Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 11. un 12. aprīlī. FOTO. VIDEO
Šosestdien Koknesē jau ceturto reizi notiks mūsdienu folkloras vakars „Kokneses ziņģe”. Šī vakara apmeklējumu varat savienot arī ar Kokneses pilsdrupu apmeklējumu.
Kultūra
2015. gada 9. aprīlis, 10:29

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 11. un 12. aprīlī. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Aprīlī uz dažādiem novadu un pilsētu pasākumiem mūs sāk vilināt romantiskās mazpilsētas. Lai arī pilsētu un pagastu svētki pārsvarā notiek vasarā, jau tagad ceļojumu varam savienot ar kultūras programmu. Koknesē notiek ikgadējais ziņģētāju vakars, bet Talsu pusē – Amendas Mūzikas svētki.

Ja gribas aizceļot kaut kur tālāk, var doties uz Centrāltirgus spīķeriem, kur „Dirty Deal Teatro” visus aizvedīs uz Antarktīdu. Kalnciema kvartālā varēsiet doties Mākslas medības, bet uz Lielo ģildei, lai vēl neierastā izpildījumā noklausītos Imanta Ziedoņa „Zaļo pasaku’. Bet šīsnedēļas lielākā ballīte sagaidāma „Arēnā Rīga”, kur Latvijas Radio 2 svinēs savu 20. dzimšanas dienu.

Tāpat daudz interesanta arī izstāžu zālēs – gan Rīgā, gan novados. Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā varam skatīt laikmetīgo un citādo dizainu. Liepājā savus darbus izstādījusi Biruta Delle, bet Kuldīgā – mākslinieku pāris Inta Celmiņa un Edvards Grūbe. Ar vairākām vērienīgām izstādēm skatītājus pārsteidz arī Valmieras Mākslas mēnesis.

1. Latvijas Radio 2 lielā jubilejas balle „Arēnā Rīga”

„Arēnā Rīga” sestdien, 11. aprīlī, pulksten 19.00 ar vērienīgu latviešu estrādes mākslinieku koncertu un balli savu 20. dzimšanas dienu svinēs Latvijas Radio 2. Tā būs radiostacijas bijušo un šībrīža veidotāju aizraujoša satikšanās klātienē ar uzticamajiem klausītājiem un populāriem latviešu mūziķiem.

„Dziesmai dzimtajā valodā ir sava unikāla pievilcība, varbūt pat – maģija, jo tikai latviešu valodā izteikta doma, vārds uzrunā vairāk un tiešāk, jo „tie ir vārdi no manas tautas”. Šodienas latviešu mūzika ir raiba kā koki rudenī un tieši tāpēc – skaista un interesanta savā daudzveidībā. Liela daļa mūzikas klausītāju iedala sevi kā noteiktu žanru un izpildītāju cienītājus vai noliedzējus un ir gatavi karsti strīdēties par to. Un visam pa vidu esam mēs – Latvijas Radio 2 – ar dažādu žanru latviešu mūzikas raidījumiem, aptaujām, jaunumiem un visu citu, kas padara mūsu latviešu dziesmu „puķu dobi” patiesi krāšņu”, uzsver Latvijas Radio 2 direktors Armins Ronis.

Latvijas Radio 2 jubilejas koncertā, akcentējot visu latviešu mūzikas stilistisko daudzveidību, uz skatuves kāps vairāk nekā 20 dažādas grupas un solisti – „Musiqq”, Viktors Lapčenoks, Daumants Kalniņš, Antra Stafecka, Dainis Skutelis, Liene Šomase, Dons, Aija Andrejeva, Andris Ērglis, Ieva Kerēvica, Normunds Rutulis, „Galaktika”, „Sestā jūdze”, Slavenais Jersikas orķestris, Uģis Roze, Anmary, Ivo Fomins, Kristīne Kārkle - Puriņa, „Apvedceļš”, „Tumsa”, „Autobuss debesīs”, „Dzeguzīte”, „Vintāža” un daudzi citi paaudžu paaudzēs iemīļoti mūziķi. Koncertā piedalīsies arī izcilie latviešu komponisti Raimonds Pauls, Uldis Marhilēvičs, Zigmars Liepiņš, Jānis Lūsēns un Mārtiņš Brauns.

