foto: Mans stāsts fotogrāfijās - Toms foto/Facebook
Retā dabas parādība - ziemeļblāzma. Kāpēc tā šobrīd ir tik aktīva?
Sabiedrība
2023. gada 2. marts, 11:50

Retā dabas parādība - ziemeļblāzma. Kāpēc tā šobrīd ir tik aktīva?

Jauns.lv

Ziemeļblāzma, kas visbiežāk ir novērojama Arktikā un Antarktīdā, pēdējās dienās ir manīta vietās, kur to uzskata par īstu retumu, arī pie mums Latvijā. Eksperti un dabas vērotāji skaidro, kāpēc tā šobrīd ir tik bieži redzama.

Ziemeļblāzmu jeb atmosfēras augšējo slāņu spīdēšana veidojas saules aktivitātes dēļ, tas ir, gaisam mijiedarbojoties ar Saules vēja daļiņām.

NASA Saules dinamikas observatorijas pētnieki ziņoja, ka šajās dienās ir konstatēti vairāki Saules uzliesmojumi, kas ir radījuši aizraujošās ziemeļblāzmas pat tādās vietās, kur tās ir retums.

Saules uzliesmojumus iedala dažādās klasēs. Pagājušajā nedēļā bija M klases uzliesmojums. Saskaņā ar NASA sniegto informāciju, vismazākās Saules uzliesmojuma formas apzīmē ar A klasi, tai seko B, C, M un X klase, kas ir vislielākā.

Nākamo gadu laikā ziemeļblāzmas varētu parādīties arvien biežāk saules uzliesmojumu aktivitātes dēļ, jo šobrīd tas tuvojas maksimumam, kas gaidāms 2025. gada jūlijā.

Jauns.lv jau ziņoja, ka naktī no 26. uz 27. februāri daudzviet Latvijā skaidrajās nakts debesīs bija vērojama mūsu platuma grādos šī retā dabas parādība – ziemeļblāzma.

Ziemeļblāzma Latvijā

Naktī no 26. uz 27. februāri daudzviet Latvijā skaidrajās nakts debesīs bija vērojama mūsu platuma grādos salīdzinoši retā dabas parādība ...

gallery icon