimnīcā. Suņi nokļūst pie mums, un to skaits ir pieaudzis," pastāstīja dzīvnieku patversmes "Mežavairogi" vadītāja Danuta Priede.

"Ja suns ir čipots, nav tik vienkārši izmest ārā, jo mēs varam atrast saimnieku. Ar kaķīšiem diemžēl ir daudz lielāka bēda, jo kaķi ir anonīmi, viņus var izmest ārā, aizvest kaut kur tālāk. Un šādi gadījumi arī ir bieži, ka zvana cilvēki no kādām mājām un saka: jā, mēs redzējām, piebrauca mašīna, izmeta kaķus ārā pie mums. Kaķi mīļi, mājas kaķīši. Var redzēt – ir bijuši savu saimnieku mīluļi, bet ir vienkārši atvesti un izmesti pie svešām mājām, svešā vietā," pastāstīja dzīvnieku patversmes "Ulubele" pārstāve Diāna Elekse.

Dzīvnieku aizsardzības organizācija "Dzīvnieku policija" sadarbojas ar 35 patversmēm un biedrībām visā Latvijā, meklējot pamestajiem dzīvniekiem pagaidu mājas, vēsta "lsm.lv".

"Viens no iemesliem varētu būt lielie rēķini, jo tad cilvēki saprot to, ka rēķins ir reizes divas lielāks, nekā tu esi pieradis, kas lielai daļai šobrīd tā ir," pastāstīja dzīvnieku aizsardzības organizācijas "Dzīvnieku policija" pārstāve Linda Novicka.

"Ulubele" 11 gadu svētku pasākums

Šo sestdien, 12.jūnijā, "Ulubelē" notika dārza svētki. Visi interesenti tikai aicināti iepazīt "Ulubeles Mājupceļu", dzīvnieku labturības mūsdienīgo izpratni un kopīgi ...

gallery icon

Gan patversmes, gan organizācijas, gan arī vetārsti uzsver, ka jāmeklē risinājumi un, iespējams, jāmaina likumi.

Šobrīd patversmes ir pārpildītas. Daudzi no dzīvniekiem patversmēs dzīvo jau vairākus gadus, taču cerība atrast savu saimnieku un savas mājas nav zudusi nevienam.