Jubilejas pasākuma turpinājumā visus gaidīs lustīga balle – ar Slaveno Jersikas orķestri, Andri Ērgli un grupu „Apvedceļš”. Paralēli ballei „Arēnas Rīga” vestibilā būs iekārtotas arī Latvijas Radio 2 populārāko raidījumu „Muzikālā banka” un „Dzintara dziesmas” skatuves, pie kurām varēs ne tikai no sirds izdejoties, vērojot abu aptauju videoklipus, bet arī piedalīties dažādos konkursos un atrakcijās.

Biļešu cenas: 12 – 35 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.arenariga.com.

Latvijas Radio 2 skan jau 20 gadus (LTV “Panorāma”)

2. Ziņģētāju stāstnieku vakars Koknesē

Kokneses kultūras namā sestdien, 11. aprīlī, pulksten 16.00 sāksies novadā jau par tradīciju kļuvušais ikgadējais Ziņģētāju un stāstnieku vakars „Kokneses ziņģe”. To organizē vietējā folkloras kopa „Urgas”, kas jau ceturto reizi sasauks kopā ziņģētājus un stāstniekus.

Šī Ziņģētāju un stāstnieku vakara mērķis ir popularizēt mūsdienu folkloru kā sabiedrības kultūras sastāvdaļu, veicināt tautas tradīciju saglabāšanu un pārmantojamības procesu, kā arī nodrošināt izglītošanas un pieredzes apmaiņas procesu starp ziņģētājiem un stāstniekiem.

Vakarā ziņģēt aicināti piedalīties gan individuālie izpildītāji, gan ģimeņu un vokālie ansambļi, kā arī folkloras kopas, lauku kapelas, tautas mūzikas ansambļus, kori, nacionālo biedrību kolektīvus un citi interesenti(ziņģes izpildāmas tikai akustisko instrumentu pavadībā). Interesantus stāstus aicināti paust visi gribētāji sākot no 16 gadu vecuma..

Šī gada „Kokneses ziņģes” tēma ir: „Neba lielas lustes dēļ, dziedādama vien staigāju: sav’ sirsniņu remdēdama, savu laiku kavēdama”. o pulksten 16.00 līdz 19.00 notiks ziņģēšana un stāstīšana, pulksten 19.30 būs labāko ziņģētāju sumināšana, kam sekos danči. Sīkāk internetā: www.koknese.lv.

3. Talsu pusē norisinās 11. Amendas Mūzikas svētki

Šajā nedēļas nogalē - no 9. līdz 12.aprīlim Talsu novadā notiek Bēthovena draugam, Latvijā kādreiz dzīvojošajam mācītājam un mūziķim Kārlim Ferdinandam Amendam veltītie XI Mūzikas svētki. Mūzikas svētku ietvaros Talsu novadā notiek kamermūzikas koncerti, stīgu instrumentu konkurss, muzikāli izglītojoši pasākumi jauniešiem un īpaši tiem rakstītas dzejas lasījumi.

Mūzikas svētki kļuvuši par nozīmīgu kultūras dzīves sastāvdaļu. Desmit gadu garumā tie pulcējuši klausītājus un dalībniekus no Talsu novada un citām Latvijas pilsētām, kā arī ārzemju viesus, līdztekus mūzikai nesot vēsti arī par Talsu mācītāja draudzību ar ievērojamo vācu komponistu Ludvigu van Bēthovenu.

* Svētki iesāksies ceturtdien, kad pulksten 10.00 Talsu Galvenajā bibliotēkā varēs redzēt filmu „Pa Amendas pēdām”, bet pulksten 15.00 notiks koncertlekcija „Dārgumi, ko laiks nevar laupīt”. Pulksten 16.30 noritēs ar piemiņas brīdis Amendas atdusas vietā.

* Piektdien,10.aprīlī, pulksten 16.00 Talsu tautas namā notiks Mūzikas svētku ieskaņas koncerts, kurā piedalīsies Talsu novada mūzikas skolu audzēkņi. Koncertā līdztekus mūzikai, tiks atainota arī Bēthovena un Amendas vēstuļu sarakste.

* Sestdien, 11. aprīlī, pulksten 10.00 Talsu tautas notiks Mūzikas skolu stīgu instrumentu individuālo izpildītāju un ansambļu konkurss, kas neslēgsies pulksten 18.00 ar konkursa laureātu koncertu „Skaņu viļņi pār laiku”. Koncerta laikā apmeklētājiem būs iespēja aizceļot vairāk kā 200 gadus senā, Amendam nozīmīgā laikā, baudot muzikālus un literārus sniegumus. Savukārt pulksten 16.00 Talsu tautas nama pagalmā varēs skatīt izrādi bērniem un vecākiem “Sunītis un Kaķīte”.

* Svētku pēdējā dienā – svētdien, 12. aprīlī, pulksten 12.00 Strazdes muižā Ziemeļkurzemes jauniešu kamerorķestris sniegs koncertu „Notīs ieaustā pasaule”. Tāpat kamerorķestra skanējumu varēs baudīt arī svētku noslēguma koncertā „Mūzika mīt katrā no mums”, kas notiks Talsu novada muzejā.

Jāatgādina, ka izcilā komponista Ludviga van Bēthovena viens vistuvākajam draugiem bija Talsu mācītājs un lieliskais vijolnieks Kārlis Ferdinands Amenda (1771 - 1836).

Svētkus aicināts apmeklēt ikviens interesents, ieeja pasākumos bez maksas. Sīkāk internetā: www.talsi.lv.

4. Zudusī Antraktīda Centrāltirgus spīķeros

Teātrī „Dirty Deal Teatro” (Rīgas Centrāltirgus spīķeros, Maskavas ielā 12/2) ceturtdien, 9. aprīlī, un svētdien, 12. aprīlī, pulksten 19.00 varēsiet redzēt Valtera Sīļa pēc Džeimsa Maklintoka grāmatas „Zudusī Antarktīda” iestudēto dokumentālo stāstu ar tādu pašu nosaukumu (dramaturgs - Jānis Balodis, scenogrāfe - Ieva Kauliņa, komponists - Edgars Raginskis, spēlē - Toms Liepājnieks, gaisma - Jānis Sniķers)

Tikai retajam no mums kaut reizi dzīves laikā paveras iespēja nokļūt planētas aukstākajā, vējainākajā un vismazāk izpētītajā kontinentā. Taču tas ir tā vērts. Saviem nedaudzajiem viesiem Antarktīda piedāvā ne vien neaizmirstamu pieredzi cīņā par izdzīvošanu, bet arī pārpasaulīgu skaistumu un apbrīnojamu dzīvības daudzveidību.

Laimīgā kārtā – ikvienam no mums ir iztēle, kurai robežu nav. Izrādes radošā komanda aicina doties audiovizuālā ceļojumā un ieraudzīt Antarktīdu ievērojamā jūras biologa Džeimsa Maklintoka acīm. Tas būs ceļojums, kurā apvienosies zinātne, piedzīvojumi un humors. Tā laikā varēs ienirt dziļi zem trīs metru biezas ledus kārtas un sastapties ar jūras tauriņiem. Varēs piedzīvot vētru Dreika šaurumā. Un varēs ieraudzīt Antarktīdu, brīdi pirms tā pazūd tāda, kāda tā ir šobrīd.

Biļešu cenas: 9 eiro, studentiem un pensionāriem – 5 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.dirtydeal.lv.

Audiovizuālais piedzīvojumu stāsts par zudušo Antarktīdu (LTV Kultūras ziņas)

5. Imanta Ziedoņa „Zaļās pasakas” prezentācija

Svētdien, 12. aprīlī, pulksten 12.00 visi Imanta Ziedoņa talanta cienītāji, bērni, jaunieši un viņu vecāki būs īpaši gaidīti uz Imanta Ziedoņa “Zaļās pasakas” CD prezentācijas koncertu Lielajā Ģildē.

Imanta Ziedoņa “Zaļā pasaka” simfoniskajam orķestrim un teicējam tapusi 2013. gadā, atzīmējot komponistes, Latvijas Mūzikas akadēmijas profesores Selgas Mences jubileju un bija domāts arī kā apsveikums Imantam Ziedonim 80 gadu jubilejā. Darba tapšanā iesaistījās gan pati profesore, gan Mūzikas akadēmijas bijušie un esošie studenti - Ēriks Ešenvalds, Anitra Tumševica, Laura Gustovska, Evija Vecumniece, Ieva Klingenberga, Juta Bērziņa un Platons Buravickis, no kuriem liela daļa ir mācījušies pie profesores. Darbs tika rakstīts ar domu tieši bērnu simfoniskajam orķestrim. Rīgas mūzikas skolu audzēkņi diriģentu Lauras Stašas un Valda Butāna vadībā to pirmoreiz atskaņoja 2013. gada 17. augustā Rīgas Svētku ietvaros Rīgas Doma dārzā.

Teicēju skanējums liks ieraudzīt Rīgu gan mūsdienu zaļajos toņos, gan košajā krāsu paletē, kādā to atainoja Imants Ziedonis. Zaļā krāsa ir dabas krāsa, tā simbolizē mieru un harmoniju, tāpat arī Jakova Rafalsona balss ir kā zaļš audekls, kas lēnām pārslīd un iemidzina, bet mūzika pamodina un aiznes nākamajā notikumā. Laura Reinika stāstījums draisks un jauneklīgs virzīs notikumus straujāk un straujāk, bet šoreiz mūzika būs kā dzintara diegs, kas izšūs kopēju ainu ar diriģentu Lauras Stašas un Valda Butāna rokām. Ilustrācijas CD latviešu un krievu izdevumiem veidojis jaunais un talantīgais mākslinieks Adriāns Toms Kulpe.

“Zaļās pasakas” CD ierakstīja  Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas un Pāvula Jurjāna mūzikas skolas simfonisko orķestru dalībnieki,  Biļešu cenas: 5 eiro (“Biļešu paradīzes” tīklā).

6. Mākslas medības Kalnciema kvartālā

Pārdaugavā, Kalnciema kvartālā, sestdien, 11. aprīlī pulksten 12.00 tiks atklātas ikgadējās Mākslas medības. Tās jau būs piektās Mākslas medības - jauno mākslinieku darbu izstāde un pārdošana, kas tiek organizētas sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju un ilgs līdz 28. aprīlim.

Mākslas medības ir Kalnciema kvartāla un Latvijas Mākslas akadēmijas kopīga iniciatīva, kas gan mākslas zinātājiem, gan interesentiem vienkopus ļauj iepazīt un iegādāties spilgtāko pašmāju jauno mākslinieku darbus. Piektajās „Mākslas medībās” būs apskatāmi un iegādājami Sandras Strēles, Madaras Neikenas, Artas Kalniņas, Viviannas Maijas Staņislavskas, Dāvja Ozola, Zīles Ziemeles, Sabīnes Verneres un daudzu citu jauno mākslinieku darbi. Izstādes atklāšanas ietvaros pasākuma apmeklētājiem būs iespēja ne tikai pirmajiem izvēlēties darbus, bet arī klātienē satikt pašus māksliniekus.

Latvijas Mākslas akadēmijas studentu darbu kolekcija Mākslas medību norises laikā tiks regulāri papildināta ar jauniem darbiem un būs apskatāma Kalnciema kvartāla galerijā un Vīnu veikala zālē katru dienu, izņemot svētdienas, no pulksten 10.00 līdz 22.00.

Paralēli izstādes atklāšanai 11. aprīlī no pulksten 10.00 līdz 16.00 Kalnciema kvartālā norisināsies arī tradicionālais zemnieku un amatnieku tirdziņš. Sīkāk internetā: www.kalnciemaiela.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: citāds dizains Rīgā, Biruta Delle Liepājā un Baltijas jūra Valmierā

* No 11. aprīļa līdz 14. jūnijam Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā ( Skārņu ielā 10/20, Vecrīgā) skatāma Vācijas Ārējo sakaru institūta izstāde „citādāk nekā parasti. Laikmetīgais dizains un ieraduma spēks”, kura piedāvā īpaši atlasītus piemērus, kas spilgti raksturo mūsdienu dizaina fenomenu – spēju paskatīties uz ierastām lietām no citas perspektīvas. 106 dažādi darbi un kopumā 148 objekti, ko radījuši 47 Vācijā un 20 citās Eiropas zemēs strādājoši dizaineri un dizaineru grupas, atklāj to lielo daudzveidību, kā var atšķirīgi risināt dažādus dizaina uzdevumus. Izstāde provocē diskutēt par priekšmetiem, vērtējot tos saistībā ar funkcionalitāti, izmantotajiem materiāliem, konstrukciju un kontekstu. Izstādes atklāšana piektdien, 10. aprīlī, pulksten 17.00. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Liepājas muzejā līdz 3. maijam ir skatāma izcilās latviešu mākslinieces Birutas Delles (dz. 1944) mākslas darbu izstāde „Tikšanās Liepājā ar klāt neesošo mākslinieci”. Izstādē aplūkojami gan pagājušā gadsimta septiņdesmitos un astoņdesmitos gados tapuši mākslinieces darbi no Latvijas Mākslinieku savienības kolekcijas, gan jaunākas gleznas, kas tapušas pavisam nesen. Šī ir pirmā un salīdzinoši neliela Birutas Delles darbu parāde Liepājā, taču tā ieskicē mākslinieces daiļrades raksturīgās šķautnes. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

* Valmieras mākslas galerijā „Laipa” Valmieras Mākslas mēneša ietvaros piektdien, 10. aprīlī, pulksten 19.00 atklās izstādi „Jūra pie viena pleca”. Izstāde ir veltījums Baltijas jūrai, un tā iezīmē vienu no mākslas pasaules spējām – uzrunāt un pievērt uzmanību globālām problēmām no pavisam cita skatupunkta. Ar šīs izstādes palīdzību tās rīkotāji vēlas pievērst uzmanību Baltijas jūras katastrofālajam stāvoklim un aicināt katru padomāt, kā palīdzēt saudzēt vienu no Latvijas lielākajām dabas bagātībām – Baltijas jūru. Ikvienam izstādes apmeklētājam būs iespēja brist pa imitētu „jūras krasta līniju”, kad starp kāju pirkstiem virpinās smilšu graudi un ausīs šalc jūrai veltītas skaņu vērpetes. Izstādē savus darbus izstādījuši vairāk nekā 30 autoru. Sīkāk internetā: www.valmiera.lv.

* Savukārt Valmieras muzeja Izstāžu namā sestdien, 11. aprīlī, pulksten 13. atklās Vidzemes mākslinieku darbu izstādi „Es mīlu tevi tā...”, kuras darbi būs eksponēti arī Valmieras Integrētajā bibliotēkā un Kultūras centrā. 2013.gadā Vidzemes novada mākslas izstāde notika Madonā, bet pirms gada Cēsīs Šogad izstādē piedalīsies ap 77 māksliniekiem no visiem Vidzemes novadiem. Izstādes tēma izvēlēta saskaņā ar šajā gadā Latvijā izsludināto Raiņa un Aspazijas 150.jubilejas gadu. Tās moto „Es mīlu tevi tā...” rasts no Raiņa dzejoļa rindas. Sīkāk internetā: www.valmiera.lv.

* Savukārt Kuldīgas Mākslas namā vēl nedēļu – līdz 19. aprīlim apskatāma divu izcilu latviešu gleznotāju - Intas Celmiņas un Edvarda Grūbes darbi izstādē „Dialogs”. Kuldīgā pirmo reizi tiek rādīti Latvijas izcilo gleznotāju lielie, monumentālie un spēcīgie gleznojumi. Izstādē skatāmi abu autoru darbi – gleznas veido dialogu un papildina viena otru gluži kā dzīvē, kur mākslinieki plecu pie pleca dzīvo un strādā. Sīkāk internetā: www.kuldiga.lv.

Intas Celmiņas un Edvarda Grūbes gleznu izstāde Kuldīgā (Skrundas televīzija) Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Edijs Pālens/LETA, Lita Krone/LETA, Ieva Lūka/LETA, Dagnija/poga.lv